kokos300 14.01.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam,Czy do junkersa dwufunkcyjnego można podłączyć dwa sterowniki pokojowe? Np. Parter jeden i górą drugi? aktualnie jest jeden na kablu, na parterze i górę słabo dogrzewa. Szukam najlepszego rozwiązania by temperatury między pietrami były zbliżone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Musisz z kotła mieć prowadzone zupełnie oddzielne obiegi, wtedy to ma ręce i nogi.Jak to masz zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 14.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Może przenieść sterownik na piętro a parter sterować głowicami termostatycznymi na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos300 14.01.2018 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Wszystko Jest w jedenym obiegu. Stermaj - też myślałem, by bezprzewodowo postawić sterownik do góry, a na dole głowice. Jest to też jakieś rozwiazanie. Jeśli czegoś nie wymyślę lepszego to tak pozostanie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.01.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Witam, Czy do junkersa dwufunkcyjnego można podłączyć dwa sterowniki pokojowe? Np. Parter jeden i górą drugi? aktualnie jest jeden na kablu, na parterze i górę słabo dogrzewa. Szukam najlepszego rozwiązania by temperatury między pietrami były zbliżone. Pozdrawiam Opisz instalację CO inaczej nie ma szans na skuteczne rady. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos300 14.01.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Budynek do którego się wprowadziłem miał już zainstalowana instalację gazową. Pytanie co dokładnie opisać by było szczegółowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.01.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Budynek do którego się wprowadziłem miał już zainstalowana instalację gazową. Pytanie co dokładnie opisać by było szczegółowo opisz instalacje CO, ile obiegów jak połączone itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.01.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Może pobawić się wstępnym ustawieniem (kryzowaniem) na grzejnikach jak takie jest. Jak są zaworki na powrocie z grzejników to tam można coś pokombinować. Niektóre zawory pod głowice termostatyczne miały taką regulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.01.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mam awaryjnie jeszcze jeden kabel wiszący przy kotle i biegnący przewodem wentylacyjnym na piętro, nie jest podłączony na razie. Mam też taką sytuację, że piętro z niższą temperaturą. Dom na jednym obiegu, wszędzie grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 15.01.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mam awaryjnie jeszcze jeden kabel wiszący przy kotle i biegnący przewodem wentylacyjnym na piętro, nie jest podłączony na razie. Mam też taką sytuację, że piętro z niższą temperaturą. Dom na jednym obiegu, wszędzie grzejniki. Czy pytasz o radę jak podłączyć dwa sterowniki do kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.01.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Czy pytasz o radę jak podłączyć dwa sterowniki do kotła? Na razie chodzi sobie sterownik na parterze i widzimy wady. Ten kabel jest poprowadzony awaryjnie, ale w obecnym miejscu i w awaryjnym nadal nie jest to najlepsze miejsce. Zrobiliśmy tak przed gładzią i malowaniem, na zapas. Mam jeden obieg i mogę sterować tylko jednym sterownikiem Na razie testuję cuś takiego, że na sterowniku jest korekta 3*C i kocioł jest oszukiwany aby się nie wyłączał (rzeczywista temp pomieszczenia referyncyjnego jest wyższa o 3*C niż to odczuwa sterownik) Edytowane 16 Stycznia 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.01.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ale jaka to instalacja? Na razie wiemy, że jest 1 obieg.Jeżeli calość jest w grzejnikach, to rozwiązanie jest proste - na każdym grzejniku ustawić wymaganą temperaturę za pomocą głowic, a w kotle usunąć termostat i wpiąć zworkę w linię TA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 20.01.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Ale jaka to instalacja? Na razie wiemy, że jest 1 obieg. Jeżeli calość jest w grzejnikach, to rozwiązanie jest proste - na każdym grzejniku ustawić wymaganą temperaturę za pomocą głowic, a w kotle usunąć termostat i wpiąć zworkę w linię TA. Co to dałoby w moim przypadku? O jakim termostacie w kotle piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.01.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W kotle jest linia TA - do niej jest podlaczony termostat (sterownik pokojowy) - wypinasz go i w jego miejsce wpinasz zworke.Wtedy kociol chodzi caly czas, a temperaturę w każdym pomieszczeniu regulujesz głowicami na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 24.01.2018 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Wydaje mi się, że bez grzebania przy instalacji można to też wykonać ustawiając na sterowniku wpływ pomieszczenia 0% + funkcję na sterowniku FW120 jako krzywa grzewcza. Dobrze myślę? W kotle jest linia TA - do niej jest podlaczony termostat (sterownik pokojowy) - wypinasz go i w jego miejsce wpinasz zworke. Wtedy kociol chodzi caly czas, a temperaturę w każdym pomieszczeniu regulujesz głowicami na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 24.01.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts