Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy - dwa sterowniki?

kokos300

Recommended Posts

Witam,

Czy do junkersa dwufunkcyjnego można podłączyć dwa sterowniki pokojowe? Np. Parter jeden i górą drugi? aktualnie jest jeden na kablu, na parterze i górę słabo dogrzewa. Szukam najlepszego rozwiązania by temperatury między pietrami były zbliżone.

Pozdrawiam

Opisz instalację CO inaczej nie ma szans na skuteczne rady.

Tomraider.

Mam awaryjnie jeszcze jeden kabel wiszący przy kotle i biegnący przewodem wentylacyjnym na piętro, nie jest podłączony na razie. Mam też taką sytuację, że piętro z niższą temperaturą. Dom na jednym obiegu, wszędzie grzejniki.

Czy pytasz o radę jak podłączyć dwa sterowniki do kotła?

Czy pytasz o radę jak podłączyć dwa sterowniki do kotła?

Na razie chodzi sobie sterownik na parterze i widzimy wady.

Ten kabel jest poprowadzony awaryjnie, ale w obecnym miejscu i w awaryjnym nadal nie jest to najlepsze miejsce. Zrobiliśmy tak przed gładzią i malowaniem, na zapas.

Mam jeden obieg i mogę sterować tylko jednym sterownikiem :bash:

Na razie testuję cuś takiego, że na sterowniku jest korekta 3*C i kocioł jest oszukiwany aby się nie wyłączał (rzeczywista temp pomieszczenia referyncyjnego jest wyższa o 3*C niż to odczuwa sterownik)

Edytowane przez GraMar

Ale jaka to instalacja?

Na razie wiemy, że jest 1 obieg.

Jeżeli calość jest w grzejnikach, to rozwiązanie jest proste - na każdym grzejniku ustawić wymaganą temperaturę za pomocą głowic, a w kotle usunąć termostat i wpiąć zworkę w linię TA.

Co to dałoby w moim przypadku? O jakim termostacie w kotle piszesz?

Wydaje mi się, że bez grzebania przy instalacji można to też wykonać ustawiając na sterowniku wpływ pomieszczenia 0% + funkcję na sterowniku FW120 jako krzywa grzewcza.

Dobrze myślę?

W kotle jest linia TA - do niej jest podlaczony termostat (sterownik pokojowy) - wypinasz go i w jego miejsce wpinasz zworke.

Wtedy kociol chodzi caly czas, a temperaturę w każdym pomieszczeniu regulujesz głowicami na grzejnikach.