Ruda Śląska 16.01.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Dzień dobry, ostatni raz korzystałam z forum 6-7 lat temu. Mam nadzieję, że i tym razem uzyskam cenne podpowiedzi. Teraz przeprowadzamy się do gotowego mieszkania. Na razie potrzebuję porady w sprawie salono-kuchni. Ten pokój podoba mi się w całości, najchętniej zostawiłabym go bez zmian. Cała lewa strona od wyspy włącznie zostaje. Ze względu na umiejscowienie TV chciałabym, aby to był nieduży narożnik, koniecznie z oparciem od strony drzwi. Ze względu na podwójne drzwi wejściowe długość boku nie może być dłuższa niż 150cm. Znalazłam narożnik NOI Timoore, czy on tam będzie pasował? http://luksusmeble.com/noi-absynth/6326-naroznik-150-lr-boczek-150-rl-noi-absynth.html Niestety z kolorami trochę tam problem, no i nie jest rozkładany. Będziemy mieli często dojeżdżających gości, którzy będą spać w tym salonie i tu robi się kolejny problem, bo jak się rozłoży łózko w tym miejscu to nie będzie się dało wyjść z salonu. Stąd pomysł, żeby narożnik ustawić pod oknem, plecami do okna i do ściany, a stół z krzesłami przy drzwiach. Zatem główne pytania to: co z narożnikiem [gdzie i jaki?] i co z kolorem sciany w kontekście szarych ram? No cóż, post strasznie długi, ale może ktoś przeczyta... Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Ruda Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda Śląska 17.01.2018 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Dyskusja nie jest zbyt dynamiczna, widocznie za bardzo namieszałam Przespałam się z tym tematem i wymyśliłam jeszcze jedno rozwiązanie. Zachowałabym obecny układ tv i wypoczynku, ale zamiast narożnika wstawiłabym tam małą dwuosobową sofę "uszatkę" i takiż fotel z podnóżkiem w kolorze ciepłożółtym/musztardowym, przykład: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90361894/ Ikea niestety nie ma kanapy, więc może ten komplet: https://www.mebel-partner.pl/designerska-kanapa-w-angielskim-stylu-gubbo-pudrowy-roz-detail w kolorze Inari 41. Co zyskuję: + lekkość i mobilność wypoczynku, możliwość przestawienia w zależności od potrzeb i liczby gości, + fotel w rogu nie będzie tak wystawał, więc nie zablokuje lewego skrzydła drzwi, + w przypadku większej liczby gości fotel można dostawić do stołu lub podnóżek wykorzystać jako dodatkowe siedzisko, + prawdopodobnie kupiłabym jeszcze jeden dodatkowy fotel z podnóżkiem, który na co dzień byłby w innym pokoju, a w razie gości będzie można go przestawić do salonu Wady: - goście będą musieli spać na dmuchanym materacu, to nie jest idealne rozwiązanie, bo to starsze osoby - trochę się boję takich wyrazistych kolorów, zraziłam się, bo w obecnym mieszkaniu zrobiłam salon w zieleni i nie jestem zadowolona z efektu Wydaje mi się też, że taki cieplejszy kolor mebli będzie przeciwwagą do zimnych ram obrazów na ścianie i całościowa temperatura się wyważy. Alternatywnie można szukać waniliowych mebli i ścianę przemalować na mocniejszy żółty, ale z tą wanilią w meblach to będzie kłopot, trudno coś znaleźć w tym kolorze, więc chyba prościej tak. Czy ktoś pokusi się o ocenę tego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 najpierw powiedz jaką role pełnić będzie to pomieszczenie? Salonu? Bo na planie salon jest osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda Śląska 17.01.2018 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Tak, to będzie salon. Ten drugi salon przerobimy na naszą sypialnię z gabinetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2018 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 te drzwi do pomieszczenia są efektowne, ale zawalają przestrzeń. Bez nich wizualnie można byłoby hol włączyć w przestrzeń pokojo-kuchni.Można też przerobić półwyspę na coś takiego:http://3.bp.blogspot.com/-KsZE3kXCS70/Uf68XeD_CUI/AAAAAAAAMcM/D6G7ys9klDM/s640/bia%25C5%2582a+kuchnia+dobre+projekty+Gda%25C5%2584sk+Sopot+Gdynia+telewizor+w+wyspie+architekt+wn%25C4%2599trz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda Śląska 18.01.2018 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Jednak nie. Moje pytanie dotyczyło umiejscowienia wypoczynku i tv oraz doboru kolorów. Nie kupowałabym gotowego mieszkania, żeby je całe rozpierdzielić i zmienić styl Nakład remontowy ma być minimalny, bo będziemy mieli ok. 2 tygodni na przeprowadzkę od otrzymania kluczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts