Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno witryna

Recommended Posts

Dzień dobry,

planujemy w salonie na jednej ze ścian zamontować okno fix - witrynę.

Okna będziemy montować we własnym zakresie,

Czy wiecie jaki jest najbardziej uniwersalny wymiar okna fix.

W projekcie mam 180x234, ale żaden internetowy kalkulator okien mi tego okna nie wycenił.

Czy możecie doradzić jaki wymiar jest najpopularniejszy i najłatwiej będzie sobie poradzić z montażem.

Jak nie uda się tutaj znaleźć podpowiedzi, będę dzwonić po dostawcach, więc dam znak co się dowiedziałam.

Skontaktuj się z dowolnym sprzedawcą okien, wyceni Ci takie okna, jakie sobie wymyślisz.

Czy masz świadomość problemów technicznych przy montażu tak dużych okien? Moje okno 240x236 mimo tego, że miało tylko dwie szyby 6mm (chciałem zachować podobną przezierność jak pozostałych okien, które mają pakiet 3x4mm), to ważyło chyba 250kg, niosło je sześć osób.

Możesz porównać ceny, ale wg mnie nie opłaca się samemu montować. Tak jak samotnik napisał, taką witrynę nie jest prosto zamontować. U mnie też 6 osób ledwo ją wniosło do domu. Nie mówiąc o tym, że musisz mieć przyssawki, witrynę musisz kupić sam na pełen VAT, przywieźć ją jakoś i zorganizować ogarniętych ludzi do pomocy. Dużo rzeczy można samemu zrobić, ale akurat montaż okien, o ile nie chcesz super niestandardowego, nie opłaca się samemu.

Najpierw zapytaj czy przy samodzielnym montażu okien będzie nadal obowiązywać gwarancja, bo może to wyjść tak jak zapisano drożej bo VAT będzie 23%a nie 8% a do tego można pozbyć się gwarancji lub nawet jak ona będzie to producent zawsze może zwalić wszystko ma montaż niezgodny z jego wytycznymi i kop się z koniem.