michalwu 20.01.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Dzień dobry Przyszły mrozy i zauważyłem że podłoga w mojej kuchni zrobiła się miejscami BARDZO zimna (moja pierwsza zima w tym domu). Tam gdzie jest podłogówka -da się wytrzymać. Niestety pod szafkami kuchennymi ogrzewania już nie ma, więc stojąc przy blacie można prawie odmrozić stopy. Kuchnia jest na rogu domu. Na załączonym zdjęciu widzicie to co jest na zewnątrz. Ściana trójwarstwowa, w środku gruba wełna. Czy to możliwe, że kuchnia się tak wychładza, bo fundament jest odsłonięty? Planuję podnieść*poziom gruntu do poziomu ponad fundament. Czy dawać tam styropian? Folię kubełkową? Odkopać fundament i zrobić to od samego dołu? Z tego co wiem, nie ma żadnej nowoczesnej izolacji. m. Edytowane 20 Stycznia 2018 przez michalwu poprawa tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.01.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Styropian obowiązkowo zarówno dla fundamentu jak i ścian nadziemia.Dla fundamentu jeśli styropian twardy fundamentowy to zbrojenie z siatki z klejem oraz folia kubełkowa.Ze względu na widoczną izolację poziomą zastanowił bym się nad zasadnością nawiezienia ziemi Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwu 05.03.2018 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Ściany nadziemia już są izolowane -to ściana trójwarstwowa. Myślałem żeby styropian wyprowadzić ponad widoczny fundament ok 20cm - tak właśnie wypada mi poziom gruntu/kostki. A co do styropianu -- czy konieczne jest zbrojenie z klejem? Nie planuję tam nic ciężkiego. Nie wystarczy szybciej i taniej twardy styropian, np jakiś fundamin? W opisie ma "Perymetryczne płyty izolacyjne FUNDAMIN 100 EPS mogą mieć kontakt bezpośrednio z gruntem lub środowiskiem trwale obciążonym wodą bez dodatkowych zabezpieczeń."Albo styrodur -- droższy o ok 20% ale dedykowany do takich zastosowań. m. Edytowane 5 Marca 2018 przez michalwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts