azet 15.01.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Od razu przepraszam za brak terminologi fachowej. Domek jednorodzinny piętrowy , podpiwniczony-ponad 30 lat ( czyli pewnie pustak gr. ścian 40 cm ) Na pierwszym piętrze( parter ?) duży pokój o wym 4,25 m x 7,20 m. plus balkon około 1,20. W szczycie pokoju doże okno ,praktycznie cała ściana to okno,czyli zapewne belka nośna nad oknem ,na dodatek belka nośna w szczycie budynku nad balkonem. Pod pokojem garaż na długość pokoju, belka nośna w garażu na środku pokoju. 1- chciałem przesunąć ścianę okienną likwidując balkon , powiększając pokój ( wstawię stół jadalny) zostawiam belkę nośną ( to na pewno belka nośna ? a może jest tylko jedna na zewnątrz nad balkonem w szczycie budynku ? ) zostawić to co jest nad oknem i zrobić sufit podwieszany na wysokość belki nośnej ? (załącznik remont ) nowa ściana okienna bezpośrednio pod belką nośną. 2- po przesunięciu ściany chciałem zrobić otwór w ścianie nośnej do kuchni która jest za ścianą (załącznik remont 2 ) - domyślam się (znalezione w sieci )nadproże musi być - ściana ma 40 cm gr. czyli np. dwa dwuteowniki (wysokość 20 cm) ,w pierwszej kolejności jeden obsadzony w połowie grubości ściany potem drugi .Na monitorze wygląda na prostą sprawę. 3- całość powinna wyglądać jak w załączniku remont 3 poproszę o radę,jestem w tym laikiem - czy mogę tak zrobić ? Zapewne rzut oka jakiegoś architekta na miejsce prac byłby mile widziany Edytowane 16 Stycznia 2018 przez azet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Powiększenie domu kosztem balkonu to rozbudowa, czyli potrzebny projekt i pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azet 16.01.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) hmmm aż tak ? to nie wesoło- temat szybko odłożony w czasie Edytowane 16 Stycznia 2018 przez azet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 zwiększa ci się pow. domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azet 16.01.2018 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 a to i większa kasa dla budżetu - no trudno,zobaczymy , może pokuszę się o dalsze pociągnięcie sprawy- dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts