iwan89 17.01.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Czesc, negocjuje obecnie z architektem i podjal sie czesci adaptacji takich jak plyta fundamentowa i zmiany scian bocznych, ale co do reszty powiedzial, ze moge to zrobic w ramach zmian nieistotnych. Ponizej lista zmian, bo cos mi sie nie wydaje, zwlaszcza ten strop: - usuniecie kominka i zmiana polozenia drugiego komina- usuniecie okien dachowych- przeprojektowanie stropu - aktualnie brak podlogi nad salonem, zaprojektowane sa tylko wystajace nad salon belki stropu.- Zmiana ukladu scian dzialowych- Przeprojektowanie tarasu Ktos sie orientuje jak to wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.01.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Gdy ja rozmawiałem z moim architektem to z tych Twoich punktów zmianami nieistotnymi są taras, układ ścian działowych, usunięcie okien dachowych. O inne rzeczy nie pytałem, bo nie planuję ich u siebie zmieniać na etapie budowy. Sugeruję zadzwonić do potencjalnego KB i zapytać które z tych zmian on klepnie wpisem do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) To projektant decyduje, co jest zmianą istotną, a co nie. Jest w PB spis zmian, które zawsze są istotne - inne wg uznania projektanta mogą być istotne, lub nieistotne. Np. zmiana powierzchni zabudowy (a z tym pewnie wiążą się zmiany w projekcie tarasu) jest zmianą istotną. Każdą zmianę to on musi udokumentować (nieistotną również).Kierbud co najwyżej może się podpisać, że pewne sposoby realizacji nie są nawet zmianą nieistotną i że wykonanie jest zgodne z projektem. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.01.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Likwidację okien, zmniejszenie/zwiększenie otworu na okno, zmianę położenia ścian działowych, skreślenie/dodanie tarasu podczas budowy można jak najbardziej zrealizować po konsultacji z KB i jego podpisem w dzienniku. Nie dalej jak dwa dni temu rozmawiałem z moim przyszłym kierownikiem, co w sytuacji, gdybym na etapie budowy zmienił zdanie i np. zrezygnował z okna dachowego. Da się bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 17.01.2018 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To jest jakas roznica w pracy architekta, ze zaproponowal aby to zrobic w ramach zmian nieistotnych a nie projektowych? Myslalem, ze na jedno wychodzi. Mniej papierkologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.01.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To jest jakas roznica w pracy architekta, ze zaproponowal aby to zrobic w ramach zmian nieistotnych a nie projektowych? Myslalem, ze na jedno wychodzi. Mniej papierkologii? no jest różnica między jednym wpisem do dziennika budowy, a edycją rzutów, przekroi, elewacji, .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 17.01.2018 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 no jest różnica między jednym wpisem do dziennika budowy, a edycją rzutów, przekroi, elewacji, .... Wszystko jasne, bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.01.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 To jest jakas roznica w pracy architekta, ze zaproponowal aby to zrobic w ramach zmian nieistotnych a nie projektowych? Myslalem, ze na jedno wychodzi. Mniej papierkologii? Ja posiłkuję się tylko informacjami od jednego architekta i jednego KB. KB powiedział mi co możemy zmienić w stosunku do projektu już w trakcie budowy wpisem do dziennika. Dla pewności zweryfikuj jak to wygląda u Ciebie lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojsm 18.02.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 My tez chcemy zmienic taras i jest to zmiana istotna niestety, bo to jednak wpisuje sie w bryle budynku. Trzeba pozwolenie itp. Jednak po kilku wpisach i pieczatkach, wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berol 20.02.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 A zmiana stropu z drewnianego na treivę jest istotna ? wystarczy sam wpis KB czy rysunki też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.02.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 - zmiana nieistotna, natomiast zmiana stropu to zmiana konstrukcyjna i wymaga obliczeń konstrukcyjnych, rysunków wykonawczych- jeżeli zmiana stropu pociągnęłaby za sobą zmianę gabarytów budynku wysokości, szerokości lub długości budynku powyżej 2%, wówczas byłaby zmianą istotną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 04.04.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Cześć, do projektu budowlanego mam kilka zmian (projekt z 2018 roku) start budowy za kilka miesięcy, chciałem się upewnić czy wszystko możemy zmienić wpisem do dziennika (projektant powiedział że to wszystko zmiany nieistotne i wyrazi zgodę na wpis do dziennika), wolę się dodatkowo upewnić te wyczytałem na forum że nieistotne1. Dodanie kominka gazowego w salonie (+komin powietrzno-spalinowy pionowy)2. Zmiana wentylacji na mechaniczną z odzyskiem (rekuperacja), oraz likwidacja dwóch pierwotnych kominów (w całości)3. Zmiana wielkości i przesunięcia odrobinę okien (oraz usunięcie dwóch okien)4. Zmiana ogrzewania z kaloryferów na podłogówkę5. Materiał budowy, bloczek betonowy zamiana na porotherm (ten sam wymiar 24cm) Tych na forum nie widziałem wiec wolę się upewnić czy także nieistotne6. Zmiana wielkości otworu garażowego z 4,5 na 3,5 szerokości7. Zmiana lokalizacji kotła gazowego (z łazienki, do garażu)8. Powierzchnia tarasu zostanie ta sama (ok 17 m2) ale będzie inny wymiar ułożenia, i będzie zadaszenie pełne9. Zastanawiamy się też nad lokalizacją przyłącza wody i gazu. Czy przepisy wymagają aby przyłącza były na pierwszej ścianie (chcemy przenieść przyłącza z łazienki do garażu a garaż jest za dwiema ścianami: ściana zewnętrzna i działowa od korytarza do garażu, jeśli podejście będzie z tej samej strony co projektowane)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpieg20 06.04.2018 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Pomimo iż większość zmian w mojej ocenie to zmiany nieistotne to będę rozmawiał z projektantem aby to już teraz uwzględnił i ponownie złożę o pnb. Przy tylu zmianach obawiam się że ciezko bedzie dobrze przypilnowac kolejne ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts