kenji 10.01.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam w Nowym Roku. Wszystkiego najlepszego Mam problem z wentylacją. Powoli braknie mi pomysłów jak temu zaradzić. W jednym z pokoi na piętrze (pech chce że w akurat w sypialni). Temperatura powietrza jest wyraźnie niższa niż w reszcie domu. Nawet o 3-4 stopnie. Jest to pokój z balkonem na jednej ścianie i kominem w przeciwległej ścianie. Balkon dobrze zaizolowany. Nad tym pomieszczeniem znajduje się ocieplony (w granicach rozsądku) strych, na którym stoi rekuperator (praktycznie nad sypialnią). Czerpnia powietrza znajduje się nad balkonem, a wyrzutnia powietrza skierowana jest do jednego z kanałów komina, który (jak napisałem wcześniej) idzie w drugiej ścianie sypialni. Zgodnie z projektem, w sypialni znajdują się dwa anemostaty (sypialnia ma około 35m2). Rekuperator to Dospel Optimal 400. Chodzi on na około 5-10% mocy. Więcej nie potrzeba. Nie ma dyskomfortu. Nic na szybach się nie skrapla. Tyle tytułem wstępu Do czasu uruchomienia wentylacji, nie było problemów. Po około 3 latach od zamieszkania znalazłem czas i uruchomiłem wentylację. Od tego czasu zaczęły się problemy z temperaturą. Nawet jak rekuperator jest wyłączony! Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem, było zdławienie anemostatów. Z racji tego, że znajdują się one stosunkowo blisko centrali wentylacyjnej, brałem pod uwagę, że mogą "wiać" za mocno. Przytykałem je do momentu, aż zaczęła się pojawiać para na szybie od okna. Nic to nie pomogło. Kolejne podejrzenie padło na czerpnię powietrza. Z racji porothermu w ścianach, czerpnię zrobiłem tak, że po wykuciu odpowiedniej dziury na całą długość przepustu przez ścianę, włożyłem rurę stalową, którą obrobiłem pianką. Od zewnątrz licuje się ta rura z tynkiem, od wewnątrz ze ścianą strychu. Dopiero w tak przygotowany otwór wsadziłem rurę (flex) od czerpni powietrza. Teraz chcę jeszcze przerobić wyrzutnię powietrza. Mam zamiar zatkać od spodu kanał, którym wylatuje z domu powietrze. W tej chwili jest on drożny na całej długości. Co prawda na dole nie ma wyczystki (bo z założenia był to kanał na przewody do anteny itd) i teoretycznie powietrze nie powinno lecieć w dół. Anemostaty są zamontowane w suficie. Przez warstwę ocieplenia (strych-sypialnia) przechodzi rura flex, która jest nałożona i wklejona (srebrną taśmą) w anemostat. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Co jeszcze sprawdzić? Może coś przegapiłem? Na upartego, mógłbym zmienić lokalizację rekuperatora, Teoretycznie jest też możliwość zmiany lokalizacji czerpni i wyrzutni powietrza, choć wiązałoby się to z praktycznie demolką całej instalacji na piętrze. Biorę to jako ostateczną ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Szukaj raczej w systemie grzewczym...Raczej zbieg okoliczności z tą wentylacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.01.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pirometr lub termowizja i sprawdź, czy wyrzutnia nie robi dużego mostku a ściana w tym miejscu za chłodziarkę. Sprawdź przy okazji też, czy faktycznie balkon nie robi za mostek. I na koniec sprawdź ogrzewanie.Jaka dokładnie jest izolacja, między czerpnią a murem i między wyrzutnią a murem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.01.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Z opisu nie widzę problemu z reku. Tak jak pisali koledzy termowizja i będziesz wiedział. Jak robiłem u siebie to koszt był chyba 400zł. Tylko zadbaj aby na zewnątrz było faktycznie zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts