Bobson80 15.01.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Witam Serdecznie, Borykam się z takim problemem. W domku jednorodzinnym na parterze mam ogrzewanie podłogowe, sterowane indywidualnymi sterownikami i elektrozaworami na listwie. Listwa posiada pompe CO więc to tak jak dla mnie laika "osobny obieg". Na górze, mam standardowe grzejniki. Ten obieg zasilany jest z pompy pieca CO gazowego Immergas Zeus Vitrix. I teraz moje pytania Ustawiając na piecu temperature około 30 stopni (producent podłogi pisał coś o 28...) - grzejniki na górze są za zimne. Czy jest jakieś rozwiązanie, które umożliwiłoby mi ustawienie na przykład 60 stopni na piecu głównym które by przepuszczało wodę do podłogówki tylko na tyle by miała 30 stopni? A może jest jakieś inne rozwiąznie? Doatkowo, od kilku dni mam dziwną sytuację. podłoga na dole grzeje, a kaloryfery ne górze NIE. Jak wyłącze piec i zrestuje sterowniki to grzejniki na górze ruszają, ale po kilku godzinach powtórka... Wyłaczając obiegówkę - grzejniki na górze ciepłe... Gdzie szukać problemu? Na chłopski rozum to pompa od pieca CO coś nie domaga lub sterowanie w piecu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Wygląda, że tak masz zrobione - pompa napędzająca podłogówkę miesza schłodzoną wodę z powrotu z gorącą z kotła żaby uzyskać temperaturę ustawioną na zaworze... No właśnie. Wrzuć fotkę okolic pompy dla pewności, że masz zawór mieszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 15.01.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 W uproszczeniu stosuje się mieszacz, woda z kotła o temp np. 60 C płynie prosto do kaloryferów osobnym obiegiem i ta sama woda poprzez mieszacza płynie innym obiegiem do podłogówki. W mieszaczu gorąca woda o temp 60 C miesza się z wodą zimną wracająca z podłogówki,i tym sposobem temp wody wpływającej do podłogówki ma np. 30 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 15.01.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Też tak pomyślałem że dołożenie sprzęgła by pomogło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts