Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile przewymiarować instalację c.o - kable grzejne

Emek81

Recommended Posts

Witam, pytanie jak w temacie, wyliczenia od ASOLTA z OZC wynika że max obciążenie to 3900kW.

Dale, domj będzie w systemie szkieletowym, czyli akumulacja w wylewce grzanie tylko tania taryfa więc w ciągu doby 12h.

Czy w związku z tym muszę przewymiarować instalację o drugie tyle ?

Edytowane przez Emek81

Gdzie masz tanią strefę przez 12h? Zazwyczaj to 10h a w Innogy nawet 8h/24.

Co do meritum - Kompendium Devi strona 25.

Dięki już patrzę, czytałęm to kiedyś ale nie pamiętam czy coś o przewymiarowaniu tam jest, nie mniej jednak idę zerknąć.

i tak nie wiem skąd mi się wzieło 12h oczywiście g12w to 10godz.

3900kW to nie obciążenie. Chyba, że osiedle budujesz.

Tak masz rację wkradł się błąd, rzecz jasna miały być W- waty, i dla sprecyzowania 3500 a nie 3900 ;)

Edytowane przez Emek81

Cos niewiarygodne te wzory, dla G13 a taka jest dostepna w Krakowie wystarczy przewymiarowanie o ok 2 razy

G12w też jest i taką będę chciał mieć. Co do przewymiarowania to też mnie to ciekawi ale wzór jest z kompedium DEVI. Zastanawiam się tez czy nie powinno się brać również grubości i rodzaju wylewki pod uwagę, no bo co że przewymiaruję instalację jak wylewka tyle energii nie wchłonie w ciągu 10godz?

G12w też jest i taką będę chciał mieć. Co do przewymiarowania to też mnie to ciekawi ale wzór jest z kompedium DEVI. Zastanawiam się tez czy nie powinno się brać również grubości i rodzaju wylewki pod uwagę, no bo co że przewymiaruję instalację jak wylewka tyle energii nie wchłonie w ciągu 10godz?

Przy kablach wchłonie - nie ma innego wyjścia.

Dobór grubości wylewki też masz w kompendium - dwie strony wcześniej.

ASOLT z szybkich obliczeń porównanie G12w do G13 wychodzi mi tak :

[ATTACH=CONFIG]405011[/ATTACH]

I tu jest problem, chodzi o to ze obliczenia są szybkie a tym samym niekompletne, niedokladne, nie uzwgledniające 3 stref w g13, nie uwzgledniajaće zwiekszoną ilosc godzin najnizszej strefy, nie uwzgledniająca opłat za dystrybucję. Dalej nie ma sensu wymieniac.

Mam mozliwosc i moglem porównac zuzycie w g12w z 180 ostatnich dni z rozbiciem na 24 godziny doby. Nie było przypadku zeby ten sam rozkład zuzyc w poszczegolnych godzinach nie spowodował zmnjszenia calkowitych opłat za energie. Ale co ja tam wiem., ale wiem jedno, nikt na forum nie ma dostepu do takich danych oprocz mnie.

Edytowane przez asolt