Mariusz19029 15.01.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Słuchajcie, mam takie trochę teoretyczne pytanie.Przy domach z poddaszem użytkowym ocieplenie ściany szczytowej łączy się z ociepleniem wewnętrznym czy to wełna czy pianka pur. Jak natomiast wyeliminować ten mostek w domach parterowych?Ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?Jedyne co wydaje mi się możliwe to albo zrobić ściany z bloczków, które same w sobie są izolatorami albo ocieplić szczyt ściany szczytowej oraz całą tą ścianę od środka aż do stropu, a jednocześnie również z zewnątrz chociaż nie wiem czy tak można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.01.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Tak teoretycznie, należy ocieplić szczyt jak przy domu z użytkowym poddaszem. Ciągłość izolacji jest tak samo ważna. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 W domach z nieużytkowym, nieogrzwanym poddaszem potrzebne jest lepsze ocieplenie, bo jeszcze ścianę szczytową trzeba ocieplić od wewnątrz, a nie tylko od zewnątrz i od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 15.01.2018 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Czyli należy ścianę szczytową ocieplić od zewnątrz i od góry powiedzmy styropianem, a dodatkowo po całej długości jeszcze od środka wełną. Trochę zabawy jest... Zapytam też na moim przykładzie, dobudowalem piętro, a ocieplenie będę miał tam gdzie skosy między krokwiami i na nich, a resztę na suficie podwieszanym, planuję około 40 cm wełny. (Dlatego na suficie, że gdybym ocieplil wzdłuż krokwi to bym ocieplal sporo dodatkowej powierzchni nad nim co jest nieekonomiczne.Łącznie nad sufitem mam jeszcze około 2,5 m do najwyższego punktu. Niestety nie mam ocieplonej ściany szczytowej od góry, nie wiedziałem o tym wcześniej, a murarze już wstawili tam cegły.Wiem, że będzie niestety mostek termiczny, ale czy bardzo się tym przejmować? Jest jakaś możliwość policzenia poziomu strat ciepła z tego wynikających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 16.01.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Dobrym sposobem byłoby też chyba zrobienie szczytówek w lekkiej konstrukcji drewnianej. Odpada wtedy obustronne ocieplanie szczytu. Można też wtedy chyba łatwiej zadbać o ciągłość ocieplenia ściana/strop. Nie wiem tylko jak np ma się takie rozwiązanie przy więźbie tradycyjnej a nie wiązarowej ?? Sam zastanawiam się właśnie nad zrobieniem lekkich szczytów przy parterówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 02.02.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Aby nie zakładać osobnego tematu to pociągnę tutaj wątek. Co zrobić w sytuacji gdy ściana szczytowa jest zrobiona z max-a i od góry nie ma ocieplenia? Czy warto wtedy mimo wszystko ocieplić od środka ścianę styropianem, czy już nie warto, bo i tak od góry będzie mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 05.02.2018 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Może ktoś mi coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.02.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Proponuję przejrzeć katalogi mostków cieplnych np. KS-ORIGINAL.Tam w tabeli 2.3.4. na stronie 29 jest Twój przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz19029 05.02.2018 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Chętnie bym to wszystko przeczytał, ale niestety nie znam języka niemieckiego. Gdyby było coś takiego w języku polskim lub poproszę o wytłumaczenie tego zagadnienia. Szczególnie ważne dla mnie jest to czy w ogóle opłaca się ocieplac ścianę od środka jak i tak góra nie będzie miała izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.02.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Ścianę szczytową na nieogrzewanym poddaszu ociepla się co najmniej do 50 cm nad poziomem podłogi o grubości minimum 10 cm. To się odnosi do stropu belkowego warstwą ocieplenia przynajmniej 20 cm i zewnętrznym ociepleniem > 10 cm. Napisz jakie masz grubości ocieplenia to porównam trzy przypadki:- bez ocieplenia ściany szczytowej od wewnątrz,- ocieplenie tylko do 50 cm,- cała ściana szczytowa ocieplona do płaszczyzny dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janbezzmian 27.12.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Dobrym sposobem byłoby też chyba zrobienie szczytówek w lekkiej konstrukcji drewnianej. Odpada wtedy obustronne ocieplanie szczytu. Można też wtedy chyba łatwiej zadbać o ciągłość ocieplenia ściana/strop. Nie wiem tylko jak np ma się takie rozwiązanie przy więźbie tradycyjnej a nie wiązarowej ?? Sam zastanawiam się właśnie nad zrobieniem lekkich szczytów przy parterówce. podobny dylemat przede mną, udało się przebrnąć przez temat ścian szczytowych w konstrukcji drewnianej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts