Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kąt nachylenia dachu

berserker888

Recommended Posts

Witam, czy spotkaliście się w domku z dwuspadowym dachem, żeby kat nachylenia wynosił 49 stopni? Bryła domu to 15x9 , ścianka kolankowa 120 cm. Wszystkie projekty jakie oglądam w internecie mają 40-45. Czy przy takim kącie dom nie będzie wyglądał jak jakiś skrzat?

nie powinien wyglądać jak " skrzat " :) natomiast ciekawy jestem co "idzie" za takim kątem ? jakie zyski dla np. pomieszczeń wewnętrznych przy tej zwiększonej powierzchni dachu i "strzeleniu" wysokością budynku w górę ? może ten "manewr" nie ma swojego uzasadnienia ?

- sprawdziłbym Warunki Zabudowy pod kątem wpisanego w działkę kąta dachu oraz max. wysokości zabudowy - to jest podstawa !

... a ja myślę, że wszystko jest ważne, zarówno rozkład pomieszczeń, jak i wygląd zewnętrzny budynku. Niekiedy ( obserwując różne projekty ) rozkład pomieszczeń jest genialny, a przy tym wygląd zewnętrzny to porażka, i odwrotnie, budynek z zewnątrz może mieć swoją świetną prezentację, a wewnątrz " pusto ", brak logiki ... czy też podstawowego dostosowania do danej działki budowlanej. Takie "projekty" które zapewne przybyły na ziemię z kosmosu :) mówiąc, że jest im dobrze, a użytkownikowi ... Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gość grend
Ja mam takie coś - genialnie w środku, wyglad zewnetrzny to porazka. W środku funkcjonuje prawie 24 godziny a na zewnątrz 2 minuty. Takie były moje priorytety i wierz mi - nie narzekam :) Nie można generalizowac - chociaz dla przedmówcy wyglad zewnetrzny jest ważny...

- ... no widzisz ;) Ty masz świetnie przez " prawie 24 godziny ", inni, przez ten sam czas muszą ( chcąc nie chcąc ) oglądać tą " porażkę " ( jak sam piszesz ) z zewnątrz ... i dzieci się uczą : po co ma być pięknie, skoro może być brzydko i ( co lepsze ) może być to akceptowalne ( ?! )

- najwyraźniej nie jesteśmy jeszcze na etapie takim, w którym traktowalibyśmy Architekturę ( czy też ogólnodostępną przestrzeń ) jako dobro wspólne, albo już kompletnie przywykliśmy do ogólnej brzydoty otoczenia, co najwyżej może nas denerwować potknięcie się o wystający bruk chodnika.

Są różne dachy.

Mam nadzieję że nie dożyję czasów gdzie będzie funkcjonowało "globalne piękno" w "dobrze wspólnym". Patrząc pod nogi trudno się potknąć, patrząc w niebo jest się skazanym na "kontakt z rzeczywistością".

Budownictwo powinno być funkcjonalne (niektórzy postrzegają piękność jako funkcjonalność, . Jakby od zarania dziejów facet patrzył na "piękność" a nie na biodra kobiety to gatunek ludzki by wyginał)

Andrzeju

- ale lubisz się otaczać pięknymi przedmiotami, czy też nie masz takich potrzeb i jest Ci wszystko jedno ? ważne aby było "szeroko" i "wysoko"

- nie pisze o " globalnym pięknie " - coś takiego chyba nie istnieje, choć sam piszesz, że proporcje są istotne :) a za tym ( czy też równolegle ) , kompozycja, materiał, barwa, ... itd.

nie powinien wyglądać jak " skrzat " :) natomiast ciekawy jestem co "idzie" za takim kątem ? jakie zyski dla np. pomieszczeń wewnętrznych przy tej zwiększonej powierzchni dachu i "strzeleniu" wysokością budynku w górę ? może ten "manewr" nie ma swojego uzasadnienia ?

- sprawdziłbym Warunki Zabudowy pod kątem wpisanego w działkę kąta dachu oraz max. wysokości zabudowy - to jest podstawa !

Projekt opiewał na 40 stopni, ale przy tym kącie i lanych skosach poddasze sporo straci na użyteczności. Będzie 45 stopni jest to kat zmierzony przez murarzy. I teraz pytanie, czy dekarz ewentualnie będzie mógł coś zdziałać w tym temacie chodzi o zmianę kąta za pomocą krokwi itd

przyznam się szczerze, że kompletnie nie rozumiem Twojego pytania ?

- realizacja obiektu i zagospodarowania powinna być w 100% zgodna z zatwierdzonym Projektem Budowlanym i wydanym Pozwoleniem na Budowę.

- zmiana kąta dachu ( na etapie realizacji obiektu ) tym samym wysokości budynku generuje z automatu brak Decyzji o Pozwoleniu na użytkowanie i wykonanie Projektu Budowlanego zamiennego. Tym samym pytanie, czy dekarz, murarz, itp " mógł coś zdziałać " jest bez sensu.

przyznam się szczerze, że kompletnie nie rozumiem Twojego pytania ?

- realizacja obiektu i zagospodarowania powinna być w 100% zgodna z zatwierdzonym Projektem Budowlanym i wydanym Pozwoleniem na Budowę.

- zmiana kąta dachu ( na etapie realizacji obiektu ) tym samym wysokości budynku generuje z automatu brak Decyzji o Pozwoleniu na użytkowanie i wykonanie Projektu Budowlanego zamiennego. Tym samym pytanie, czy dekarz, murarz, itp " mógł coś zdziałać " jest bez sensu.

Zmiana kąta dachu oraz wysokości budynku jeśli nie zmieni się jego kubatura- taka informacje uzyskałem od architekta który jest jednocześnie moim kierownikiem budowy...

Zmiany o których mówię mieszczą się w wytycznych miejscowego planu zagospodarowania.

- w Planie Miejscowym może być np. zapis, że dla danego terenu wymagany jest kąt dachu np. 30 - 60 stopni. Jeżeli Projekt dostał PnB z dachem np. 60 stopni, to na etapie realizacji budynku nie można zmienić go na np. 45, czy inny odbiegający od zatwierdzonego projektu

- w każdym wypadku zmiana kąta dachu zmienia kubaturę budynku ( poza odstępstwem od projektu )

- jeśli nie ma jeszcze PnB - to można "manewrować"

Marcin34_Śl

- elegancka, nieprzegadana forma budynku i konsekwentne wykończenia zewnętrzne, w tym kolorystyka

dzięki, starałem się bardzo. Trochę się inspirowałem Twoim projektem: Dom w zabudowie Śląskiej :rolleyes: ale bałem się zrobić takie okno na klatce (tzn kolankowe i przerwać wieniec), Czy ten dom już został zbudowany?

- Dom w zabudowie Śląskiej jest na etapie stanu surowego zamkniętego i dalej w realizacji ( instalacje / wykończenia / wnętrza / ... ) . Myślę, że jeśli czas pozwoli i pogoda dopisze, zrobię zdjęcia i pochwalę się na mojej stronie i na FM ;)

- okno kolankowe wyszło świetnie ( spełnia swoją rolę ). Wieńca nie bałem się przeciąć, schodzi słupkami żelbetowymi ścianki kolankowej do wieńca stropu i troszeczkę w dół.

... a przy okazji : widzę, że masz ukryty system odwodnienia dachu ( chyba Galeco ? ). No i tak się zastanawiam : czy powinna być rewizja na połączeniu ukrytych rynien z instalacją kanalizacji deszczowej prowadzoną w ziemi, czy nie ? Jak to u Ciebie funkcjonuje ? ( czy też ) jak zostało zrealizowane to połączenie ?