Izold 14.01.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Na wstępie witam się jak nowy na forum. No i od razu przechodzę do mojego pytania, bo nie znalazłem odpowiedzi przeglądając forum. Niedawno kupiłem dom w trakcie budowy, w stanie surowym otwartym. Jedna ze ścian jest postawiona w granicy działki, no i tutaj pojawia się problem. Jest to obszerna ściana szczytowa, a działka obok jest dość duża i pusta (i z tego co wiem - długo tak zostanie, bo sąsiad nie ma w planach żadnej budowy). Wszystkie ściany tego mojego domu (z pustaka ceramicznego, 30 cm. grubości) zostały postawione na fundamentach z myślą o izolacji wełną mineralną o grubości 12 cm. (o tyle cofnięta jest ściana w stosunku do krawędzi fundamentu). Gdy spytałem kierownika budowy, czy nie dałoby się zastosować grubszej wełny, np. 15 cm. - powiedział, że w granicy nie da rady, bo o te 3 cm. wejdę z tym na działkę sąsiada (+ tynk). No i to będzie ewidentnie widać, bo izolacja będzie o tyle wystawać poza krawędź fundamentu. No i tutaj moje pytanie - czy te 12 cm. wełny wystarczy, czy zostawić to tak, jak ma być, czy może dodawać coś jeszcze od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Dałbym izolację o najlepszej lambdzie, na jaką Cię stać żeby wyciągnąć co się da w tej sytuacji. Skoro chcesz wełnę, to cena żadnego materiału specjalnie Cię nie odstraszy - szukaj dobrej pianki.12cm wełny to tak z połowa dzisiejszego standardu izolacyjności. BTW ten fundament to jak ocieplony? I to trochę dziwne, że to ma być wyznacznik grubości izolacji muru. Zazwyczaj ściana powyżej fundamentu tworzy kapinos - wystaje poza obrys fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izold 14.01.2018 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Tutaj problemem jest to, że fundament idzie wzdłuż granicy. Czyli jeśli izolacja będzie wystawać poza niego, to już będzie u sąsiada. Wprawdzie kolega mi powiedział, że 3 cm., to się mieści w granicach błędu geodezyjnego, ale chyba nie ma sensu sobie fundować na dzień dobry konfliktu z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.01.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Wszystkie ściany tego mojego domu (z pustaka ceramicznego, 30 cm. grubości) zostały postawione na fundamentach z myślą o izolacji wełną mineralną o grubości 12 cm. (...) No i tutaj moje pytanie - czy te 12 cm. wełny wystarczy, czy zostawić to tak, jak ma być, czy może dodawać coś jeszcze od środka? Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi - załącznik. Czyli taka ściana spełnia aktualne wymagania cieplne. Oczywiście lepiej jest aby izolacyjność ścian zewnętrznych było U=0,20 W/m2K bo tyle będzie wymagane od 1 stycznia 2021 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izold 15.01.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi - załącznik. Czyli taka ściana spełnia aktualne wymagania cieplne. Oczywiście lepiej jest aby izolacyjność ścian zewnętrznych było U=0,20 W/m2K bo tyle będzie wymagane od 1 stycznia 2021 r. OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi Mi wychodzi 0,195. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405041 A że to spełnia MINIMALNE wymagania od 2021 r. to chyba słaby argument, jak ktoś wybiera drogie rozwiązanie (wełnę). Można by się spodziewać, że oczekuje czegoś więcej, niż minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izold 15.01.2018 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 O jeszcze jedną sprawę zapytam co do tej wełny mineralnej. Czy jest coś takiego, że jeden "model" wełny o grubości 12 cm., jest lepszy od innego, o takiej samej grubości?Czy np. Rockwool ma w swojej ofercie dla takiego przeznaczenia tylko FRONTROCK 35, czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 21.01.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Proponowałem FRONTROCK 35 bo ma najlepsze parametry termiczne a to ściana na granicy działki, której nie możesz przekroczyć. ROCKWOOL produkuje jeszcze FRONTROCK MAX E i FASROCK LL do zewnętrznego ocieplania w systemach ETICS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts