Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja - przygotowanie instalacji

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie stawianie scianek dzialowych na poddaszu i chcialbym przygotowac instalacje pod klimatyzacje typlu multi split (4 pokoje).

Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak najlepiej przygotowac taka instalacje (myslalem o - Klimatyzator Multi Gree GWHD(28)NK3KO jako jednosta zewnetrzna) ?

Planuje od kazdej jednostki wewnetrznej do zewnetrznej poprowadzic:

- 2x przewody (1/4" i 3/8" Armacell )

- przewód do odprowadzania skroplin (ciezko mi bedzie uzyskac odprowadzanie grawitacyjne wiec uzyje pompke skroplin prz kazdej jednostce wewnetrznej)

- przewód elektryczny - 4x1,5 mm2

Do jednostki zewnetrznej zasilanie (3x2,5mm2)

Planuje instalacje puscic na poddaszu - wyjscie nad dzwiami w kazdum pokoju.

Czy ma sens taka instalacja ?

Witam,

Planuje od kazdej jednostki wewnetrznej do zewnetrznej poprowadzic:

- przewód do odprowadzania skroplin (ciezko mi bedzie uzyskac odprowadzanie grawitacyjne wiec uzyje pompke skroplin prz kazdej jednostce wewnetrznej)

Do jednostki zewnetrznej zasilanie (3x2,5mm2)

Planuje instalacje puscic na poddaszu - wyjscie nad dzwiami w kazdum pokoju.

Ma sens przygotowanie otworów w stropach i ścianach przed zalaniem betonem (lepiej włożyć rurki z PCV z gotowym otworem przez który przeciągnie się potem rurkę klimatyzacji, niż potem kuć).

Co do pompki skroplin: UNIKAJ TEGO JAK OGNIA!

Ja mam pompkę skroplin: to jest najgorsze z możliwych rozwiązań:

• Jak tylko się troszkę zużyje to bardzo głośno buczy.
  • Psuje się co 2 lata.
  • Jak się zepsuje to skropliny ciekną po ścianie (niezależnie czy używasz klimatyzacji, czy nie). Trzeba natychmiast wymieniać.
  • U mnie jest split (nie multi-split) i klimatyzator musi być "na sztywno" podpięty do prądu, żeby pompka mogła pompować niezależnie od tego czy klimatyzacja pracuje cz nie. Nie wiem dlaczego, ale u mnie jak nic nie chodzi (ani klimatyzator ani pompka) to pobór mocy jest cały czas 30 W. U Ciebie przy multi-split może nie być tego przypadku.
  • Rozmawiałem z dystrybutorem klimatyzacji. Powiedział, że 90% tzw. "awarii klimatyzacji" to jest awaria pompki skroplin!

Za wszelkę cenę zastanów się jak odprowadzić skropliny grawitacyjnie.

Ma. Zrobiłem dokładnie tak jak Ty ( już na etapie stanu surowego), z tym, że oczywiście bez pompek. Skropliny odprowadzane są pojedynczymi pexami, grawitacyjnie( na zewnątrz, w cokole ściany fund. ok 30 cm nad ziemią). Teraz bym je pewnie odprowadził tam gdzie skropliny z kondensata - nauczka na drugi dom ;). Jednostka zew . + 4 splity (w tym jeden na parterze).

Instalacja ok

Uważaj aby nie połamać ani pozaginać rur chłodniczych bo będzie duży problem.

Pompki rzeczywiście są bardzo złym rozwiązaniem. Zawsze się uszkodzą - wcześniej lub później więc może nawet warto jeszcze zrobić bruzdy i wpuścić jakiś wąż ok. 20mm

możesz sprawdzić klimatyzator Daikin np. taki jak ten: http://www.klimatech.biz.pl/daikin/ Daikin FTX

Pozdrawiam