Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu

lukaszkaz1984

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Witam

Planuję zbudować zadaszenie nad tarasem , czy mógłby mi ktoś doradzić jak się do tego zabrać tzn. jakie zastrzały ile belek , jak grubość jakim materiałem przykryć . Z góry dziękuję za pomoc :)

[ATTACH=CONFIG]405414[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]405415[/ATTACH]

Witaj, widzę bardzo prosty temat.

Wyborów i koncepcji jest wiele wszystko zależy od budżetu na planowaną inwestycje.

Osobiście polecam ci wykonaj zadaszenie z drewna klejonego czy to bsh czy kvh duo to już bez znaczenia,

użyj czterech słupów aby nie wprowadzać belek w ściane.

Rozstaw krokwi czyli belek prostopadłych do budynku 90-100 cm zależy czym pokryjesz.

Patrząc na dom sugeruje ci nabitka świerkowa 19mm a na to gont bitumiczny karpiówka, bo dachówka z kolei stworzy zbyt masywną bryłę.

Ew. poliwęglan, ale to już kwestia kasy i preferencji,

Zastrzały określasz sam, górale dawali je wszędzie bo tak im było ładnie, ty nie musisz.

Ważne aby konstrukcja była dobrze połączona na wpustach i czopach a potem zastrzały np w kierunku w którym wieje wiatr daj z każdej strony 60 cm zastrzału.

Oczywiście informacja ta jest istotna gdy nie chcesz mieć zastrzału z każdej strony, jeżeli tak nie jest daj po każdym słupie 60 cm i masz z głowy.

Mam nadzieje że informacja ci się przyda, w razie innych pytań służę pomocą.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Podepnę się pod temat, bo widzę, że fachowo odpowiadasz. :)

Ja jeszcze nie zacząłem budowy, a już myślę o zadaszeniu narożnego tarasu, który będzie na fundamencie betonowym i jako wykończenie będą płytki.

Raczej nie będę wprowadzał belek w ścianę, więc trzeba będzie zastosować jakieś słupy przy ścianie i na zewnątrz. Ile ich może być potrzebnych? Dodatkowym utrudnieniem jest narożne usytuowanie tarasu. Nie mam jeszcze pomysłu czym przykryć daszek i trzeba będzie jakoś pomyśleć nad sposobem uszczelnienia między elewacją a daszkiem.

Za wszelkie pomysły będę wdzięczny.

Taras.jpg

Edytowane przez Robinson74

• 1 month później...