Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nośność ściany

Recommended Posts

Tak sobie patrzyłem na wytrzymałość na ściskanie betonu komórkowego (600) wynosi 3MPa. Dla betonu klasy C16/20 20MPa. Czyli jeżeli mamy ścianę nośną z betonu komórkowego o grubości 24 cm, wynikałoby z tego, że ściana betonowa, klasy powyższej, aby mieć taką samą wytrzymałość na ściskanie, wystarczyłoby jakby miała 24cm/(20/3) = 3,6 cm? Dlaczego więc ściany nośne robi się takie grube - co najmniej 15 cm? Czy ściana z betonu grubości np 8 cm nie byłaby wystarczająca? Jakie są ku temu przeciwwskazania? Pewnie inne właściwości.

Jak jesteś w stanie zapewnić jedynie siły ściskające i równomiernie rozłożone - pewnie możesz zrobić cienkie ściany. Izodom robi 12cm betonu. Ale podziurawionego złączkami. No i jeszcze trzeba przyjąć margines błędu, na błędy wykonawcze. Konstrukcja zawsze jest liczona ze sporym zapasem - a i to nieudolnym wykonawcom udaje się zepsuć na tyle, że powstaje problem.

Jak jesteś w stanie zapewnić jedynie siły ściskające i równomiernie rozłożone - pewnie możesz zrobić cienkie ściany. Izodom robi 12cm betonu. Ale podziurawionego złączkami. No i jeszcze trzeba przyjąć margines błędu, na błędy wykonawcze. Konstrukcja zawsze jest liczona ze sporym zapasem - a i to nieudolnym wykonawcom udaje się zepsuć na tyle, że powstaje problem.

Co znaczy zapewnić siły ściskające i równomiernie rozłożone? Chodzi mi o teorie nie zakładamy błędów wykonawczych

Co znaczy zapewnić siły ściskające i równomiernie rozłożone?

Że nie będzie wiał wiatr. Że krokwie nie będą rozpierały ścian. Że nie będzie nadproży (czyli nie możesz mieć okien) bo inaczej miejsce podparcia nadproży da dużo większe obciążenie - w końcu musi tam oddać ciężar tego, co stoi nad oknem.

nośność ściany to nie iloczyn pola powierzchni i wytrzymałości materiału, ale jest funkcją wielu zmiennych, głównie smukłości, oraz rodzaju obciążenia. Obliczenie ściany to wcale nie taka prosta sprawa. Na marginesie, 3MPa dla betonu komórkowego to jest jego wytrzymałość charakterystyczna czyli pewien parametr, który w praktyce oznacza ile bloczek może wytrzymać na maszynie do ściskania, ale od tego do wartości realnej wytrzymałości (tzn ile można bezpiecznie wytężyć materiał) - daleka droga.

W praktyce, ścian betonowych nie robi się cieńszych niż 12cm choć realnie używa się 15,18,20,25 cm. Grubość 8cm jest używana dla jakichś płyt drugorzędnych itp.

Wg. teorii jeden bloczek z BK o wymiarach 24/59/24 klasy 600 jest w stanie wytrzymać nacisk ponad 42 ton,dla klasy 500 i 2,5 Mpa to będzie ok. 35 ton,przyjmując że waga średniego domu to ok.200ton można stwierdzić że 5/6 pustaków byłoby w stanie utrzymać cały ten ciężar.Tyle teorii,w praktyce tak jak piszą koledzy działają siły boczne,drgania,nierównomierne rozłożenie masy,błędy wykonawcze,wady materiałowe,otwory itd.dlatego oblicza się nośność z takim zapasem,dla BK jest to 10/20 razy większy,przy ścianach nośnych o długości 75mb nośność teoretyczna wynosi ponad 5000 ton... Edytowane przez zorro128

Wytrzymałość elementu murowego na ściskanie to jeden z parametrów wykorzystywanych do obliczania wytrzymałości muru na ściskanie. Na wytrzymałość muru na ściskanie wpływ mają ponadto: wytrzymałość i odkształcalność zaprawy, grubość spoin, wymiary, oraz właściwości elementów murowych, czas i warunki dojrzewania, jakość wykonania muru, grubość muru, kierunek działania i rodzaj obciążenia. W projektowaniu konstrukcji murowych należy uwzględnić także wytrzymałość muru na ścinanie, rozciąganie przy zginaniu oraz właściwości odkształceniowe muru.

Minimmum dla żelbetu jest wynikową toulina 2,5 cm razy dwa, pręty 1cm razy dwa to daje 7 cm, do tego należy dodać minimum 2cm w każdą strone (mimośród niezamierzony 2cm) czyli 7 plus 4 11 cm....dlatego nie robi się ścian 3 cm.

Grubość ścian jest narzucona głębokością oparcia stropu miedzy innymi czy belek gęstożebrowego..plus otuina i znowy wychodzi 7 plus 5. Aby nie komplikować życia ludziom wprowadzono pewne zasady odnośnie grubości murów (18cm nośna), oczywiście indywidualnie można projektować cieńsze ściany ale z racji przepisóe "dla tłumów" takie obiekty chociaż spełniałyby warunki nośności nie zostały by dopuszczone do uzytkowania

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czyli tak jak myślałem, jest sporo innych zależnych. Pytałem dlatego, że ściana nośna BK 24 cm + 30 cm styro jest gruba, a do tego jeszcze wykończenie BK (styropian chcę od środka) od zewnątrz i styro od środka, pewnie płyta GK lub coś podobnego, da gdzieś grubość ściany 60 cm. Chciałbym ją odchudzić, dlatego spytałem o beton. Dom ma być parterowy. Macie jakieś ciekawe sugestie jak odchudzić ścianę? Dodam jeszcze, że ściany nośne mają być tylko zewnętrzne, konstrukcja dachu wiązary.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czyli tak jak myślałem, jest sporo innych zależnych. Pytałem dlatego, że ściana nośna BK 24 cm + 30 cm styro jest gruba, a do tego jeszcze wykończenie BK (styropian chcę od środka) od zewnątrz i styro od środka, pewnie płyta GK lub coś podobnego, da gdzieś grubość ściany 60 cm. Chciałbym ją odchudzić, dlatego spytałem o beton. Dom ma być parterowy. Macie jakieś ciekawe sugestie jak odchudzić ścianę? Dodam jeszcze, że ściany nośne mają być tylko zewnętrzne, konstrukcja dachu wiązary.

Możesz pokombinować ścianą z bloczków silikatowych 15 cm.

zrezygnuj z tego i juz bedziesz miał cieńsza ścianę. Po grzyba Ci styro od środka? przy BK i styro na zewnątrz.

^^

Brak jakiejkolwiek akumulacyjności ścian zarówno pod względem ciepła jak i wilgotności, sama podłoga i sufit to za mało. Punkt rosy w ścianie. Montaż okien i drzwi zewnętrznych w zimnej strefie muru(chyba, ze chcesz licować od środka, ale to fatalnie będzie wyglądać) Fatalna akustyka i wiele,wiele innych. Robisz termos w którym trudno o stabilne warunki. Musisz zrobić bardzo sprawną wentylację.

Tak to się robi jak nie masz wyjścia, czyli domy wielorodzinne, zabytkowe, gdzie nie masz możliwości dać ocieplenia z zewnątrz.

Ogólnie wszystko odwrócone na lewą stronę.

To ja zadam pytanie. Dlaczego chcesz dawać styro(ocieplenie) od środka?

^^

Brak jakiejkolwiek akumulacyjności ścian zarówno pod względem ciepła jak i wilgotności, sama podłoga i sufit to za mało. Punkt rosy w ścianie. Montaż okien i drzwi zewnętrznych w zimnej strefie muru(chyba, ze chcesz licować od środka, ale to fatalnie będzie wyglądać) Fatalna akustyka i wiele,wiele innych. Robisz termos w którym trudno o stabilne warunki. Musisz zrobić bardzo sprawną wentylację.

Tak to się robi jak nie masz wyjścia, czyli domy wielorodzinne, zabytkowe, gdzie nie masz możliwości dać ocieplenia z zewnątrz.

Ogólnie wszystko odwrócone na lewą stronę.

To ja zadam pytanie. Dlaczego chcesz dawać styro(ocieplenie) od środka?

Nie będę się powtarzał, więc odeślę do postu oraz tutaj. Polecam także dziennik Barth3z'a, bo to na nim się wzorować chcę.