Łukasz Jakubowski 18.01.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Witam, Kupuję szeregówkę i mam do wyboru ścianki działowe bloczki gipsowe typu VG Orth Gipse, lub silkaty 8cm oraz pustak ceramiczny Wienerberger 12cm które wybrać i dlaczego? Cena nie gra roli. W sumie najbardziej zależy mi na dźwiękoszczelności, aby moża spokojnie słychać muzyki/oglądać filmy czy uprawiać przyjemny sport z żoną w sypialni i aby do innych pokoi się nie niosło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.01.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 silikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.01.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 sprawdź, który materiał jest lepszy pod kątem akustyki pomieszczeń i taki wybierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 19.01.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Silikat. Poczytaj czy na 8cm można normalnie wieszać cięższe przedmioty (jeśli oczywiście planujesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.01.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 Jeśli zależy Ci na dźwiękochłonności to chyba najlepszy będzie silikat ale nie 8 cm tylko 12 cm niestety. Można oszczędzać na ścianie żeby zyskać miejsca w pokoju ale ściana 8 cm to uwierz mi nie jest ściana tylko byle jaka przegroda. Silikat można kupić w wersji akustycznej tzw pełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.01.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 np tak, 4 cm robi różnicę. 8cm SILIKAT waży - 6kg, a 12cm - 9km ... za tym idzie izolacyjność akustyczna. Im cięższy materiał, tym lepsza izolacyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 20.01.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Faktycznie jest jakiś sylikat A12 który jest fajnie akustyczny. Ma ktoś ściany działowe z porothermu 12cm i faktycznie jest głośno w pokojach? Bo tutaj też chodzi o łazienke, toaletę. Nie chciałbym sytuacji, że będę brał prysznic i w całym domu będzie słychać,albo spuszczę w nocy wody i wszystkich obudzę:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Różnica w silikacie 8cm a Porothermie 12 będzie niezauważalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 21.01.2018 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ale jakbym wymienił już na sylikat 12cm to będzie spora różnica? Jeśli teraz chodzi o inne rzeczy w czym lepszy jest porotherm od sylikatu? Wiem, że jest zdrowszy, ale bez przesady ze sylikat jest szkodliwy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 A co będziesz te ściany jadł a które są nie zdrowe? czym "cegła" cięższa tym lepiej tłumi dzwięk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ale jakbym wymienił już na sylikat 12cm to będzie spora różnica? Jeśli teraz chodzi o inne rzeczy w czym lepszy jest porotherm od sylikatu? Wiem, że jest zdrowszy, ale bez przesady ze sylikat jest szkodliwy;) Porotherm zdrowszy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Najniższą promieniotwórczość wykazuje silikat.Natomiast wieszanie czegoś na Porothermie wymaga zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 21.01.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Mi to tam bez różnicy co zdrowsze, tylko spotkałem się z taką opinią. Ogólnie nie przepadam za silikatem, bo jak dla mnie strasznie to delikatne jest czasami jak coś robię u klientów i mają silikat to coś montując to jest masakra, a dziury robię śrubokrętem zamiast wiertarką Czemu w porotherm ciężko coś powiesić? Cegła im cięższa tym lepiej tłumi dźwięk, więc dlaczego w bloku żel beton jest ciężki,a słychać jak ktoś kicha, albo zasłony przesuwa? Mam teraz obawy do co tego porothermu, bo jakby tak się przyjrzeć to on ma niby te 12cm, ale w środku są przerwy a one przecież nie tłumią, więc można powiedzieć, że porotherm w środku ma 4 ścianki o grubości gdzieś 1-2cm. Developer używa dobrych materiałów na budowe i poleca właśnie porotherm, ale ja znowu obawiam się, że wszystko będzie słychać w mieszkaniu:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.01.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Mi to tam bez różnicy co zdrowsze, tylko spotkałem się z taką opinią. Ogólnie nie przepadam za silikatem, bo jak dla mnie strasznie to delikatne jest czasami jak coś robię u klientów i mają silikat to coś montując to jest masakra, a dziury robię śrubokrętem zamiast wiertarką Czemu w porotherm ciężko coś powiesić? Cegła im cięższa tym lepiej tłumi dźwięk, więc dlaczego w bloku żel beton jest ciężki,a słychać jak ktoś kicha, albo zasłony przesuwa? Mam teraz obawy do co tego porothermu, bo jakby tak się przyjrzeć to on ma niby te 12cm, ale w środku są przerwy a one przecież nie tłumią, więc można powiedzieć, że porotherm w środku ma 4 ścianki o grubości gdzieś 1-2cm. Developer używa dobrych materiałów na budowe i poleca właśnie porotherm, ale ja znowu obawiam się, że wszystko będzie słychać w mieszkaniu:/ Nie mylisz betonu komórkowego z silikatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Mi to tam bez różnicy co zdrowsze, tylko spotkałem się z taką opinią. Ogólnie nie przepadam za silikatem, bo jak dla mnie strasznie to delikatne jest czasami jak coś robię u klientów i mają silikat to coś montując to jest masakra, a dziury robię śrubokrętem zamiast wiertarką Chyba mylisz materiały i nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 21.01.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 chyba macie rację teraz odpaliłem yt i zoabczyłem różnicę między betonem komórkowym, a sylikat. Dobra, ale rozmawiałem z developerem i jednak nie ma możliwości zmiany bloczków, ponieważ koleś mówił, że budują od lat na porothermie i wszyscy są zadowoleni. Teraz pytanie, porotherm lepszy na ściany zew, bo lepsze ciepło, sylikat wychodzi na to, że lepszy do środka, bo również twardy i lepsza akustyka do tego jest tańszy, więc jakie korzyści da mi porotherm mając go jako ściany działowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 żadnych, poza ludowym porzekadłem "Panie, ależ to cegła, jakże jej nie cenić!?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 22.01.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 chyba macie rację teraz odpaliłem yt i zoabczyłem różnicę między betonem komórkowym, a sylikat. Dobra, ale rozmawiałem z developerem i jednak nie ma możliwości zmiany bloczków, ponieważ koleś mówił, że budują od lat na porothermie i wszyscy są zadowoleni. Teraz pytanie, porotherm lepszy na ściany zew, bo lepsze ciepło, sylikat wychodzi na to, że lepszy do środka, bo również twardy i lepsza akustyka do tego jest tańszy, więc jakie korzyści da mi porotherm mając go jako ściany działowe? Jakbyś chciał śrubokrętem dziurę w silikacie zrobić ... to ja chce to zobaczyć , prędzej śrubokręt się podda niż silikat . Jakie korzyści da Ci porotherm ? żadnych, jest czymś po środku między betonem komórkowym a silikatem. Chcesz neutralnie bierz ceramikę porothermu, chcesz solidnie i cicho bierz silikat. A co do tego że silikat taniej to wcale nie ... bloczki są cięższe i przez to transport droższy, robota dłuższa i cięższa więc i trochę droższa. Biorąc to pod uwagę cenowo wychodzi praktycznie na równi z ceramiką, a jak się cały dom buduje z silikatu to wychodzi drożej niestety, choć sam bloczek tani się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.01.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Kolega Łukasz Jakubowski już poznał:różnicę między betonem komórkowym, a sylikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 22.01.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Jakbyś chciał śrubokrętem dziurę w silikacie zrobić ... to ja chce to zobaczyć , prędzej śrubokręt się podda niż silikat . Jakie korzyści da Ci porotherm ? żadnych, jest czymś po środku między betonem komórkowym a silikatem. Chcesz neutralnie bierz ceramikę porothermu, chcesz solidnie i cicho bierz silikat. A co do tego że silikat taniej to wcale nie ... bloczki są cięższe i przez to transport droższy, robota dłuższa i cięższa więc i trochę droższa. Biorąc to pod uwagę cenowo wychodzi praktycznie na równi z ceramiką, a jak się cały dom buduje z silikatu to wychodzi drożej niestety, choć sam bloczek tani się wydaje. Nie mogę się zgodzić, dlaczego transport ma być droższy silikatu( przykładowo z tej samej hurtowni) Dlaczego robota dłuższa ? mi majster murował wszystko na klej szło bardzo szybko (nie wiem czy ścianki z ceramiki można na klej a jeżeli tak to robota ta sama) A co do roboty no cóż to murarz będzie nosił nie ja:D Więc wydaje mi się że wcale nie będzie drożej ciężej i cena może być niższa przy silikacie i na pewno więcej korzyści. Tylko jedno pytanie czy te ścianki mają być na parterze czy na stropie ? bo ja mam wszystkie ścianki z silikatu a strop był pod to obliczany i troszkę doinwestowany złomem Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts