Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym - co ocieplić?

iwan89

Recommended Posts

Ja u siebie będę miał na stropie ok 28 cm styropianu - 13 cm - 0.39, i 15 cm - 0.33. Myślę że już przyzwoicie. Również ocieplam tylko strop. Jeśli ocieplisz dach to po prostu w lecie nie będziesz miał tam +50 stopni - i to w zasadzie tylko tyle :) W mojej opinii wystarczy strop bo i tak tam wyjdę 2-3 razy w roku.

Jeśli to strop drewniany to idealnie aby był ocieplony 3 warstwami: warstwa wełny między belkami sufitowymi, warstwa pod belkami i warstwa podłogowa. Ten zabieg zminimalizuje mostki termiczne. Ja mam dolną warstwę 15 cm, między belkami 20cm(belki 10x20cm) i górna warstwa między legarami 5 cm. (legary 4x6cm).

• 2 weeks później...
Pociągnę temat trochę dalej: chodzi mi o taki sam przypadek jak wyżej (dom parterowy, poddasze nieużytkowe, strop wiązarowy), ocieplenie stropu to 30 cm wełny. Czy ocieplanie stropu przed tynkami jest w tym przypadku tak samo niebezpieczne (w kwestii wilgoci), jak w przypadku, kiedy ocieplamy strop i poddasze jest standardowo użytkowe?

ocieplając strop nie da się ocieplić bez mostków

ocieplając nakrokwiowo można uniknąć mostków

ocieplając w połaci dachu nakrokwiowo:

- instalacja wentylacji będzie tańsza

- można bez problemu umieścić wszystkie instalacje na poddaszu (wentylacja, zbiornik cwu, itp., efektwnie zyskując dodakowe pomieszczenie na dole)

- otrzymujesz przestrzeń magazynową z której realnie możesz korzystać nie obawiając się że coś zamarznie albo będzie stało całe lato w +60 stopniach i się zdegraduje

- możesz zastosować byle jaki tani wyłaz dachowy oraz nie martwić się że na przykład w przypadku montażu gdzieś lampki będziesz musiał przewiert uszczelniać

- nie musisz uszczelniać powietrznie instalacji znajdujących się w ścianach działowych (prawdopodobnie większość instalacji, oszczędność)

- jest szansa tanio i szybko przystosować pomieszczenie na strychu w celach użytkowych (w razie czego)

- możesz zrobić mniej 'porządne' i tańsze sufity nad parterem

• 4 weeks później...
Stropy pod nieogrzewanymi poddaszami należy ocieplać tak jak jak dachy czyli przynajmniej 30 - 35 cm. Wełnę od góry czyli "zimnego" strychu można przykryć wysokoparoprzepuszczalnymi membranami. Jeżeli nie zamierzasz korzystać z takiego strychu to zastosuj miękkie wełny np. MEGAROCK PLUS