dpo 23.03.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 etixx ma jedna wade - 15/20/30cm poki co. koniec wad. Dla mnie to akurat zaleta, bo jestem "swir" i bede dawal 30 cm Dzieki za porady - odezwe sie jak bede sie ocieplal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.03.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Janikaona fuindament dajesz xps nie styro - to mega waznepatrzac na fundament od srodka od strony piwnicy:piwnica sciana fundamentowaizolacja przeciwwodna/przeciwwilgociowa, najlepiej z masy KMB wyciagnieta te 30cm ponad poziom gruntuxpsfolia kubelkowai teraz tak, folie kubelkowa odcinasz na wysokosci poziomu gruntu warstwe zbrojaca z Carbonit+siatka robisz lekko pod folia kubelkowa i wyciagasz ja az do konca xps-una styropianie montujesz listwe okapnikowa, spod styropianu i ta siatke od listwy okapnikowej zaciagasz carbonitem done... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 24.03.2018 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Janikao na fuindament dajesz xps nie styro - to mega wazne patrzac na fundament od srodka od strony piwnicy: piwnica sciana fundamentowa izolacja przeciwwodna/przeciwwilgociowa, najlepiej z masy KMB wyciagnieta te 30cm ponad poziom gruntu xps folia kubelkowa i teraz tak, folie kubelkowa odcinasz na wysokosci poziomu gruntu warstwe zbrojaca z Carbonit+siatka robisz lekko pod folia kubelkowa i wyciagasz ja az do konca xps-u na styropianie montujesz listwe okapnikowa, spod styropianu i ta siatke od listwy okapnikowej zaciagasz carbonitem done... Fighter, niestety wiele rzeczy zostało już spartaczone.... Generalnie ja w projekcie nie mialem w ogóle styro na fundament ani piwnice, z powodu braku wód guntowych i wilgoci, oraz piaszczystego podłoża. Jest 30 cm hummusu, a potem 17 m piasku i dopiero sie woda pokazuje. Na chwile obecną wygląda to tak, że mam SSZ. piwnica z bloczków, przemalowana dysperbentem, jakieś 2 rodzaje. na to styro plus folia az do góry wieńca, tak jak jest na rysunku. I teraz chce to jak najlepiej zrobić, aby w przyszłości nie płakać. I tak, wiem - szło to wszystko zrobić lepiej i zje***łem wiele rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 folia kubelkowa i teraz tak, folie kubelkowa odcinasz na wysokosci poziomu gruntu Po co folia kubełkowa na XPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.03.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Po co folia kubełkowa na XPS? Bo kosztuje 3zl na M2 i stanowi ochronę mechaniczna dla xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.03.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Mnie bardziej zastanawia czy do tego xps'a przykleja się carbonit? Czy nie ma problemów z przyklejeniem bo wiem, że siatka+ klej nawet na zarysowany xps nie zawsze dobrze się klei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.03.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 jest troche trudniej, bo xps niewdzieczny dla klejow, ale przykleja sie i sie trzyma i to lepiej niz kazdy cementowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 26.03.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 folia kubełkowa ma chronić hydroizolację fundamentu przed uszkodzeniem jak masz hydroizolację i na to xps to folia kubełkowa niepotrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.03.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 folia kubelkowa moze tez chronic warstwe termoizolacji jak zasypujesz gruntem rodzimmym z kamieniami, butelkami, korzeniami, syfem etc. przy zasypie piaskiem - jasne ze niepotrzebna przy zasypywaniu syfem - wole dac niz nie dac, ale niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 28.03.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 fighter1983 jak U Ciebie z terminami, pewnie zajęte ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 28.03.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Po co folia kubełkowa na XPS? Nie jest potrzebna jak dajesz xps jednak większość Polaków daje niepotrzebnie chyba że zasypujesz gruzem korzeniami ale kto tak robi chyba że specjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Folia kubełkowa nie tylko zabezpiecza mchanicznie, ale też zapewnia przestrzeń którą woda może spłynąć (swoisty drenaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 28.03.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Folia kubełkowa nie tylko zabezpiecza mchanicznie, ale też zapewnia przestrzeń którą woda może spłynąć (swoisty drenaż). Mit. Jeśli grunt jest przepuszczalny, to woda i tak spłynie. Jeśli nie jest, to co najwyżej w tej "przestrzeni" będzie sobie stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Mit. Jeśli grunt jest przepuszczalny, to woda i tak spłynie. Jeśli nie jest, to co najwyżej w tej "przestrzeni" będzie sobie stała. Nie ma gruntu, którego naturalny poziom wilgotności jest tak niski, jak powietrza. Więc zawsze warto ułatwić trzymanie wilgoci z dala nawet od XPSa, bo mitem jest to, że nie chłonie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.03.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 fighter1983 jak U Ciebie z terminami, pewnie zajęte ...? nie, nie jest najgorzej, chyba wakacje mam cale wolne i jakos koniec wrzesnia do konca roku. Strasznie bez spinki jakos na podpisywanie umow wykonawczych w tym roku mialem. bede sie martwic jak nie bedzie co robic.. tylko Lublin? :/ szczerze mowiac srednio mi sie to podoba ale w sumie moze i by ruszyc sie troche dalej znowu jakos 1x w roku, Piotrek Rudzki ma blizej do Ciebie - ewbuxxxo cztyli Ewbud ... tylko jezeli sie dogadamy to dlaczego Ty ode mnie na 23% styro kupiles? trzeba by robic korekte na towar z usluga na 8% - ale to damy rade.Jakos okolice Grodziska/Blonia w tytm roku panuja a to jest fajne bo mam blisko i bez korkow i mozna bez problemu czesto wpadac na budowe a zx Lublinem to juz nie tak easy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 28.03.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Z wykonawcami bywa rożnie, jeden powie ok, później się już nie odzywa , drugi cenę wywali w kosmos, a za trzecim trzeba chodzić, dzwonić , ja lubię konkrety i poważnych ludzi...16 kwietnia chłopaki bedą instalowac okna na taśmach i dla mnie 17 ekipa styro może kleić.Wiadomo taśmy nie lubią UV.fighter1983 Ty masz 300km, zresztą bliżej robotę znajdziesz ...Ale dzięki za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.03.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 No jest jak jest Wiem że znajdę bliżej, samo mnie znajdzie szczerze mówiąc. A na miejscu w sensie blisko łatwiej nad tym zapanować, koszty m mniejsze, łatwiej podskoczyć. A już nie daj Boże jak coś nie pyknie. Reklamacja i naprawy przy takich odległościach to koszmar a to się zdarza każdemu. Co do wykonawców to wiem jak jest. Staram się tak nie robić ale szczerze zdarza się że sobie o kimś zapomnę albo nie odpisze na maila. I to nawet nie wynika z niechęci czy lenistwa ale niestety zdarza się. A zauważyłem że to smartfon na to wpływa. Przychodzi mail i czytasz w telefonie, kolejny kolejny kolejny ... I potem będąc przy komp na 15 maili odpiszesz a jeden dwa się pominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.05.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Na razie jest po podwyzkach grudniowych, styczniowych i lutowych pewnie za tydzień będą marcowe, Termoorganika dodatkowo podniesie cenę 6 marca i wszystko co wyjedzie 6 marca bedzie w nowej cenie, dziś przyszedl mi na plac styropian z 12-lutego więc to ostatni dzwonek żeby zamawiać oby doszło przed podwyżką. zalapuj sie. tak jak pisze maciuspala obnizki byly tylko z pazdziernika / listopad , grudniu up, styczen up, luty up.... i lepiej raczej nie bedzie. pisz co potrzebujesz i gdzie Wracając do cen styropianu... No to w tym sezonie już współczuję tym którzy będą musieli kupić styropian. Obłęd cenowy nastąpi i imo rekord ceny od wieeeelu lat. Ciekaw jestem mojej prognozy ale typuje że we wrześniu/październiku grafity po od 190-210 netto za M3 Well, well, well.... https://med-bud.abstore.pl/styropian-fasada-swisspor-fasada-0-032,c32,p59,pl.html http://allegro.pl/knauf-etixx-fasada-031-styropian-grafitowy-20cm-i7340478990.html http://allegro.pl/styropian-termo-organika-termonium-plus-fasada-031-i7314141961.html linki, poza pierwszym, przypadkowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.05.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Well, well, well.... https://med-bud.abstore.pl/styropian-fasada-swisspor-fasada-0-032,c32,p59,pl.html http://allegro.pl/knauf-etixx-fasada-031-styropian-grafitowy-20cm-i7340478990.html http://allegro.pl/styropian-termo-organika-termonium-plus-fasada-031-i7314141961.html linki, poza pierwszym, przypadkowe.... a co ja wrozka jestem? rok w rok to samo... ostatnie 2 lata jakos inaczej niz zawsze wq... mnie takie podejscie, jak fighter dobrze doradzi to norma... a jak sie pomyli w ocenie na temat cen, gdzie probka jest duza i zdarzyla sie anomalia to trzeba "punktowac", jak juz taki skrupulatny jestes to znajdz mi teraz Carbopor K15 za 218 netto/25kg jak bylo w listopadzie. Edytowane 17 Maja 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.05.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 wq... mnie takie podejscie, jak fighter dobrze doradzi to norma... a jak sie pomyli w ocenie na temat cen, gdzie probka jest duza i zdarzyla sie anomalia to trzeba "punktowac", jak juz taki skrupulatny jestes to znajdz mi teraz Carbopor K15 za 218 netto/25kg jak bylo w listopadzie. Zastanawiałem się jak Ci odpowiedzieć. Wystarczyło napisać, że ten chory rynek jest nieprzewidywalny, że po latach szybowania cen w kosmos 2007-2009 ceny spadły, bo koniunktura się przegrzała. I to, by się wpisywało w sens mojego postu. Rynek jest rozchwiany i błędem jest (nam nadzieję, że tylko błędem) wpisywanie w retorykę nieuchronnych wzrostów cen. Ale skoro, nie zdzierżyłeś i pojechałeś ad personam, to Ci w tym samym stylu odpowiem. A chooooj mnie interesuje się, że się wq.... Jesteś Najlepszy Doradcą na tym Forum i sprzedawcą jednocześnie, więc waż słowa, bo będę Cię punktował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts