basskaa 19.01.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 witam buduję dom energooszczędny. Wykonawcy skleili pustaki jak widać na zdjęciu. czy powinnam kazać to poprawic? Zrobili też bardzo dużo dziur przchodzących na wylot od szalunków. czym powinni je zakleić żeby nie było mostków termicznych? proszę o radę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 24.01.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pustak nie stanowi izolacji termicznej więc o mostkach przez dziury raczej mówić nie można. Wykonanie spoiny na piankę, przy tym kęsku to chyba niezgodnie ze sztuką, choć są systemy murowania bez spoiny pionowej. W domkach to nie są duże siły w stosunku do nośności materiału, no chyba, że to jakiś cienki filarek.Generalnie masz większy problem - zapewnienie szczelności w domu z porothermu. Pomyśl o tym jak wyeliminować dziury jakie powstaną przez gniazdka - one będą miały przez te kanały połączenie z powietrzem zewnętrznym. Miałem poprzedni dom z takich pustaków i strasznie wiało ze wszystkich gniazdek. Wiele osób o tym pisze. Nie wiem jak to zrobić, może ktoś podpowie. Na studiach mi mówili, że ceramika to najlepszy materiał ale nigdy bym nie budował bomu energooszczędnego z porothermu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 15.02.2018 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ok dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 15.02.2018 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Szczerze nie pomyslalabym o gniazdkach pod tym kątem. Ale dobrze wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.02.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ludzie złoci, co wy macie z tym wianiem z gniazdek? Mam dom z porothermu, rodzice z maxa i nic nie wieje. Co to za dziwna obiegowa teoria? Skąd to się wzięło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 15.02.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Generalnie masz większy problem - zapewnienie szczelności w domu z porothermu. Pomyśl o tym jak wyeliminować dziury jakie powstaną przez gniazdka - one będą miały przez te kanały połączenie z powietrzem zewnętrznym. Miałem poprzedni dom z takich pustaków i strasznie wiało ze wszystkich gniazdek. Wiele osób o tym pisze. Nie wiem jak to zrobić, może ktoś podpowie. Na studiach mi mówili, że ceramika to najlepszy materiał ale nigdy bym nie budował bomu energooszczędnego z porothermu itp Uczyć, uczyć, uczyć: 1. Gniazdka, a w zasadzie puszki po osadzeniu trzeba piankować to rozwiązuje problem "przeciągu". 2. Ja zalecam ceramikę. Wystarczy jako pierwszą warstwę położyć z tzw. "gazobetonu" (Ytong, Silka, Solbet, Termalica etc.) lub 2 warstwę położyć na grubej zaprawie. Można tak robić co kilka warstw i szczególnie pod otworami (okna). 3. Doklejenie na krańcu to przesada i nie powinno się tak robić. Można doklejać pomiędzy pełnymi. ps.1. U Ciebie widzę lecą na cienkiej warstwie. ps.2 Otwory piankować przy ociepleniu, wcześniej nie ma sensu bo UV załatwi piankę. ps.3 Porothermu stanowi relatywnie dobrą izolację cieplną, patrz wyżej co napisałem w punkcie.2. Edytowane 15 Lutego 2018 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 15.02.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ludzie złoci, co wy macie z tym wianiem z gniazdek? Mam dom z porothermu, rodzice z maxa i nic nie wieje. Co to za dziwna obiegowa teoria? Skąd to się wzięło? Nawalili ci zaprawy w każda warstwę zatykając pory to ci nie wiele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ludzie złoci, co wy macie z tym wianiem z gniazdek? Mam dom z porothermu, rodzice z maxa i nic nie wieje. Co to za dziwna obiegowa teoria? Skąd to się wzięło? Może z testów szczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 15.02.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ok dopilnuje zeby dziury zostaly zaklejone bezpośrednio przed zalozeniem ocieplenia, a w gniazka pianka. Jezeli chodzi o okna bedzie cieply montaz. A pytanie z innej beczki czy do zastosowania piany pir na ocieplenie przestrzeni pomiedzy krokwiami trzeba zalozyc jakies dodatkowe deskowanie czy mozna bezposrednio na membrane? Bo slyszalam ze przez taka szczelnosc moze zbierac sie woda miedzy membrana a dachowkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.02.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nawalili ci zaprawy w każda warstwę zatykając pory to ci nie wiele . No ale skąd do cholery ma wiać, no skąd? Na elewacji szczelna warstwa styropianu, wewnątrz tynki. Którędy ten wiatr na wpaść do gniazdek. Co za bzdety! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.02.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ok dopilnuje zeby dziury zostaly zaklejone bezpośrednio przed zalozeniem ocieplenia, a w gniazka pianka. Jezeli chodzi o okna bedzie cieply montaz. A pytanie z innej beczki czy do zastosowania piany pir na ocieplenie przestrzeni pomiedzy krokwiami trzeba zalozyc jakies dodatkowe deskowanie czy mozna bezposrednio na membrane? Bo slyszalam ze przez taka szczelnosc moze zbierac sie woda miedzy membrana a dachowkami?dachówka nie jest szczelna i po to jest wstępne krycie aby ta woda/śnieg miał po czym spływać. jak chcesz piane, a nie chcesz później kobinować, to daj membrane dachową wysokoparoprzepuszczalną No ale skąd do cholery ma wiać, no skąd? Na elewacji szczelna warstwa styropianu, wewnątrz tynki. Którędy ten wiatr na wpaść do gniazdek. Co za bzdety!bzdety, nie bzdety, ludziom wieje. Skąd, nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.02.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 No ale skąd do cholery ma wiać, no skąd? Na elewacji szczelna warstwa styropianu, wewnątrz tynki. Którędy ten wiatr na wpaść do gniazdek. Co za bzdety! Jeżeli wieje z gniazdek to powietrze dostaje się pomiędzy ścianę a styropian - należy poszukać nieszczelności samo od siebie nie wieje. Głupi pomysł z tym pianowaniem gniazdek, pomyśl co się stanie z tą pianą jak będzie iskrzyć . Powiem tyle nie ma co robić termosu z domu, jeszcze przy WG, będzie ci nawiewało powietrze z kratek wentylacyjnych. Jeżeli masz peszle to może ci też nawiewać z strychu jak było u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 15.02.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 dachówka nie jest szczelna i po to jest wstępne krycie aby ta woda/śnieg miał po czym spływać. jak chcesz piane, a nie chcesz później kobinować, to daj membrane dachową wysokoparoprzepuszczalną No wlasnie membrana zamontowana i nie jest jakis super lotów wiec trzeba bedzie kombinowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 15.02.2018 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jeżeli wieje z gniazdek to powietrze dostaje się pomiędzy ścianę a styropian - należy poszukać nieszczelności samo od siebie nie wieje. Głupi pomysł z tym pianowaniem gniazdek, pomyśl co się stanie z tą pianą jak będzie iskrzyć . Powiem tyle nie ma co robić termosu z domu, jeszcze przy WG, będzie ci nawiewało powietrze z kratek wentylacyjnych. Jeżeli masz peszle to może ci też nawiewać z strychu jak było u mnie. Wentylacja będzie mechaniczna więc nie będzie kratek. jak rozwiązałeś problem z tymi peszlami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.02.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Przygotowałem sobie peszle na wszelki wypadek jakby coś mi się u widziało w przyszłości.Zalepiłem je na strychu tak jak wyczytałem na forum silikonem. Ja mam WG.Uszczelniając dom nie myślałem wtedy że aby wentylacja grawitacyjna działała musi być też dopływ świeżego powietrza - nie ma co robić szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 No ale skąd do cholery ma wiać, no skąd? Na elewacji szczelna warstwa styropianu, wewnątrz tynki. Którędy ten wiatr na wpaść do gniazdek. Co za bzdety! Z izolacji klejonej na placki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Uczyć, uczyć, uczyć: 1. Gniazdka, a w zasadzie puszki po osadzeniu trzeba piankować to rozwiązuje problem "przeciągu". 2. Ja zalecam ceramikę. Wystarczy jako pierwszą warstwę położyć z tzw. "gazobetonu" (Ytong, Silka, Solbet, Termalica etc.) lub 2 warstwę położyć na grubej zaprawie. Można tak robić co kilka warstw i szczególnie pod otworami (okna). 3. Doklejenie na krańcu to przesada i nie powinno się tak robić. Można doklejać pomiędzy pełnymi. ps.1. U Ciebie widzę lecą na cienkiej warstwie. ps.2 Otwory piankować przy ociepleniu, wcześniej nie ma sensu bo UV załatwi piankę. ps.3 Porothermu stanowi relatywnie dobrą izolację cieplną, patrz wyżej co napisałem w punkcie.2. I u mnie już byś nie budował domu... I takich "Januszow budownictwa" trzeba eliminować... Edytowane 15 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 15.02.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Z izolacji klejonej na placki ? Jakby była klejona obwodowo to minimalizowało by ryzyko "wiania", niestety 8/10 inwestycji jest właśnie klejona na placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jakby była klejona obwodowo to minimalizowało by ryzyko "wiania", niestety 8/10 inwestycji jest właśnie klejona na placki. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.02.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Z izolacji klejonej na placki ? No dobra ale skąd ten wiatr ma się dostać między placki? Izolacja elewacji i fundamentu szczelnie połączona, pod dachem podbitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts