Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z 86 roku - przebudowa

taraszka

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w domu wybudowanym w 1986 roku z typowym dla tej okolicy kompletnie nieustawnym układem pomieszczeń. Są tu 3 pomieszczenia porównywalnej wielkości - 2 pokoje oraz kuchnia, plus łazienka i spiżarka. Układ jest taki, że za dzieciaka można było grać w berka dookoła.. . (załączam szkic) Obecnie rodzina nam się powiększyła i potrzebuje wygospodarować dodatkowy pokój. Czy ktoś z forumowiczów prowadził przebudowę takiego domu? Jakieś pomysły na lepsze wykorzystanie przestrzeni? Miałam pomysł na przerobienie spiżarki na pokój, ale jest ona dość intensywnie wykorzystywana i ciężko było bez niej;) Może w jakiś sposób zmniejszyć kuchnię?

Pozdrawiam

Magda

układ mieszkania.jpg

Pokój musi mieć okno.

Nie podajesz wymiarów domu, ścian nośnych, okna też są naniesione orientacyjnie, więc trudno przewidzieć jak można dzielić pomieszczenia

Wydzielenie pokoju kosztem kuchni zwykle związane byłoby ze zmianą szafek kuchennych.

Może trzeba będzie wykuć nowe okno?

Jakie środki finansowe przewidujecie na te przeróbki?

Da się adoptować strych? Można też pomyśleć o rozbudowie domu, ale to już wymaga normalnego procesu budowlanego - projekt, pozwolenie na budowę.

Po pierwsze - dziękuję serdecznie za odpowiedź! :) Szkic był robiony "na prędce", bez wymiarów, bo nie bardzo wierzyłam, że ktoś zainteresuje się tym postem i będzie chciał coś podpowiedzieć.

A teraz do rzeczy. W spiżarce jest wąskie okno, nie naniosłam go przez nieuwagę. Dom ma wymiary ok. 10 x 10 m. Ściany nośne zaznaczyłam na czerwono na załączonym szkicu. Wymiana szafek w kuchni i tak jest planowana, więc to nie problem. Co do wykucia nowego okna - wolałabym tego uniknąć. Wydzielenie pokoju z kuchni jest możliwe, ale u kuzyna (w domu z identycznym układem pomieszczeń...) tak zrobiono i dość ciasno to wyszło. Zwłaszcza maleńka wyszła kuchnia. O strychu myśleliśmy, jednak nie wchodzi w grę zmiana konstrukcji dachu, bo dopiero kilka lat temu pokrycie dachowe było wymieniane na nowe. Przy aktualnej wysokości strychu dałoby się tam wygospodarować 1-2 pokoje, jednak obawiam się, że to będzie wiązać się ze zbyt dużymi kosztami. Należałoby wstawić okna dachowe i ocieplić stryszek.... Potrafisz określić szacunkowo ile kosztowałaby taka przeróbka? Co do budżetu na te przeróbki - max. 30 tysięcy. Co do dobudowy, myśleliśmy, żeby wyburzyć fragment ściany i powiększyć spiżarkę (która po tej dobudowie stałaby się większym pokojem. Przy okazji dobudowalibyśmy wiatrołap i małą spiżarkę - bo wiatrołap i tak jest w planach. Jednak nie wiem jak w praktyce wygląda wyburzenie fragmentu ściany, czy to jest możliwe i jaki to koszt. Jak sądzisz która opcja (1. zagospodarowanie stryszku, 2. dobudowa ) wiązałaby się z mniejszymi kosztami?

Dodam, że mam w domu złote rączki, więc prace raczej własnymi rękami będą wykonane.

Pozdrawiamukład mieszkania.jpg

Edytowane przez taraszka

Czyli wszystkie ściany masz nośne, okna na środku ścian - bez ingerencji w konstrukcję nie da się nic sensownego zrobić.

Na dodatek ten dom wcale nie jest duży - 100 m2 po zewnętrznych ścianach czyli w środku jakieś 90m2.

Jak mi podasz dokładne wymiary okien, drzwi, ścian w tym pokoju po prawej u góry to pomyślę, czy da się coś tam zrobić.

A najlepiej wymiary dla całego domu.

Może przenieść kuchnię do salonu (salon wówczas w tym największym pokoju obok łazienki)?