koni3c 13.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Cześć i czołem ! Planuję budowę domu z poddaszem użytkowym i garażem w bryle budynku. Przejrzałem już wiele projektów klasycznych i niby wszystko jest, ale nie do końca tak jak by się chciało więc pozostaje projekt indywidualny. Założenia są proste - - dom do 125m2 + garaż w bryle; na dole kotłownia, salon z kuchnia i spiżarnią, gabinet, toaleta. Góra to trzy pokoje; łazienka i "graciarnia" tj. stryszek. - brak okien dachowych - dach dwuspadowy - praktyczny i ekonomiczny dom Znalazłem nowoczesny projekt domu TEMERIN (https://www.extradom.pl/projekt-domu-temerin-dcp313-WOB1531). Zastanawia mnie nietypowy w porównaniu do klasycznego domu dach i umieszczenie okien tylko w ścianie północnej i południowej. Czy sprawdzi się to w praktyce i jak może się to przełożyć na koszty budowy dachu w porównaniu przykładowo z domem AS VII (https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3238/projekt-domu-as-vii). Projekt AS VII po adaptacji bez okien dachowych. Zaznaczę tutaj, że moja wersja projektu temerin wyklucza wykonanie bocznych ścian z blachy. Zastosuję elewację. Docelowo dach byłby wykonany standardowo - dachówka albo blachodachówka z naciskiem na blachodachówkę (tańsze rozwiązanie). Ściany Ytong 24 cm + stropian 20cm. Czy ktoś ma w domu zastosowane żaluzje zewnętrzne? Jak jest z praktycznością tego rozwiązania i ew. jaki jest koszt takiej instalacji? Jeżeli usunę rolety, nie będzie to słabo wyglądać? Co byście pozmieniali / dodali na etapie "burzy mózgów". Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Te żaluzje dają lekkość elewacji. Bez nich dom może wyglądać na przysadzisty.Od północy żaluzja chroni prywatność sypialni, która ma wielkie okno. Ile kosztuje taka asymetryczna więźba dachowa? W pokoju i wiatrołapie szafy wrysowane wyglądają na węższe niż standardowe 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts