Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesunięcie ściany okiennej zewnętrznej i otwór w ścianie nośnej

azet

Recommended Posts

Witam.

Od razu przepraszam za brak terminologi fachowej.

Domek jednorodzinny piętrowy , podpiwniczony-ponad 30 lat ( czyli pewnie pustak gr. ścian 40 cm )

Na pierwszym piętrze( parter ?) duży pokój o wym 4,25 m x 7,20 m. plus balkon około 1,20.

W szczycie pokoju doże okno ,praktycznie cała ściana to okno,czyli zapewne belka nośna nad oknem ,na dodatek belka nośna w szczycie budynku nad balkonem.

Pod pokojem garaż na długość pokoju, belka nośna w garażu na środku pokoju.

1- chciałem przesunąć ścianę okienną likwidując balkon , powiększając pokój ( wstawię stół jadalny) zostawiam belkę nośną ( to na pewno belka nośna ? a może jest tylko jedna na zewnątrz nad balkonem w szczycie budynku ? ) zostawić to co jest nad oknem i zrobić sufit podwieszany na wysokość belki nośnej ?

(załącznik remont ) nowa ściana okienna bezpośrednio pod belką nośną.

2- po przesunięciu ściany chciałem zrobić otwór w ścianie nośnej do kuchni która jest za ścianą (załącznik remont 2 )

- domyślam się (znalezione w sieci )nadproże musi być - ściana ma 40 cm gr. czyli np. dwa dwuteowniki (wysokość 20 cm) ,w pierwszej kolejności jeden obsadzony w połowie grubości ściany potem drugi .Na monitorze wygląda na prostą sprawę.

3- całość powinna wyglądać jak w załączniku remont 3

poproszę o radę,jestem w tym laikiem - czy mogę tak zrobić ? Zapewne rzut oka jakiegoś architekta na miejsce prac byłby mile widziany

remont2.jpg

remont3.jpg

20180115_221242.jpg

remont4.jpg

remont.jpg

Edytowane przez azet