karolek0188 18.01.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Moja działka jest terenem nie równym z dużym spadkiem. I szambo jest umieszczone od domu około 10m i jest niżej w dole. I mam pytanie czy można jakoś rurę doprowadzić do włazienki szamba o długość około 15 m do miejsca gdzie szambiarki miałaby podjechać. Czy wąż strażacki mógłby być. I np jak by szambiarki podjeżdżałyżki to by rozciągać ten swój wąż i podłączyć się by pod niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 18.01.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Powiem szczerze to jakoś nie widzę wersji z rozwijanym wężem strażacki - na ścieki ???. Jeśli mogę coś zasugerować, to w grę może wchodzić odcinek rury ssawnej, zakopany w gruncie i kończący się w dnie zbiornika. Z drugiej stronie przy siatce, trzeba zamontować złącze, aby od razu do niego podłączała się szambiarka. Jeśli nie kupiłeś jeszcze tego zbiornika to zamów to od razu u producenta. Zaznaczam, że w kwestii w/w rury w gruncie, mówię tu o rurze o odpowiednim stopniu sztywności i porządnym kielichom oraz uszczelkom do łączenia. Minimalna średnica to 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 18.01.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 A jakie są koszt takiej rury. Myślałem żeby np rurę PCV zrobić z złączem i wpuszczać ja za każdym razem gdy ścieki były by odbierane i do tego podpiąć np ten wąż i do tego węża podłączać by się np szambo nurek i potem zajął by ten wąż. Bo ciężko z pojazdem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 18.01.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Przyłącze do wysysania nie robi się od dna tylko od góry szamba i dopiero kolanko 90* i w dół (oczywiście przykręcić w dwóch miejscach), a zakończenie rury ucięte pod kątem, żeby mogło zasysać co grubsze rzeczy. Ja mam puszczone pomarańczowe rurki zakopane w ziemi i dopiero ostatnie 3 m mam z rury jak mają szambiarki wraz z przyłączem. Podjeżdża, przykręca rurę i wszystko pięknie wychodzi Nie ma syfu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek0188 18.01.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 A jaka długość od szamba do przyłączaNo ja musialbym zrobić tak rurę wyjmowana przeź wyłaz. Chyba ze szambiarki mają takie 15m rury to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Rura to chyba PE 125 i zakończenie kołnierzem jak wąż od szambiarki. To jest pryszcz, ważniejsza jest różnica poziomów. Dopytaj szambelana z jakiej głębokości pociągnie pompa jednostopniowa. Przy dużej dh potrzeba wóz z dwustopniowa pompą, a taki jest rzadkością i zaczyna się jazda z ceną, bo "jezdem jedyny w okolicy" itp. teksty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 20.01.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Przyłącze do wysysania nie robi się od dna tylko od góry szamba i dopiero kolanko 90* i w dół (oczywiście przykręcić w dwóch miejscach), a zakończenie rury ucięte pod kątem, żeby mogło zasysać co grubsze rzeczy. Ja mam puszczone pomarańczowe rurki zakopane w ziemi i dopiero ostatnie 3 m mam z rury jak mają szambiarki wraz z przyłączem. Podjeżdża, przykręca rurę i wszystko pięknie wychodzi Nie ma syfu na działce. Dokładnie, tj. od góry zbiornika rura, a potem kolano i w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.01.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Wewnątrz szamba na etapie jego montowania można umieścić rurę kanalizacyjną fi 160 przytwierdzoną do ścian, zakończoną przy samym dnie kolankiem. Wyjście na górze, pod pokrywą szamba. Następnie kupić odpowiednio długi wąż szambiarki, wsunąć do tej rury kanalizacyjnej i wyprowadzić w dowolnym miejscu poza ogrodzeniem. Można też rurę kanalizacyjną podprowadzić pod ogrodzenie a ostatni odcinek przedłużyć wężem. Uszczelnić. Można wykonać to samo wsuwając do szamba sam wąż, tylko pytaniem, jak nieprzytwierdzony wąż będzie się zachowywał? Niby jest sztywny, ale czy nie będzie "pływał" Tak to wykonałem swego czasu - > szambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts