chio1 12.01.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam, jestem na etapie stawianie scianek dzialowych na poddaszu i chcialbym przygotowac instalacje pod klimatyzacje typlu multi split (4 pokoje).Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak najlepiej przygotowac taka instalacje (myslalem o - Klimatyzator Multi Gree GWHD(28)NK3KO jako jednosta zewnetrzna) ? Planuje od kazdej jednostki wewnetrznej do zewnetrznej poprowadzic: - 2x przewody (1/4" i 3/8" Armacell )- przewód do odprowadzania skroplin (ciezko mi bedzie uzyskac odprowadzanie grawitacyjne wiec uzyje pompke skroplin prz kazdej jednostce wewnetrznej)- przewód elektryczny - 4x1,5 mm2 Do jednostki zewnetrznej zasilanie (3x2,5mm2) Planuje instalacje puscic na poddaszu - wyjscie nad dzwiami w kazdum pokoju. Czy ma sens taka instalacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.01.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, Planuje od kazdej jednostki wewnetrznej do zewnetrznej poprowadzic: - 2x przewody (1/4" i 3/8" Armacell ) - przewód do odprowadzania skroplin (ciezko mi bedzie uzyskac odprowadzanie grawitacyjne wiec uzyje pompke skroplin prz kazdej jednostce wewnetrznej) - przewód elektryczny - 4x1,5 mm2 Do jednostki zewnetrznej zasilanie (3x2,5mm2) Planuje instalacje puscic na poddaszu - wyjscie nad dzwiami w kazdum pokoju. Czy ma sens taka instalacja ? Ma sens przygotowanie otworów w stropach i ścianach przed zalaniem betonem (lepiej włożyć rurki z PCV z gotowym otworem przez który przeciągnie się potem rurkę klimatyzacji, niż potem kuć). Co do pompki skroplin: UNIKAJ TEGO JAK OGNIA! Ja mam pompkę skroplin: to jest najgorsze z możliwych rozwiązań: Jak tylko się troszkę zużyje to bardzo głośno buczy. Psuje się co 2 lata. Jak się zepsuje to skropliny ciekną po ścianie (niezależnie czy używasz klimatyzacji, czy nie). Trzeba natychmiast wymieniać. U mnie jest split (nie multi-split) i klimatyzator musi być "na sztywno" podpięty do prądu, żeby pompka mogła pompować niezależnie od tego czy klimatyzacja pracuje cz nie. Nie wiem dlaczego, ale u mnie jak nic nie chodzi (ani klimatyzator ani pompka) to pobór mocy jest cały czas 30 W. U Ciebie przy multi-split może nie być tego przypadku. Rozmawiałem z dystrybutorem klimatyzacji. Powiedział, że 90% tzw. "awarii klimatyzacji" to jest awaria pompki skroplin! Za wszelkę cenę zastanów się jak odprowadzić skropliny grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUP123 13.01.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Czy ma sens taka instalacja ? Ma. Zrobiłem dokładnie tak jak Ty ( już na etapie stanu surowego), z tym, że oczywiście bez pompek. Skropliny odprowadzane są pojedynczymi pexami, grawitacyjnie( na zewnątrz, w cokole ściany fund. ok 30 cm nad ziemią). Teraz bym je pewnie odprowadził tam gdzie skropliny z kondensata - nauczka na drugi dom . Jednostka zew . + 4 splity (w tym jeden na parterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbar 17.01.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 - 2x przewody (1/4" i 3/8" Armacell ) - przewód do odprowadzania skroplin (ciezko mi bedzie uzyskac odprowadzanie grawitacyjne wiec uzyje pompke skroplin prz kazdej jednostce wewnetrznej) - przewód elektryczny - 4x1,5 mm2 Czy ma sens taka instalacja ? Instalacja ok Uważaj aby nie połamać ani pozaginać rur chłodniczych bo będzie duży problem. Pompki rzeczywiście są bardzo złym rozwiązaniem. Zawsze się uszkodzą - wcześniej lub później więc może nawet warto jeszcze zrobić bruzdy i wpuścić jakiś wąż ok. 20mm możesz sprawdzić klimatyzator Daikin np. taki jak ten: http://www.klimatech.biz.pl/daikin/ Daikin FTX Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts