dawid blasiak 16.02.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 może się dostawać np między miejscem gdzie się kończy cokół a zaczyna szersza część styropianu. Może pod parapetami w zależności od sposobu montażu. Pod styropianem tworzy się efekt komina więc ssanie jest spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 16.02.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Z izolacji klejonej na placki ? Brzmi to chyba najbardziej sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 16.02.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Chyba jednak z tym wianiem to jest problem nie jednostkowyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?342093-Porotherm-wiatr-z-gniazdek-przewiewy-ruch-powietrza-zimnohttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?170490-nawiew-powietrza-z-kontakt%C3%B3w-elektrycznychhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?131084-wiatr-wieje-z-gniazdek-zimne-parapety-pod-oknami-dachowymihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?49527-Wieje-mi-z-gniazdekWidać że to nie mit bo tematów można znaleźć setkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 16.02.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Brzmi to chyba najbardziej sensownie. Ja miałem kładzioną bardzo dokładnie izolacje na ramki i dokładnie pianowaną między płytami styropianu, i także dawało rade poczuć powietrze między styropianem a ścianą. Było to jak miałem jeszcze okna nieobrobione od środka więc było czuć podmuch przy oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 16.02.2018 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja miałem kładzioną bardzo dokładnie izolacje na ramki i dokładnie pianowaną między płytami styropianu, i także dawało rade poczuć powietrze między styropianem a ścianą. Było to jak miałem jeszcze okna nieobrobione od środka więc było czuć podmuch przy oknie. czyli przy prawidłowo założonej izolacji nie miałeś problemu z wianiem przez gniazdka? jak obrobiłeś okna od środka że problem wiatru zniknął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.02.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Przy prawidłowo wykonanej izolacji nie ma prawa ci wiatr hulać, niestety coraz więcej jest "fuszerek".Co z tego ze ktoś da 20cm grafitu jak ekipa spier... robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Wystarczy przpatrzć się porothermowi. Że to jedna partia zepsuta? Sprawdźcie.Nawet na filmikach instruktażowych producentów można zobaczyć wiele pęknięć. Jest tak spękany, że tam klejenie na grzebień nie pomoże. Przez te pustaczki powietrze przenika i w pionie i wpoziomie jak chce. Pewnie, że grzebień i gruba spoina utrudni przewiewy i zmniejszy problem. Ale nie wyeliminuje. Jakby dało się zrobić szczelny dom, to wymagania dla domów pasywnych nie byłyby 0,5 wymiany przy 50Pa, tylko 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 16.02.2018 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 to jak to w końcu jest? pustak jest izolatorem czy nie? bo widzę zdania podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 to jak to w końcu jest? pustak jest izolatorem czy nie? bo widzę zdania podzielone Jeżeli izolatorem nazywasz każdy materiał o niezerowym oporze - to każdy materiał jest izolatorem. Jak porównasz lambdę - to nędznie wypada w porównaniu do styropianu, wełny czy BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 to jak to w końcu jest? pustak jest izolatorem czy nie? bo widzę zdania podzielone Żaden materiał na ściany konstrukcyjne nie jest izolatorem,to zwykły materiał konstrukcyjny i nic poza tym. Nie ma zdań podzielonych. Izolacja to izolacja,mur to mur. A ceramika poryzowana jest u mnie na szarym końcu jesli chodzi o materiał na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 17.02.2018 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 czyli przy prawidłowo założonej izolacji nie miałeś problemu z wianiem przez gniazdka? jak obrobiłeś okna od środka że problem wiatru zniknął? U mnie akurat nie miało prawa wiać przez gniazdka ( dom betonowy), za to obszernie obserwowałem przemieszczanie się powietrza między styropianem a ścianą. mogłem to obserwować do momentu zanim faktycznie nie okleiłem okien taśmami( okna mam w warstwie izolacji). Zastanawiałem się nad tym dlatego; że byłem przekonany że przy klejeniu styropianu na ramki i w środku dodatkowo kilka placków, spowoduje powstanie warstwy powietrza która będzie izolowała. I tak faktycznie jest. Problemem jest natomiast powietrze które przemieszcza się między płytami styropianu. Nie wiem czy dalej ono wędruje u mnie( nie mam jak sprawdzić), w normalnym domu może tworzyć się efekt komina i takie powietrze ucieka w miejscach gdzie mur łączy się z murłatą i kończy się styropian. Wnikać może natomiast pod okapem gdzie się kończy cokół a zaczyna izolacja lub pod parapetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 17.02.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Może kwestia "wiania z gniazdek" jest zależna od użytego porothermu? Niektórzy wykorzystują ten bardziej ekonomiczny E3 który ma mniejszą powierzchnię przegród w środku ( te pustki powietrzne są podobno większe). Właśnie ostatnio mnie sprzedawca namawiał na ten E3 (30 groszy taniej na sztuce i lżejszy) ale jakoś nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.02.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 A ja się zastanawiam jak goowniano trzeba puszki do gniazdek obsadzić aby z nich wiało? Czy te puszki aby nie są obsadzone "na ślinę "? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basskaa 17.02.2018 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Juz wiem co jest przyczyna wiania przez gniazdka. Nie wynika to z zastosowanego materialu konstrukcyjnego, a źle wykonanej izolacji, przez ktora przechodzi zimne powietrze w okolicy cokolu. Styropian od cokolu nie jest maksymalnie docisniety do gornej warstry styropianu tylko do ziemi. Pomiędzy gora a dolem jest szczelina, ktora najczesciej zaklejaja pianka jednak ta pianka nie dochodzi do konca i powstaje pusta przestrzeń przez ktora leci zimne powietrze do gory. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.02.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Jeżeli izolatorem nazywasz każdy materiał o niezerowym oporze - to każdy materiał jest izolatorem. Jak porównasz lambdę - to nędznie wypada w porównaniu do styropianu, wełny czy BK. A wiesz kolego co oznacza termin lambda? "Lambda" to różnica. Jak można porównać różnicę i z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.02.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) A wiesz kolego co oznacza termin lambda? "Lambda" to różnica. Jak można porównać różnicę i z czym? no, no, ciekawa teoria. Edytowane 17 Lutego 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 17.02.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 A wiesz kolego co oznacza termin lambda? "Lambda" to różnica. Jak można porównać różnicę i z czym? Lambda to grecka litera wykorzystywana jako symbol i w zależności od dziedziny oznacza co innego np: w fizyce – długość fali w fizyce jądrowej – stała rozpadu promieniotwórczego w termodynamice - współczynnik przewodnictwa ciepła a w informatyce lambda, w zasadzi wyrażenia lambda to nazwa na specyficznie zapisane funkcje anonimowe. Może lambda oznaczać gdzieś różnicę, ale gdzie? nie wiem. a i jeszcze lambdą w motoryzacji oznacza się skład mieszanki tzw. nadmiar powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.02.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Lambda to grecka litera wykorzystywana jako symbol i w zależności od dziedziny oznacza co innego np: w fizyce – długość fali w fizyce jądrowej – stała rozpadu promieniotwórczego w termodynamice - współczynnik przewodnictwa ciepła a w informatyce lambda, w zasadzi wyrażenia lambda to nazwa na specyficznie zapisane funkcje anonimowe. Może lambda oznaczać gdzieś różnicę, ale gdzie? nie wiem. a i jeszcze lambdą w motoryzacji oznacza się skład mieszanki tzw. nadmiar powietrza Czekałem, aż znajdziesz to w necie. I znalazłeś. Słowo w słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.02.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 A wiesz kolego co oznacza termin lambda? "Lambda" to różnica. Jak można porównać różnicę i z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 17.02.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Przepraszam za moją nie wiedzę. Chodziło mi o deltę. Jeszcze raz przepraszam. Coś mnie zaćmiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts