berserker888 12.01.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam, czy spotkaliście się w domku z dwuspadowym dachem, żeby kat nachylenia wynosił 49 stopni? Bryła domu to 15x9 , ścianka kolankowa 120 cm. Wszystkie projekty jakie oglądam w internecie mają 40-45. Czy przy takim kącie dom nie będzie wyglądał jak jakiś skrzat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 13.01.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Trochę będzie - tak wysoki spad jest nieekonomiczny i dodatkowo podwyzsza budynek co może utrudnić uzyskanie pozwolenia. U siebie mam 40stopni, wg mnie to maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.01.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Dachy góralskie mają 50°-55°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 13.01.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) A kościoły gotyckie w sumie jeszcze więcej. Zakładam że koledze chodzi lo normalny dom. Przy 120 cm ściany kolankowej mały spad psuje optycznie bryłę budynku, ale za duży spad nie poprawi wyglądu. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez dez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.01.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, czy spotkaliście się w domku z dwuspadowym dachem, żeby kat nachylenia wynosił 49 stopni? Bryła domu to 15x9 , ścianka kolankowa 120 cm. Wszystkie projekty jakie oglądam w internecie mają 40-45. Czy przy takim kącie dom nie będzie wyglądał jak jakiś skrzat? nie powinien wyglądać jak " skrzat " natomiast ciekawy jestem co "idzie" za takim kątem ? jakie zyski dla np. pomieszczeń wewnętrznych przy tej zwiększonej powierzchni dachu i "strzeleniu" wysokością budynku w górę ? może ten "manewr" nie ma swojego uzasadnienia ? - sprawdziłbym Warunki Zabudowy pod kątem wpisanego w działkę kąta dachu oraz max. wysokości zabudowy - to jest podstawa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.01.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 .. wygląd zewnetrzny to chyba nie jest najważniejszy w budowaniu domu. Raczej bym sie skupił nad sensem takiego skosu dach, jak bedzie wyglądać naświetlenie, czy rozkład ścian działowych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.01.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) ... a ja myślę, że wszystko jest ważne, zarówno rozkład pomieszczeń, jak i wygląd zewnętrzny budynku. Niekiedy ( obserwując różne projekty ) rozkład pomieszczeń jest genialny, a przy tym wygląd zewnętrzny to porażka, i odwrotnie, budynek z zewnątrz może mieć swoją świetną prezentację, a wewnątrz " pusto ", brak logiki ... czy też podstawowego dostosowania do danej działki budowlanej. Takie "projekty" które zapewne przybyły na ziemię z kosmosu mówiąc, że jest im dobrze, a użytkownikowi ... Edytowane 13 Stycznia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.01.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Ja mam takie coś - genialnie w środku, wyglad zewnetrzny to porazka. W środku funkcjonuje prawie 24 godziny a na zewnątrz 2 minuty. Takie były moje priorytety i wierz mi - nie narzekam Nie można generalizowac - chociaz dla przedmówcy wyglad zewnetrzny jest ważny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.01.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 - ... no widzisz Ty masz świetnie przez " prawie 24 godziny ", inni, przez ten sam czas muszą ( chcąc nie chcąc ) oglądać tą " porażkę " ( jak sam piszesz ) z zewnątrz ... i dzieci się uczą : po co ma być pięknie, skoro może być brzydko i ( co lepsze ) może być to akceptowalne ( ?! ) - najwyraźniej nie jesteśmy jeszcze na etapie takim, w którym traktowalibyśmy Architekturę ( czy też ogólnodostępną przestrzeń ) jako dobro wspólne, albo już kompletnie przywykliśmy do ogólnej brzydoty otoczenia, co najwyżej może nas denerwować potknięcie się o wystający bruk chodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.01.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Są różne dachy. Mam nadzieję że nie dożyję czasów gdzie będzie funkcjonowało "globalne piękno" w "dobrze wspólnym". Patrząc pod nogi trudno się potknąć, patrząc w niebo jest się skazanym na "kontakt z rzeczywistością".Budownictwo powinno być funkcjonalne (niektórzy postrzegają piękność jako funkcjonalność, . Jakby od zarania dziejów facet patrzył na "piękność" a nie na biodra kobiety to gatunek ludzki by wyginał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.01.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Andrzeju - ale lubisz się otaczać pięknymi przedmiotami, czy też nie masz takich potrzeb i jest Ci wszystko jedno ? ważne aby było "szeroko" i "wysoko" - nie pisze o " globalnym pięknie " - coś takiego chyba nie istnieje, choć sam piszesz, że proporcje są istotne a za tym ( czy też równolegle ) , kompozycja, materiał, barwa, ... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 13.01.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 U MNie dach 38 st. i jestem super zadowolony, 45 to za dużo wg Mnie, 49 to już wogóle, funkcjonalnośc to jedno ale drugie to wygląd zewnętrzny, które dla Mnie też jest ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Marcin34_Śl- elegancka, nieprzegadana forma budynku i konsekwentne wykończenia zewnętrzne, w tym kolorystyka Edytowane 14 Stycznia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berserker888 14.01.2018 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 nie powinien wyglądać jak " skrzat " natomiast ciekawy jestem co "idzie" za takim kątem ? jakie zyski dla np. pomieszczeń wewnętrznych przy tej zwiększonej powierzchni dachu i "strzeleniu" wysokością budynku w górę ? może ten "manewr" nie ma swojego uzasadnienia ? - sprawdziłbym Warunki Zabudowy pod kątem wpisanego w działkę kąta dachu oraz max. wysokości zabudowy - to jest podstawa ! Projekt opiewał na 40 stopni, ale przy tym kącie i lanych skosach poddasze sporo straci na użyteczności. Będzie 45 stopni jest to kat zmierzony przez murarzy. I teraz pytanie, czy dekarz ewentualnie będzie mógł coś zdziałać w tym temacie chodzi o zmianę kąta za pomocą krokwi itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 przyznam się szczerze, że kompletnie nie rozumiem Twojego pytania ?- realizacja obiektu i zagospodarowania powinna być w 100% zgodna z zatwierdzonym Projektem Budowlanym i wydanym Pozwoleniem na Budowę.- zmiana kąta dachu ( na etapie realizacji obiektu ) tym samym wysokości budynku generuje z automatu brak Decyzji o Pozwoleniu na użytkowanie i wykonanie Projektu Budowlanego zamiennego. Tym samym pytanie, czy dekarz, murarz, itp " mógł coś zdziałać " jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berserker888 14.01.2018 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 przyznam się szczerze, że kompletnie nie rozumiem Twojego pytania ? - realizacja obiektu i zagospodarowania powinna być w 100% zgodna z zatwierdzonym Projektem Budowlanym i wydanym Pozwoleniem na Budowę. - zmiana kąta dachu ( na etapie realizacji obiektu ) tym samym wysokości budynku generuje z automatu brak Decyzji o Pozwoleniu na użytkowanie i wykonanie Projektu Budowlanego zamiennego. Tym samym pytanie, czy dekarz, murarz, itp " mógł coś zdziałać " jest bez sensu. Zmiana kąta dachu oraz wysokości budynku jeśli nie zmieni się jego kubatura- taka informacje uzyskałem od architekta który jest jednocześnie moim kierownikiem budowy... Zmiany o których mówię mieszczą się w wytycznych miejscowego planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.01.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 - w Planie Miejscowym może być np. zapis, że dla danego terenu wymagany jest kąt dachu np. 30 - 60 stopni. Jeżeli Projekt dostał PnB z dachem np. 60 stopni, to na etapie realizacji budynku nie można zmienić go na np. 45, czy inny odbiegający od zatwierdzonego projektu- w każdym wypadku zmiana kąta dachu zmienia kubaturę budynku ( poza odstępstwem od projektu )- jeśli nie ma jeszcze PnB - to można "manewrować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.01.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Marcin34_Śl - elegancka, nieprzegadana forma budynku i konsekwentne wykończenia zewnętrzne, w tym kolorystyka dzięki, starałem się bardzo. Trochę się inspirowałem Twoim projektem: Dom w zabudowie Śląskiej ale bałem się zrobić takie okno na klatce (tzn kolankowe i przerwać wieniec), Czy ten dom już został zbudowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.01.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 - Dom w zabudowie Śląskiej jest na etapie stanu surowego zamkniętego i dalej w realizacji ( instalacje / wykończenia / wnętrza / ... ) . Myślę, że jeśli czas pozwoli i pogoda dopisze, zrobię zdjęcia i pochwalę się na mojej stronie i na FM - okno kolankowe wyszło świetnie ( spełnia swoją rolę ). Wieńca nie bałem się przeciąć, schodzi słupkami żelbetowymi ścianki kolankowej do wieńca stropu i troszeczkę w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.01.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 ... a przy okazji : widzę, że masz ukryty system odwodnienia dachu ( chyba Galeco ? ). No i tak się zastanawiam : czy powinna być rewizja na połączeniu ukrytych rynien z instalacją kanalizacji deszczowej prowadzoną w ziemi, czy nie ? Jak to u Ciebie funkcjonuje ? ( czy też ) jak zostało zrealizowane to połączenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts