Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowę i grzejniki, jak rozdzielić "dwa obiegi"

Bobson80

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Borykam się z takim problemem. W domku jednorodzinnym na parterze mam ogrzewanie podłogowe, sterowane indywidualnymi sterownikami i elektrozaworami na listwie. Listwa posiada pompe CO więc to tak jak dla mnie laika "osobny obieg".

Na górze, mam standardowe grzejniki. Ten obieg zasilany jest z pompy pieca CO gazowego Immergas Zeus Vitrix.

I teraz moje pytania :)

Ustawiając na piecu temperature około 30 stopni (producent podłogi pisał coś o 28...) - grzejniki na górze są za zimne.

Czy jest jakieś rozwiązanie, które umożliwiłoby mi ustawienie na przykład 60 stopni na piecu głównym które by przepuszczało wodę do podłogówki tylko na tyle by miała 30 stopni?

A może jest jakieś inne rozwiąznie?

Doatkowo, od kilku dni mam dziwną sytuację. podłoga na dole grzeje, a kaloryfery ne górze NIE. Jak wyłącze piec i zrestuje sterowniki to grzejniki na górze ruszają, ale po kilku godzinach powtórka... Wyłaczając obiegówkę - grzejniki na górze ciepłe... Gdzie szukać problemu? Na chłopski rozum to pompa od pieca CO coś nie domaga lub sterowanie w piecu....

W uproszczeniu stosuje się mieszacz, woda z kotła o temp np. 60 C płynie prosto do kaloryferów osobnym obiegiem i ta sama woda poprzez mieszacza płynie innym obiegiem do podłogówki. W mieszaczu gorąca woda o temp 60 C miesza się z wodą zimną wracająca z podłogówki,i tym sposobem temp wody wpływającej do podłogówki ma np. 30 C.