T12345T 13.01.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 To może zacznijmy do początku.[...] powinno być ich więcej, mniej ? Na razie nie potrafię odpowiedzieć więcej, czy mniej, ale jak od początku, to może... http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/nawiewniki_wentylacja. Jak nadal będą wątpliwości proszę od telefon. Jest podany w zakładce "Kontakt" - sprawy techniczne. Dzień i godzina obojętne. Może być zaraz, może być jutro, pojutrze, byle nie bladym świtem:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 14.01.2018 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Powiem szczerze, że wczoraj na oknotest.pl wyszukiwarka wyrzuciła mi ten artykuł ale jakoś go pominąłem i czytałem inne.Faktycznie wyjaśnił podstawowe zasady doboru ilości nawiewnikow. Do tego zasada, że wywiew jest zawsze w kuchni i lazience to można już coś sobie samemu ustalić. Jedynie całą to piękną logikę zaburza sytuacja gdy jest dom z poddaszem użytkowym. Bo zaczynaja się tu mieszać cyrkulacje pomiędzy piętrami poprzez klatkę schodowa. W takiej sytuacji rozważać dwa piętra jako oddzielne mieszkania?I górę do obliczeń przyjąć, że jest tam tylko łazienka? Temat wolałbym tutaj omawiać a nie przez telefon aby zostało coś dla potomnych. Bo jak sam coś szukałem o nawiewnikach to poza artykułami sponsorowanymi to brak konkretnych danych o doborze i ilości. A zazwyczaj takie info ludzie szukają po forach. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 14.01.2018 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Oprócz powyższego zastanawia mnie jeszcze jeden aspekt.Czy warto kupować cieplejsze okna - w moim przypadku planuję Oknoplast Winergetic Premium - gdy i tak je rozszczelnimy nawiewnikami i wszystkie współczynniki przenikania ciepła, dźwiękowe zwiększą się na niekorzyść użytkownika?Może po prostu warto zrezygnować z nawiewników i po prostu częściej wietrzyć dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 15.01.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 dlaczego uparłeś się na nawiewniki okienne ?Zgodnie z prawem nawiew powietrza można realizować nawiewnikami okiennymi i ŚCIENNYMI (pomijam fakt, że są dostępne nawiewniki ścienne z odzyskiem ciepła)Gdy zastosujesz nawiewnik ścienny nie schładzasz ramy okiennej i całkowicie oddzielasz wentylację od parametrów przegrody budowlanej (jaką są przecież okna) Kolejna sprawa czy warto inwestować w ciepłe okna gdy jednak zdecydujesz się mieć nawiewniki okienneZastanów się przez chwilęLekkie schłodzenie ramy będzie miało miejsce zarówno przy oknach o lepszych jak i gorszych parametrachChyba lepiej gdy zainwestujesz w ciepłe, szczelne okna gdyż globalnie i tak będę one cieplejsze od okien o gorszych parametrach wyjściowych Częste wietrzenie ?Wybacz ale to argument nie wytrzymujący zetknięcia z praktyką u 100% klientów. Wietrzysz czyli szybko schładzasz chałupę i od razu pojawia się myśl. Przecież nie po to kupowałem dobre ciepłe okna by teraz wyrzucać kasę na wietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 15.01.2018 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Zaciekawiły mnie te ścienne nawiewniki z odzyskiem, możesz podrzucić jakiś link do nich? . Ja nie uparlem się na nawiew przez okna, jedynie w mojej ocenie na pewno subiektywnej, nawiewnik ścienny wychlodza sciany więc z dwojga złego lepiej chyba przez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 15.01.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Częste wietrzenie ? Wybacz ale to argument nie wytrzymujący zetknięcia z praktyką u 100% klientów. Wietrzysz czyli szybko schładzasz chałupę i od razu pojawia się myśl. Przecież nie po to kupowałem dobre ciepłe okna by teraz wyrzucać kasę na wietrzenie. Trzeba sobie uświadomić, że jak wywietrzę, to pozbywam się wilgoci i w ten sposób nie muszę ogrzewać kilogramów wody, która jest w powietrzu. Ogrzewanie pokoju ze szczelnymi oknami, w którym woda aż skrapla się w narożach jest droższe i to jest właśnie wyrzucanie pieniędzy. Zaciekawiły mnie te ścienne nawiewniki z odzyskiem, możesz podrzucić jakiś link do nich? . Ja nie uparlem się na nawiew przez okna, jedynie w mojej ocenie na pewno subiektywnej, nawiewnik ścienny wychlodza sciany więc z dwojga złego lepiej chyba przez okna. Są rekuperatory ścienne. Mają swoje niewielkie wady (w stosunku do wentylacji mechanicznej centralnej). Ja mam taki w mieszkaniu w bloku i generalnie się sprawdza. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 15.01.2018 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 I (pomijam fakt, że są dostępne nawiewniki ścienne z odzyskiem ciepła) . Oglądnąłem kilka filmików z tymi urządzeniami i według mnie to zakłócają one działanie wentylacji grawitacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts