Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny styropianu

Jinikao

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dawałem grafitowy Swisspor Lambda Max dach-podłoga 0,031 Cena co prawda droższa o jakieś 600zł jak dobrze pamiętam od przyzwoitego białego ale uparłem się, że jeśli daje go głównie 8 do 12cm to musi być taki. Nie wiem czy wyrzuciłem kasę w błoto czy nie - większość mówi, ze tak bo od gruntu nieby jest zawsze ciepło.

Co zauważyłem - jest miękkszy w stosunku do Lambda 100 dach podłoga 0,030 ( dostałem taką jedną paczkę chyba omyłkowo ) oraz w stosunku do białego EPS max dach / podłoga gdzie teoretycznie twardość powinna podobna.

Ogólnie płyty równe, nie narzekałem zwłaszcza jeśli chodzi o układanie na podłodze. Ja miałem problem z dostawą ( brakowało troszkę do minimum logistycznego ) dlatego zdecydowałem się na ten bo kupiłem go w pobliskim składzie ale też dlatego, że to raczej dobra sprawdzona firma i nie chciałem kombinować z tańszymi zamiennikami choć styropian jak styropian - kupa granulatu i tyle :)

• 2 weeks później...
Na razie jest po podwyzkach grudniowych, styczniowych i lutowych pewnie za tydzień będą marcowe, Termoorganika dodatkowo podniesie cenę 6 marca i wszystko co wyjedzie 6 marca bedzie w nowej cenie, dziś przyszedl mi na plac styropian z 12-lutego więc to ostatni dzwonek żeby zamawiać oby doszło przed podwyżką.

Hmm podwyżki cen na styro już poszły czy jeszcze można się gdzieś załapać ? :D

zalapuj sie. tak jak pisze maciuspala obnizki byly tylko z pazdziernika / listopad , grudniu up, styczen up, luty up....

i lepiej raczej nie bedzie.

pisz co potrzebujesz i gdzie

Ja zapytam o coś innego. Listwa startowa do styro 25 cm, z kapinosem najlepiej

praktycznie nie do dostania, jeszcze sie produceci listew nie i\obudzili, ze juz daje sie od jakiegos czasu 25-30cm

alternatywa jest listwa okapnikowa Bella Plast Lux-N, ktora jest tansza, lepsza, nie ma ograniczenia w grubosciach.

ponadto listwy aluminiowe startowe:

- tworza mostek termiczny

- sporo drozsze

- i tak dobrze nie przyjegaja do sciany

- mialy sens w przypadku klejow do styropianu na zasadzie pioch i cement czyli takich na ktorych plyta z eps splywala, wiec listwa stanowila podparcie dla pierwszej warstwy eps

generalnie listwy startowe aluminiowe odchodza do lamusa

Edytowane przez fighter1983

To jak rozwiązujesz sprawę z zabezpieczeniem dołu przed myszami przy 25 cm styropianu po starodawnemu kilka warstw siatki i narożniki? Nigdy nie drążyłem tematu bo nikt nie zamawiał 25 cm, sam będę pionierem niedługo.

Dziś rozmawiałem z jednym z przedstawicieli styropianu, obniżki możliwe dopiero po sierpniu, akurat wtedy kiedy będę potrzebował.

w realizacjach moich (material + robocizna) prawie kazdy inwestor wie dlaczego strefe przycokolowa powienien miec w carbonicie i ma.

wiec na xpsie fundamentowym lezy carbonit, i tak tez zaciaga sie spod.

w sprzedazowej sam wiesz jak jest .... klej do siatki za 20zl juz za drogi a co dopiero carbonit za 200

w realizacjach moich (material + robocizna) prawie kazdy inwestor wie dlaczego strefe przycokolowa powienien miec w carbonicie i ma.

wiec na xpsie fundamentowym lezy carbonit, i tak tez zaciaga sie spod.

w sprzedazowej sam wiesz jak jest .... klej do siatki za 20zl juz za drogi a co dopiero carbonit za 200

Kiedy masz wolne terminy na ten rok jeśli chodzi o elewacje? nie dużo tego ok. 100m2.

Kiedy masz wolne terminy na ten rok jeśli chodzi o elewacje? nie dużo tego ok. 100m2.

od czerwca do konca wakacji, od pazdziernika do konca roku, ale poki co mam na glowie 3mln innych rzeczy i jakies zalegle wyceny do zrobienia na wykonanie. niestety ale tematy handlowo-organizacyjne spowodowaly, ze wykonawcze poszly na chwile na bok.

ekipę masz sprawdzoną?

4ta realizacja z tymi chłopakami w trakcie. gdzieś opinię nawet polecialy w tym jedna awaryjna - uratowali mi klienta (Mariusz wątek biała czarna w maz.) Z pruszkowa.

Forumowicz z Wawra w wełnie, też w sumie gdzieś tam opisany.

Na chwilę obecną w trakcie w Grodzisku (2017 - na szaro, wiosna kończymy imitacje drewna, carbonit, carbonit, podsufitkę)) kolejnye taki w "trybie czytania"

Póki co idealnie... oby nie zapeszyc

• 2 weeks później...

Wracając do cen styropianu... No to w tym sezonie już współczuję tym którzy będą musieli kupić styropian.

Obłęd cenowy nastąpi i imo rekord ceny od wieeeelu lat.

Ciekaw jestem mojej prognozy ale typuje że we wrześniu/październiku grafity po od 190-210 netto za M3

No i nastąpiła pilna zmiana planów:

Potrzebuje 100m2 styropianu EPS 100 podłogowego gr. 5cm

oraz 90 m2 EPS 100 podłogowego gr. 15cm.

Panowie proszę o oferty na priv lub tutaj pod moim postem.

Już bardziej olewczo i bez szacunku dla drugiej strony się nie dało?

Wrzuć ogłoszenie na oferteo czy coś takiego.