Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wstępie witam się jak nowy na forum.

No i od razu przechodzę do mojego pytania, bo nie znalazłem odpowiedzi przeglądając forum.

Niedawno kupiłem dom w trakcie budowy, w stanie surowym otwartym.

Jedna ze ścian jest postawiona w granicy działki, no i tutaj pojawia się problem. Jest to obszerna ściana szczytowa, a działka obok jest dość duża i pusta (i z tego co wiem - długo tak zostanie, bo sąsiad nie ma w planach żadnej budowy).

Wszystkie ściany tego mojego domu (z pustaka ceramicznego, 30 cm. grubości) zostały postawione na fundamentach z myślą o izolacji wełną mineralną o grubości 12 cm. (o tyle cofnięta jest ściana w stosunku do krawędzi fundamentu). Gdy spytałem kierownika budowy, czy nie dałoby się zastosować grubszej wełny, np. 15 cm. - powiedział, że w granicy nie da rady, bo o te 3 cm. wejdę z tym na działkę sąsiada (+ tynk). No i to będzie ewidentnie widać, bo izolacja będzie o tyle wystawać poza krawędź fundamentu.

No i tutaj moje pytanie - czy te 12 cm. wełny wystarczy, czy zostawić to tak, jak ma być, czy może dodawać coś jeszcze od środka?

https://forum.murator.pl/topic/235239-izolacja-%C5%9Bcian-zewn%C4%99trznych-we%C5%82n%C4%85-czy-12-cm-wystarczy/

Dałbym izolację o najlepszej lambdzie, na jaką Cię stać żeby wyciągnąć co się da w tej sytuacji. Skoro chcesz wełnę, to cena żadnego materiału specjalnie Cię nie odstraszy - szukaj dobrej pianki.

12cm wełny to tak z połowa dzisiejszego standardu izolacyjności.

BTW ten fundament to jak ocieplony? I to trochę dziwne, że to ma być wyznacznik grubości izolacji muru. Zazwyczaj ściana powyżej fundamentu tworzy kapinos - wystaje poza obrys fundamentu.

Tutaj problemem jest to, że fundament idzie wzdłuż granicy. Czyli jeśli izolacja będzie wystawać poza niego, to już będzie u sąsiada.

Wprawdzie kolega mi powiedział, że 3 cm., to się mieści w granicach błędu geodezyjnego, ale chyba nie ma sensu sobie fundować na dzień dobry konfliktu z sąsiadem.

Wszystkie ściany tego mojego domu (z pustaka ceramicznego, 30 cm. grubości) zostały postawione na fundamentach z myślą o izolacji wełną mineralną o grubości 12 cm. (...)

No i tutaj moje pytanie - czy te 12 cm. wełny wystarczy, czy zostawić to tak, jak ma być, czy może dodawać coś jeszcze od środka?

Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi - załącznik.

Czyli taka ściana spełnia aktualne wymagania cieplne. Oczywiście lepiej jest aby izolacyjność ścian zewnętrznych było U=0,20 W/m2K bo tyle będzie wymagane od 1 stycznia 2021 r.

Izold_sciana.jpg

Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi - załącznik.

Czyli taka ściana spełnia aktualne wymagania cieplne. Oczywiście lepiej jest aby izolacyjność ścian zewnętrznych było U=0,20 W/m2K bo tyle będzie wymagane od 1 stycznia 2021 r.

OK, dzięki

Współczynnik przenikania ciepła ściany z wełną FRONTROCK 35 o grubości 12 cm U = 0,21 W/m2K - przyjąłem ścianę z pustaków Porotherm 30 Profi

Mi wychodzi 0,195.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405041

A że to spełnia MINIMALNE wymagania od 2021 r. to chyba słaby argument, jak ktoś wybiera drogie rozwiązanie (wełnę). Można by się spodziewać, że oczekuje czegoś więcej, niż minimum.

welna12.jpg

O jeszcze jedną sprawę zapytam co do tej wełny mineralnej.

Czy jest coś takiego, że jeden "model" wełny o grubości 12 cm., jest lepszy od innego, o takiej samej grubości?

Czy np. Rockwool ma w swojej ofercie dla takiego przeznaczenia tylko FRONTROCK 35, czy jeszcze coś innego?

Proponowałem FRONTROCK 35 bo ma najlepsze parametry termiczne a to ściana na granicy działki, której nie możesz przekroczyć.

ROCKWOOL produkuje jeszcze FRONTROCK MAX E i FASROCK LL do zewnętrznego ocieplania w systemach ETICS.