Angelka 16.01.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Cześć,w domu 100 m2 mam w całości podłogówkę zasilaną piecem Immergasa kondensacyjnym. Steruje tym sterownik pokojowy Tybox 137. Jakie powinny być poprawne ustawienia sterownika dla tego typu ogrzewania?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na tym sterowniku jesteś w stanie ustawić tylko zadaną temperaturę i to wszystko. Działa na zasadzie on/off jak osiągnie zadaną temperaturę, piec przestaje grzać. To wszystko co możesz na nim ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelka 16.01.2018 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 w ustawieniach jest coś takiego jak czas regulacji PI lub funkcja stałej histerezy. Zakres zmian regulacji jest co 15 min (15, 30, 45 i 60). Więc jak miałam ustawione na 15 to kocioł załączał się co 15 min i grzał np. przez 5 min i tak w kółko aż osiągnął temp. w przybliżeniu do zadanej. Jak ustawię na 45 min to praca jest co 45 min. Niby ten parametr uczy się jak wychładza się budynek i dostosowuje do tego długość grzania. Więc nie wiem czy lepiej dla podłogówki i pieca jest nastawić go na 15 i piec załącza się często czy 45 - dłuższa przerwa między włączeniami, a może jeszcze jakieś inne ustawienie będzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 16.01.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 w ustawieniach jest coś takiego jak czas regulacji PI lub funkcja stałej histerezy. Zakres zmian regulacji jest co 15 min (15, 30, 45 i 60). Więc jak miałam ustawione na 15 to kocioł załączał się co 15 min i grzał np. przez 5 min i tak w kółko aż osiągnął temp. w przybliżeniu do zadanej. Jak ustawię na 45 min to praca jest co 45 min. Niby ten parametr uczy się jak wychładza się budynek i dostosowuje do tego długość grzania. Więc nie wiem czy lepiej dla podłogówki i pieca jest nastawić go na 15 i piec załącza się często czy 45 - dłuższa przerwa między włączeniami, a może jeszcze jakieś inne ustawienie będzie lepsze. Ja mam ustawioną histeraze 0,2 stopnia. Tylko ze ja mam zadaną cały czas taką samą temperaturę bez okienek czasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ja mam ustawioną histeraze 0,2 stopnia. Tylko ze ja mam zadaną cały czas taką samą temperaturę bez okienek czasowych. Też mam ustawioną histerezę na 0,2. Może się ktoś wypowie co lepsze, PI czy histerezą. Obecnie ja kocioł ruszy to grzeje około 1,5-2 h, później przerwa na kilka godzin (podłoga oddaje ciepło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 16.01.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Też mam ustawioną histerezę na 0,2. Może się ktoś wypowie co lepsze, PI czy histerezą. Obecnie ja kocioł ruszy to grzeje około 1,5-2 h, później przerwa na kilka godzin (podłoga oddaje ciepło). a jaką temperaturę puszczasz w podłogę? Ja mam na wyjściu z pieca 32 'C stopni w okolicach 0'C na zewnątrz i piec chodzi u mnie 24h. w domu 22 - 22,5 stopnia. Tybox ustawiony na stałą histerezę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 a jaką temperaturę puszczasz w podłogę? Ja mam na wyjściu z pieca 32 'C stopni w okolicach 0'C na zewnątrz i piec chodzi u mnie 24h. w domu 22 - 22,5 stopnia. Tybox ustawiony na stałą histerezę To jak, nigdy nie dogrzeje i nie wyłącza się? Chyba nie o to chodzi. Przy obecnych temp około -4 ustawione zasilanie na 39. Jak nie miałem sterownika to kocioł pracował bez przerwy na mocy minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 16.01.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 na sterowniku mam ustawione 23 stopnie, krzywa 2,5 victrix tt 12kw no i tak grzeje 170m2 100% podłogówka ale przeważnie jest w okolicach 22,5'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.01.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Czyli tak na prawdę po co Ci ten sterownik? A może jednak za mała temp zasilania bo 32 to nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 16.01.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Czyli tak na prawdę po co Ci ten sterownik? A może jednak za mała temp zasilania bo 32 to nie wiele. No jak słońce przygrzeje to się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelka 22.01.2018 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Może mi ktoś opisać jak zachowuje się kocioł gazowy z pogodówką przy ogrzewaniu podłogowym (tj. kiedy się włącza i na ile itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.01.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Przy instalacji sterowanej jakościowo (tzw. pogodówka) kocioł powinien chodzić cały czas. Przy instalacji sterowanej ilościowo (tzw. pokojówka) kocioł powinien chodzić gdy termostat pomieszczenia zgłosi żądanie grzania. Twój jest przypadek pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesmare 07.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Prosze o pomoc.Sterownik tybox Opcja 2-02 korekta wskazań czujnika temperatury.Chciałbym ustawić aby grzało do 21.8 + histereza 0,2, czyli nagrzeje do 22 stopni.Jak to ustawić? Mam dodać tam 0,3 czy odjąć 0,3. Nie mam innego termometru aby kontrolować i sprawdzić. Na tybox idzie ustawić 21,5, 22 co 0,5. Myślałem, zeby korekte zrobic i grzac ciut wiecej.trzeba tam dodać czy odjąc. Ps o co chodzi pogodówką? Jak bedzie cały czas kocioł chodzić? Ja mam kaloryfery i mam ustawione 44 stopnie. przy -7 nagrzewa mi najzimniejsze pomieszczenie do 21,5 i wyłącza sie. nie mam pogodówki. Jak ustawie mniejsze temperatury na kotle to ten kaloryfer na górze zbyt zimny jest... Czy macie nawiewniki w oknach? Jesli tak jak sie to sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts