Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien i drzwi tarasowych

Recommended Posts

To może zacznijmy do początku.[...] powinno być ich więcej, mniej ?

Na razie nie potrafię odpowiedzieć więcej, czy mniej, ale jak od początku, to może... http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/nawiewniki_wentylacja. Jak nadal będą wątpliwości proszę od telefon. Jest podany w zakładce "Kontakt" - sprawy techniczne. Dzień i godzina obojętne. Może być zaraz, może być jutro, pojutrze, byle nie bladym świtem:-).

Powiem szczerze, że wczoraj na oknotest.pl wyszukiwarka wyrzuciła mi ten artykuł ale jakoś go pominąłem i czytałem inne.

Faktycznie wyjaśnił podstawowe zasady doboru ilości nawiewnikow. Do tego zasada, że wywiew jest zawsze w kuchni i lazience to można już coś sobie samemu ustalić. Jedynie całą to piękną logikę zaburza sytuacja gdy jest dom z poddaszem użytkowym. Bo zaczynaja się tu mieszać cyrkulacje pomiędzy piętrami poprzez klatkę schodowa. W takiej sytuacji rozważać dwa piętra jako oddzielne mieszkania?

I górę do obliczeń przyjąć, że jest tam tylko łazienka?

Temat wolałbym tutaj omawiać a nie przez telefon aby zostało coś dla potomnych. Bo jak sam coś szukałem o nawiewnikach to poza artykułami sponsorowanymi to brak konkretnych danych o doborze i ilości. A zazwyczaj takie info ludzie szukają po forach.

Edytowane przez przemty

Oprócz powyższego zastanawia mnie jeszcze jeden aspekt.

Czy warto kupować cieplejsze okna - w moim przypadku planuję Oknoplast Winergetic Premium - gdy i tak je rozszczelnimy nawiewnikami i wszystkie współczynniki przenikania ciepła, dźwiękowe zwiększą się na niekorzyść użytkownika?

Może po prostu warto zrezygnować z nawiewników i po prostu częściej wietrzyć dom?

dlaczego uparłeś się na nawiewniki okienne ?

Zgodnie z prawem nawiew powietrza można realizować nawiewnikami okiennymi i ŚCIENNYMI (pomijam fakt, że są dostępne nawiewniki ścienne z odzyskiem ciepła)

Gdy zastosujesz nawiewnik ścienny nie schładzasz ramy okiennej i całkowicie oddzielasz wentylację od parametrów przegrody budowlanej (jaką są przecież okna)

Kolejna sprawa czy warto inwestować w ciepłe okna gdy jednak zdecydujesz się mieć nawiewniki okienne

Zastanów się przez chwilę

Lekkie schłodzenie ramy będzie miało miejsce zarówno przy oknach o lepszych jak i gorszych parametrach

Chyba lepiej gdy zainwestujesz w ciepłe, szczelne okna gdyż globalnie i tak będę one cieplejsze od okien o gorszych parametrach wyjściowych

Częste wietrzenie ?

Wybacz ale to argument nie wytrzymujący zetknięcia z praktyką u 100% klientów. Wietrzysz czyli szybko schładzasz chałupę i od razu pojawia się myśl. Przecież nie po to kupowałem dobre ciepłe okna by teraz wyrzucać kasę na wietrzenie.

Częste wietrzenie ?

Wybacz ale to argument nie wytrzymujący zetknięcia z praktyką u 100% klientów. Wietrzysz czyli szybko schładzasz chałupę i od razu pojawia się myśl. Przecież nie po to kupowałem dobre ciepłe okna by teraz wyrzucać kasę na wietrzenie.

Trzeba sobie uświadomić, że jak wywietrzę, to pozbywam się wilgoci i w ten sposób nie muszę ogrzewać kilogramów wody, która jest w powietrzu. Ogrzewanie pokoju ze szczelnymi oknami, w którym woda aż skrapla się w narożach jest droższe i to jest właśnie wyrzucanie pieniędzy.

Zaciekawiły mnie te ścienne nawiewniki z odzyskiem, możesz podrzucić jakiś link do nich? . Ja nie uparlem się na nawiew przez okna, jedynie w mojej ocenie na pewno subiektywnej, nawiewnik ścienny wychlodza sciany więc z dwojga złego lepiej chyba przez okna.

Są rekuperatory ścienne. Mają swoje niewielkie wady (w stosunku do wentylacji mechanicznej centralnej). Ja mam taki w mieszkaniu w bloku i generalnie się sprawdza.

Edytowane przez Lew2