Kemotxb 23.01.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Nie mogę się zgodzić, dlaczego transport ma być droższy silikatu( przykładowo z tej samej hurtowni) Dlaczego robota dłuższa ? mi majster murował wszystko na klej szło bardzo szybko (nie wiem czy ścianki z ceramiki można na klej a jeżeli tak to robota ta sama) A co do roboty no cóż to murarz będzie nosił nie ja:D Więc wydaje mi się że wcale nie będzie drożej ciężej i cena może być niższa przy silikacie i na pewno więcej korzyści. Tylko jedno pytanie czy te ścianki mają być na parterze czy na stropie ? bo ja mam wszystkie ścianki z silikatu a strop był pod to obliczany i troszkę doinwestowany złomem No sam sobie odpowiadasz na pytania. Dlaczego droższy w transporcie ? bo na tandem ciężarówki wejdzie max 21,8 tony co daje na pograniczu dopuszczenia 18 palet a na paletę wchodzi 64 sztuki N24 a w przeliczeniu na 1 mkw ściany masz zużycie ok 18,1 bloczka przy kleju. U mnie poszło 56 palet czyli 3584 szt bloczka łącznie 68 ton ale transportów było nie 3 a 4 bo się nie zmieściło wagowo nie objętościowo, a i tak kierowca raz przyjechał nieświadomie przeładowany, więc jestem jeden transport w plecy tzn ok tysiaka. Fakt bloczek kupiłem tanio ale za transport prosto z Leżajska zapłaciłem drogo ale nie ma co się dziwić bo to masa przewożona kosztuje. Dla przykładu ten sam metraż ścian z porothermu (PW 25) czyli 200 mkw ścian przy zużyciu 11 szt/mkw daje 2200 szt o łącznej masie 39,6 tony więc masz 2 transporty wagowo z każdego pobliskiego składu bo ceramikę masz na zawołanie, a silikatu nie kupisz wszędzie, a jak jest to albo stoi latami albo jest go za mało. No chyba że masz taki skład z silikatem koło domu to świetnie, a jak jeszcze cenę dobrą dostaniesz to fakt może być równo lub taniej, ale to trzeba mieć szczęście. Co do roboty to murarz i pomocnik nie będą zadowoleni z dźwigania widzisz różnicę w ilości bloczków przy PW 25 trzeba 2200 razy machnąć kielnią, przy silikacie ponad 3500 razy i muruje się przez to wolniej ten sam metraż no i dźwigający chodzi wolniej przy 50 bloczkach 1 kilo nie robi różnicy ale przy tysiącach już tak. Murarze to nie maszyny. Z robotą całego domu zejdzie im tydzień dłużej i za to sobie muszą policzyć, kto jak kto ale murarze może murować nie umieją super ale liczenie idzie im świetnie. Później elektryka i hydraulika to też policzą drożej niestety bo kucie, wiercenie i bruzdowanie w silikacie jest znacznie trudniejsze, wymaga też lepszego sprzętu i trwa trochę dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 23.01.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Niestety nadal się z tobą nie zgadzam, temat dotyczy ścian działowych, nie chce mi się szukać dokumentów ile dokładnie palet mi na to poszło ale nie wiele Na pewno przyjechały jednym transportem., W mojej okolicy transport był darmowy więc nie poniosłem żadnych kosztów. Murarz nie miał żadnych problemów z ceną oraz machaniem kielnią bo wszystko robił na kleju, nie zależało mi na czasie więc sobie powoli i dokładnie murował. Z elektryką również nie miałem żadnego problemu, kable puszczone po ścianach bez żadnego kucia czy bruzdowania, a otwory na puszki Pan elektryk wywiercił w przeciągu dwóch dni, nie wziął ani złotówki więcej za to.Naprawdę nie zależało mi żeby coś zrobić tydzień wcześniej, bardziej zależało mi żeby mieć dobre ściany głównie akustyka i akumulacja, no i oczywiście nie mam najmniejszych problemów używając zwykłych kołków aby cokolwiek na nich powiesić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.01.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 No to oby autorowi się tak udało jak Tobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 23.01.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 No to oby autorowi się tak udało jak Tobie . Oczywiście też mu tego życzę oraz trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 24.01.2018 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 temat był co lepsze i dlaczego, a skończyło się na transporcie i robocie murarza;D Nie interesuje mnie ile kosztuje transport i ile to będzie robione. Developer buduje osiedle jest termin oddania, więc ja nic do tego nie mam. Rozmawiałem z kilkoma osobami głównie kierownicy budów i każdy poleca porotherm, mówiąc że ceramika to jednak ceramika, jest cieplejszy więc zaoszczędze na ogrzewaniu. Dowiedziałem się tez, zetam gdzie jest droga inwestycja, bogate osiedle to budują z porothermu i w sumie coś w tym jest bo przejrzałem oferty domów szeregowych i tam gdzie cena jest dużo niższa używają silikat, a tam gdzie ceny wyższe już porotherm. Teraz obok mnie też budują nowy blok ceny za metr najwyższe w okolicy i też porotherm.Co do akustyki dowiedziałem się od osób co siedzą w branży już z 20 lat, że nie ma różnicy czy tam silikat czy porotherm bo będzie identycznie, a te parametry które oni podają można sobie wsadzić w buty. Więc akustycznie jest tak samo pod warunkiem, że się wszystko dobrze wykona. Więc wywnioskować można ze silikat i porotherm są dobrymi materiałami i nie ma jakiś znaczących różnic;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) przecież to ściany wewnętrzne, wiec jakie znaczenie ma czy jest ciepła?Za to porotherm jest kruchy - jest problem z wieszaniem na ścianie. Deweloper ma po prostu tani dostęp do portothermu i dlatego go lansuje. dla mnie to jest ostatni materiał, jakiego bym użyła w domu. Edytowane 24 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 24.01.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 nie ma problemu z wieszaniem chyba że sobie go sam zrobisz, ale głupoty piszesz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.01.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 temat był co lepsze i dlaczego, a skończyło się na transporcie i robocie murarza;D Nie interesuje mnie ile kosztuje transport i ile to będzie robione. Developer buduje osiedle jest termin oddania, więc ja nic do tego nie mam. Rozmawiałem z kilkoma osobami głównie kierownicy budów i każdy poleca porotherm, mówiąc że ceramika to jednak ceramika, jest cieplejszy więc zaoszczędze na ogrzewaniu. Dowiedziałem się tez, zetam gdzie jest droga inwestycja, bogate osiedle to budują z porothermu i w sumie coś w tym jest bo przejrzałem oferty domów szeregowych i tam gdzie cena jest dużo niższa używają silikat, a tam gdzie ceny wyższe już porotherm. Teraz obok mnie też budują nowy blok ceny za metr najwyższe w okolicy i też porotherm. Co do akustyki dowiedziałem się od osób co siedzą w branży już z 20 lat, że nie ma różnicy czy tam silikat czy porotherm bo będzie identycznie, a te parametry które oni podają można sobie wsadzić w buty. Więc akustycznie jest tak samo pod warunkiem, że się wszystko dobrze wykona. Więc wywnioskować można ze silikat i porotherm są dobrymi materiałami i nie ma jakiś znaczących różnic;) To skoro nie interesuje Cię ile to będzie robione i ile to będzie kosztowało to nie ma tematu. Patrzysz na własności użytkowe i tyle a w tym silikat jest na pierwszym miejscu. Jeśli chcesz słuchać tych którzy uważają że między ceramiką a silkatem nie ma różnicy to słuchaj dalej i nie pytaj na forum. Jedź na skład kup sobie bloczek silikatu i bloczek ceramiki i porównaj ... za 10 zł kosztów na własne oczy zobaczysz czy nie ma różnic i może nie dasz sobie wcisnąć kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 temat był co lepsze i dlaczego, a skończyło się na transporcie i robocie murarza;D Nie interesuje mnie ile kosztuje transport i ile to będzie robione. Developer buduje osiedle jest termin oddania, więc ja nic do tego nie mam. Rozmawiałem z kilkoma osobami głównie kierownicy budów i każdy poleca porotherm, mówiąc że ceramika to jednak ceramika, jest cieplejszy więc zaoszczędze na ogrzewaniu. W przypadku scian dzialowych zaoszczedzisz na ogrzewaniu ? Lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 24.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 To skoro nie interesuje Cię ile to będzie robione i ile to będzie kosztowało to nie ma tematu. Patrzysz na własności użytkowe i tyle a w tym silikat jest na pierwszym miejscu. Jeśli chcesz słuchać tych którzy uważają że między ceramiką a silkatem nie ma różnicy to słuchaj dalej i nie pytaj na forum. Jedź na skład kup sobie bloczek silikatu i bloczek ceramiki i porównaj ... za 10 zł kosztów na własne oczy zobaczysz czy nie ma różnic i może nie dasz sobie wcisnąć kitu. Bardzo dobrze to ująłeś, szkoda czasu na rozpisywanie się co jest lepsze na działówki skoro ktoś słucha dewelopera, który buduję najtańszym kosztem, przykład u mojej córki deweloper dał na ceramikę 10 styro i to jeszcze producenta który go robi w garażu ale za to za grosze. Miałem nie pisać ale nie wytrzymałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 26.01.2018 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Ale zdaje sobie sprawę, że na działówki lepszy jest sylikat;) Lecz mam też wrażenie, że az tak mega różnicy w akustyce nie będzie, bo przecież nikt nie chciałby mieszkać w takich domkach, a osiedle budowane jest od 10lat ceny mają jedne z wyższych i sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Opini negatywnych w necie 0. Może łatwiej mi sobie to będzie wyobrazić porównując do mieszkania z wiekiej płyty w bloku. Sąsiadów słyszę, ale w środku mieszkanie jest fajnie szczelne jak siedzę w pokoju mogę słuchać muzyki, oglądać tv, a żona w sypialni nic nie słyszy, rozmowawiac przez telefon spokojnie też można i za ścianą nie słychać. Oczywiście wszystko przy zamkniętych drzwiach Więc moje pytanie brzmi czy domek z porothermu będzie wygłoszony lepiej, gorzej czy na takim samym poziomie jak blok z wielkiej płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Ale zdaje sobie sprawę, że na działówki lepszy jest sylikat;) . No to nad czym się zastanawiasz, tym bardziej, że nie masz rożnicy w cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 26.01.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Bo okazało się, że developer już zaczął stawiać ściany z porothermu i nie ma możliwości zmiany. I teraz nie wiem czy kupować taki domek czy nie kupować. Dlatego najłatwiej byłoby się odnieść porotherm do bloku z wielkiej płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Widzę, że deweloper ma ofertę jak Ford w latach 30-tych: można mieć ściany z każdego rodzaju bloczka, pod warunkiem, że to będzie porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 26.01.2018 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nie, po prostu nie podpisałem z nim Jeszce umowy developerskiej, a oni jadą z budową cały czas, więc tydzień temu jeszcze ścianek nie było, a teraz już stoją prawie wszędzie. Więc można powiedzieć że to ja się spóźniłem. Dobra, możemy nie schodzić z tematu tylko dać mi porwoanie porotherm a wiekka płyta w bloku? ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernard123 26.01.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Zdecydowanie polecam sylikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nie, po prostu nie podpisałem z nim Jeszce umowy developerskiej, a oni jadą z budową cały czas, więc tydzień temu jeszcze ścianek nie było, a teraz już stoją prawie wszędzie. Więc można powiedzieć że to ja się spóźniłem. Dobra, możemy nie schodzić z tematu tylko dać mi porwoanie porotherm a wiekka płyta w bloku? ;D Wielka płyta przepuszcza inaczej drgania. Sam materiał jest masywny, ale sposoby łączenia powodują przenikalność dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 26.01.2018 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Elfir rozumiem, ale biorąc pod uwagę, że w bloku te łączenia sa kiepskie i wszystko prawie słychać, a porotherm ma przegrody będzie dobrze połączony to gdzie będzie lepsze wyciszenie? w bloku gdzie łączenia sa kiepskie czy w szeregowce gdzie z dobrymi laczeniami i porotherm. Przypomnę interesuje mnie tylko wyciszenie w domu, a nie to czy będzie słychać sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nikt ci na to nie odpowie na 100 % Tym bardziej , że w szeregówce wcale nie musisz mieć dobrych łączeń. Dźwięki mogą przenosić się innymi elementami. Można porównywać sam materiał. Pod tym względem lany beton lepiej tłumi niż pustak ceramiczny. Jeśli przejrzysz jakikolwiek artykuł o akustyce, nigdy nie będzie tam wymieniony jakikolwiek Porotherm Zawsze możesz położyć specjalne tapety akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Jakubowski 28.01.2018 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 czyli jakbym zastosował Izolację akustyczna AKU-PR 140 - (1cm) po obu stronach ściany na to przeykleił regips(nie musiałbym wtedy robić gładzi) powinno być lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts