Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja co i podłogówka ?

djkrzychu91

Recommended Posts

Witam jestem na przerabianiu instalacji co cwu i w obecnej chwili podłogówka dojdzie mam pytanie czy schemat poniżej co się znajduje jest prawidłowe wpięcie

zasilania na układ mieszacza z zaworem i jego powrót?? W sklepie jak się o to zapytałem to powiedział ze mam to tak wpiąć po zaworze bo już jest układ mieszania to lepiej to zrobić po zaworze na zasilaniu. Dodam że sekcji będę mieć 8. Proszę o pomoc, dzięki pozdrawiam Krzysiek.

ukl_otwarty_1.jpg

• 3 weeks później...
Witam mam problem bo nikt mi nie doradzi jaką grupę mieszającą zastosować do mojego ogrzewania podłogowego nawet ludzie sprzedający je nie wiedza czy da rade mojej podłogówce, mam na całym parterze zrobiony rozdzielacz 9 obwodów połączony szeregowo z pionem który idzie do rozdzielacza na pietrze także 9 obwodów w którym jest grupa odpowietrzająca, można by uznać że jest to jeden rozdzielacz 18 obwodów, chcę to teraz zasilić odpowiednio wydajna grupą mieszająca tylko nikt mi nie powie jaką, ??? dodam ze do ogrzewania jest 160m (90 parter).Bez tytułu.jpg

Kolega moja dobra rada jest taka weź sobie gościa co projektuje instalacje c.o. najlepiej jakiś mgr. czy inż. bo dobieranie na pałe rurek czy obwodów jest bez sensu dobiera ci schemat średnicę rur itp. mnie to kosztowało po znajomości 300zł normalnie to jest koszt koło 600zł max 1000tyś. po przelicza ci to i wogóle i bedziesz mieć sprawę z głowy a potem się dziwić że szumy w rurkach czy grzejnik do połowy tylko grzeje nie taka woda na powrocie itp. Zrobisz jak uważasz ale lepiej wydać parę 100 niż potem żałować. Pozdro Krzysiek

Nie wniosło to nic do mojego pytania, przeliczyć rurki to banalna sprawa, szkoda że ludzie za to płacą moje pytanie brzmiało tylko jaka grupa mieszająca daje radę 160 m2 w zasadzie to sam znalazłem odpowiedź poradzi sobie z tym taka grupa mieszająca http://allegro.pl/grupa-mieszajaca-ogrzewania-podlogowego-do-150-m2-i6977360211.html tylko z zaworem termostatycznym na większy przepływ.