Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybka przeprowadzka do prawie gotowego mieszkania

Ruda Śląska

Recommended Posts

Dzień dobry,

ostatni raz korzystałam z forum 6-7 lat temu. Mam nadzieję, że i tym razem uzyskam cenne podpowiedzi. Teraz przeprowadzamy się do gotowego mieszkania. Na razie potrzebuję porady w sprawie salono-kuchni. Ten pokój podoba mi się w całości, najchętniej zostawiłabym go bez zmian.

Cała lewa strona od wyspy włącznie zostaje. Ze względu na umiejscowienie TV chciałabym, aby to był nieduży narożnik, koniecznie z oparciem od strony drzwi. Ze względu na podwójne drzwi wejściowe długość boku nie może być dłuższa niż 150cm. Znalazłam narożnik NOI Timoore, czy on tam będzie pasował? http://luksusmeble.com/noi-absynth/6326-naroznik-150-lr-boczek-150-rl-noi-absynth.html Niestety z kolorami trochę tam problem, no i nie jest rozkładany. Będziemy mieli często dojeżdżających gości, którzy będą spać w tym salonie i tu robi się kolejny problem, bo jak się rozłoży łózko w tym miejscu to nie będzie się dało wyjść z salonu. Stąd pomysł, żeby narożnik ustawić pod oknem, plecami do okna i do ściany, a stół z krzesłami przy drzwiach.

Zatem główne pytania to: co z narożnikiem [gdzie i jaki?] i co z kolorem sciany w kontekście szarych ram? :)

No cóż, post strasznie długi, ale może ktoś przeczyta...

Edytowane przez Ruda Śląska

Dyskusja nie jest zbyt dynamiczna, widocznie za bardzo namieszałam :) Przespałam się z tym tematem i wymyśliłam jeszcze jedno rozwiązanie.

Zachowałabym obecny układ tv i wypoczynku, ale zamiast narożnika wstawiłabym tam małą dwuosobową sofę "uszatkę" i takiż fotel z podnóżkiem w kolorze ciepłożółtym/musztardowym, przykład: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90361894/ Ikea niestety nie ma kanapy, więc może ten komplet: https://www.mebel-partner.pl/designerska-kanapa-w-angielskim-stylu-gubbo-pudrowy-roz-detail w kolorze Inari 41.

Co zyskuję:

+ lekkość i mobilność wypoczynku, możliwość przestawienia w zależności od potrzeb i liczby gości,

+ fotel w rogu nie będzie tak wystawał, więc nie zablokuje lewego skrzydła drzwi,

+ w przypadku większej liczby gości fotel można dostawić do stołu lub podnóżek wykorzystać jako dodatkowe siedzisko,

+ prawdopodobnie kupiłabym jeszcze jeden dodatkowy fotel z podnóżkiem, który na co dzień byłby w innym pokoju, a w razie gości będzie można go przestawić do salonu

Wady:

- goście będą musieli spać na dmuchanym materacu, to nie jest idealne rozwiązanie, bo to starsze osoby

- trochę się boję takich wyrazistych kolorów, zraziłam się, bo w obecnym mieszkaniu zrobiłam salon w zieleni i nie jestem zadowolona z efektu

Wydaje mi się też, że taki cieplejszy kolor mebli będzie przeciwwagą do zimnych ram obrazów na ścianie i całościowa temperatura się wyważy. Alternatywnie można szukać waniliowych mebli i ścianę przemalować na mocniejszy żółty, ale z tą wanilią w meblach to będzie kłopot, trudno coś znaleźć w tym kolorze, więc chyba prościej tak.

Czy ktoś pokusi się o ocenę tego pomysłu? :)

te drzwi do pomieszczenia są efektowne, ale zawalają przestrzeń. Bez nich wizualnie można byłoby hol włączyć w przestrzeń pokojo-kuchni.

Można też przerobić półwyspę na coś takiego:

http://3.bp.blogspot.com/-KsZE3kXCS70/Uf68XeD_CUI/AAAAAAAAMcM/D6G7ys9klDM/s640/bia%25C5%2582a+kuchnia+dobre+projekty+Gda%25C5%2584sk+Sopot+Gdynia+telewizor+w+wyspie+architekt+wn%25C4%2599trz.jpg