Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe - porotherm czy silikat?

Recommended Posts

Witam,

Kupuję szeregówkę i mam do wyboru ścianki działowe bloczki gipsowe typu VG Orth Gipse, lub silkaty 8cm oraz pustak ceramiczny Wienerberger 12cm które wybrać i dlaczego? Cena nie gra roli. W sumie najbardziej zależy mi na dźwiękoszczelności, aby moża spokojnie słychać muzyki/oglądać filmy czy uprawiać przyjemny sport z żoną w sypialni i aby do innych pokoi się nie niosło:)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli zależy Ci na dźwiękochłonności to chyba najlepszy będzie silikat ale nie 8 cm tylko 12 cm niestety. Można oszczędzać na ścianie żeby zyskać miejsca w pokoju ale ściana 8 cm to uwierz mi nie jest ściana tylko byle jaka przegroda. Silikat można kupić w wersji akustycznej tzw pełny.

Faktycznie jest jakiś sylikat A12 który jest fajnie akustyczny. Ma ktoś ściany działowe z porothermu 12cm i faktycznie jest głośno w pokojach? Bo tutaj też chodzi o łazienke, toaletę. Nie chciałbym sytuacji, że będę brał prysznic i w całym domu będzie słychać,albo spuszczę w nocy wody i wszystkich obudzę:/

Mi to tam bez różnicy co zdrowsze, tylko spotkałem się z taką opinią. Ogólnie nie przepadam za silikatem, bo jak dla mnie strasznie to delikatne jest czasami jak coś robię u klientów i mają silikat to coś montując to jest masakra, a dziury robię śrubokrętem zamiast wiertarką:)

Czemu w porotherm ciężko coś powiesić?

Cegła im cięższa tym lepiej tłumi dźwięk, więc dlaczego w bloku żel beton jest ciężki,a słychać jak ktoś kicha, albo zasłony przesuwa?:)

Mam teraz obawy do co tego porothermu, bo jakby tak się przyjrzeć to on ma niby te 12cm, ale w środku są przerwy a one przecież nie tłumią, więc można powiedzieć, że porotherm w środku ma 4 ścianki o grubości gdzieś 1-2cm. Developer używa dobrych materiałów na budowe i poleca właśnie porotherm, ale ja znowu obawiam się, że wszystko będzie słychać w mieszkaniu:/

Mi to tam bez różnicy co zdrowsze, tylko spotkałem się z taką opinią. Ogólnie nie przepadam za silikatem, bo jak dla mnie strasznie to delikatne jest czasami jak coś robię u klientów i mają silikat to coś montując to jest masakra, a dziury robię śrubokrętem zamiast wiertarką:)

Czemu w porotherm ciężko coś powiesić?

Cegła im cięższa tym lepiej tłumi dźwięk, więc dlaczego w bloku żel beton jest ciężki,a słychać jak ktoś kicha, albo zasłony przesuwa?:)

Mam teraz obawy do co tego porothermu, bo jakby tak się przyjrzeć to on ma niby te 12cm, ale w środku są przerwy a one przecież nie tłumią, więc można powiedzieć, że porotherm w środku ma 4 ścianki o grubości gdzieś 1-2cm. Developer używa dobrych materiałów na budowe i poleca właśnie porotherm, ale ja znowu obawiam się, że wszystko będzie słychać w mieszkaniu:/

Nie mylisz betonu komórkowego z silikatem?

Chyba mylisz materiały i nazwy.

chyba macie rację:) teraz odpaliłem yt i zoabczyłem różnicę między betonem komórkowym, a sylikat.

Dobra, ale rozmawiałem z developerem i jednak nie ma możliwości zmiany bloczków, ponieważ koleś mówił, że budują od lat na porothermie i wszyscy są zadowoleni. Teraz pytanie, porotherm lepszy na ściany zew, bo lepsze ciepło, sylikat wychodzi na to, że lepszy do środka, bo również twardy i lepsza akustyka do tego jest tańszy, więc jakie korzyści da mi porotherm mając go jako ściany działowe?

chyba macie rację:) teraz odpaliłem yt i zoabczyłem różnicę między betonem komórkowym, a sylikat.

Dobra, ale rozmawiałem z developerem i jednak nie ma możliwości zmiany bloczków, ponieważ koleś mówił, że budują od lat na porothermie i wszyscy są zadowoleni. Teraz pytanie, porotherm lepszy na ściany zew, bo lepsze ciepło, sylikat wychodzi na to, że lepszy do środka, bo również twardy i lepsza akustyka do tego jest tańszy, więc jakie korzyści da mi porotherm mając go jako ściany działowe?

Jakbyś chciał śrubokrętem dziurę w silikacie zrobić ... to ja chce to zobaczyć :D, prędzej śrubokręt się podda niż silikat ;). Jakie korzyści da Ci porotherm ? żadnych, jest czymś po środku między betonem komórkowym a silikatem. Chcesz neutralnie bierz ceramikę porothermu, chcesz solidnie i cicho bierz silikat. A co do tego że silikat taniej to wcale nie ... bloczki są cięższe i przez to transport droższy, robota dłuższa i cięższa więc i trochę droższa. Biorąc to pod uwagę cenowo wychodzi praktycznie na równi z ceramiką, a jak się cały dom buduje z silikatu to wychodzi drożej niestety, choć sam bloczek tani się wydaje.

Jakbyś chciał śrubokrętem dziurę w silikacie zrobić ... to ja chce to zobaczyć :D, prędzej śrubokręt się podda niż silikat ;). Jakie korzyści da Ci porotherm ? żadnych, jest czymś po środku między betonem komórkowym a silikatem. Chcesz neutralnie bierz ceramikę porothermu, chcesz solidnie i cicho bierz silikat. A co do tego że silikat taniej to wcale nie ... bloczki są cięższe i przez to transport droższy, robota dłuższa i cięższa więc i trochę droższa. Biorąc to pod uwagę cenowo wychodzi praktycznie na równi z ceramiką, a jak się cały dom buduje z silikatu to wychodzi drożej niestety, choć sam bloczek tani się wydaje.

Nie mogę się zgodzić, dlaczego transport ma być droższy silikatu( przykładowo z tej samej hurtowni) Dlaczego robota dłuższa ? mi majster murował wszystko na klej szło bardzo szybko (nie wiem czy ścianki z ceramiki można na klej a jeżeli tak to robota ta sama) A co do roboty no cóż to murarz będzie nosił nie ja:D

Więc wydaje mi się że wcale nie będzie drożej ciężej i cena może być niższa przy silikacie i na pewno więcej korzyści.

Tylko jedno pytanie czy te ścianki mają być na parterze czy na stropie ? bo ja mam wszystkie ścianki z silikatu a strop był pod to obliczany i troszkę doinwestowany złomem ;)

Edytowane przez Darek Volke