Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygrzewanie podłogówki

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Muszę wygrzać podłogówkę. Szkoda, że nie latem i niestety kotłem elektrycznym - dzięki "gazowni" w Gdańsku... Trudno.

Podajcie proszę jakąś procedurę. W sieci znalazłem kilka różniących się dość znacznie (do 28 dni). Muszę to zrobić w max 2 tygodnie. Obecnie temperatura wody w rurkach 20C od kilkunastu dni. Niestety mam tez rekuperację więc szczelną budę, oczywiście jeszcze nie zamontowaną i problem z wilgocią. Z jednej strony grzać, a przy braku wentylacji wilgoć się zbiera. Przewietrzane 3 razy dziennie, ale przecież nie będę na budowie co 4h żeby przewietrzać :( Rozszczelnienie okna też bez chyba bez sensu bo wilgoci chyba nie zabierze, a muszę grzać i z miernika kWh zrobi się wiatrak...

Pozdrawiam

Jaki jastrych? Kiedy kładziony?

Praw fizyki nie oszukasz. Jak nie wyrzucisz wilgoci z domu, to się z murów nie wydostanie. Co z tego, że będzi ciepła posadzka jak powietrze będzie miało 100% wilgotności względnej i nie przyjmie ani grama? Wilgoć zostanie w wylewce.

Kładziony w połowie sierpnia 2017. Miksokret. Będę mieć rekuperację więc chyba wilgoci nie ma się co bać.

Wygrzewa się po to, żeby zredukować naprężenia i osuszyć. Jak nie wysuszysz jastrychu to szanujący się fachowiec nie ułoży okładziny właśnie z uzasadnionego strachu przed wilgocią. To nie Tobie wilgoć zaszkodzi, tylko okładzinie.

Witam. Podłącze się do tematu żeby nie zakładać nowego. Anhydryt wylany 4.05.2016 od tego czasu chata się wietrzyła. Cekolowałem, malowałem ociepliłem ściany. Na wiosnę 2017 położyłem panele, zostały zrobione łazienki na gotowo. W sierpniu 2017 się wprowadziliśmy, została również założona i włączona rekuperacja. Jesienią ociepliłem strop (parterówka). Do dzisiaj grzeję grzejnikami z brickomana za 50 zeta. Gazownia również z Gdańska :) po trzech latach w pod koniec listopada 2017 położyła mi łaskawie gazociąg. Umowę będę podpisywał na dniach bo dopiero fakturę za wykonanie dostałem. I teraz pytanie, czy po prawie dwóch latach od wylania posadzki będę musiał przeprowadzić cały proces wygrzewania czy mogę go jakoś skrócić? Pozdrawiam.