Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszane z kotłem kondensacyjnym, czy jest szansa na oszczędność?

gutozaur

Recommended Posts

Witam. Jakiś czas temu założyłem temat odnośnie ogrzewania w moim domu. Stanęło na tym że będzie ciężko w większe mrozy dogrzać nieocieplone mieszkanie. Zacząłem więc interesować się opcją mieszaną tylko czy to ma sens? Raz że trzeba ponieść koszty związane z podlgowką oraz grzejnikami zamiast jednej z tych rzeczy. Dwa że piec kondensacyjny przy parametrach grzejników 55/45 potrzebuje wielkich i drogich grzejników. Czy to w ogóle ma sens? Czy opłaca się inwestować w taką instalację czy to się nigdy nie zwróci? Czy lepiej ryzykować z samą podlogowką czy zrobić same grzejniki?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ogrzewanie ścienne jako wspomaganie podłogówki?

Nie zastanawiałem się nad tym, bo mam zbyt mało informacji na ten temat. Jedyne co wyczytałem to to, że nie jest to komfortowe dla człowieka ze względu na pionowy rozkład temperatur podobnie jak grzejniki z tym że grzejniki są pewnie znacznie tańsze, a przynajmniej tak mi się wydaje. Nie mówię nie, ale nie mam wyrobionego zdania. Jak jest koszt takiego ogrzewania za M2? Czy temperatura czynnika jest podobna do tej z ogrzewania podłogowego?

Edytowane przez gutozaur

Nie zastanawiałem się nad tym, bo mam zbyt mało informacji na ten temat. Jedyne co wyczytałem to to, że nie jest to komfortowe dla człowieka ze względu na pionowy rozkład temperatur podobnie jak grzejniki z tym że grzejniki są pewnie znacznie tańsze, a przynajmniej tak mi się wydaje. Nie mówię nie, ale nie mam wyrobionego zdania. Jak jest koszt takiego ogrzewania za M2? Czy temperatura czynnika jest podobna do tej z ogrzewania podłogowego?

A tu już nie pomogę w szczegółach, musimy poczekać na jakiegoś doświadczonego instalatora. Z tego co czytałem jest kilka rodzajów tego ogrzewania, zaletą pewnie będzie możliwość zasilania temp. OP, niewidoczność, wolna ściana. Ale pewnie są też wady. Koszt chyba nie będzie dramatyczny, np na ścianach działowych nie jest chyba potrzebna mocna izolacja - grzejesz pomieszczenia po obu stronach.

Może ktoś doświadczony w temacie się odezwie.

Ogrzewanie ścienne ma najbliższy idealnemu rozkład temperatur, może być zasilane tą samą temperaturą co ogrzewanie podłogowe, na tejsamiej pompie. Jeśli chodzi o ceną to raczej należy rozpatrywać w kategorii pln/moc.

Pytanko robisz remont czy nowe?

Grzejniki nie muszą wyjść drożej parametry 50/40 wyjdzie taniej tylko porządne np Radson

Remont mieszkania w kamienicy z 1900 roku, także będę pruł wszystkie ściany do gołej cegły. Nie wiadomo też co jest pod podłogą więc wszystko okaże się jak mieszkanie zostanie wydane. Ogólnie na ogrzewanie mam przeznaczone 20 tys. za wszytko (piec, zasobnik, podłogówka, grzejniki itd. + robocizna). Mniej więcej powierzchnia wyjdzie około 115m2 do ogrzania. Jakie grzejniki trzeba stosować do takiej instalacji? Nie chciałbym takich zwykłych bo już nie mogę na nie patrzeć, Najlepiej jakieś ozdobne lub gładkie, które nie zrujnują portfela, albo właśnie to ogrzewanie ścienne. Zdaje sobie jednak sprawę, że to chyba będzie trudne bo te ozdobne lub gładkie grzejniki do kondensatu średnio się nadają i ich powierzchnia musi być znacznie większa niż normalnych co też wiąże się z ceną. Pomieszczenia są duże, 32m2, 25m2, 26m2 + łazienka kuchnia i korytarz.

A tu już nie pomogę w szczegółach, musimy poczekać na jakiegoś doświadczonego instalatora. Z tego co czytałem jest kilka rodzajów tego ogrzewania, zaletą pewnie będzie możliwość zasilania temp. OP, niewidoczność, wolna ściana. Ale pewnie są też wady. Koszt chyba nie będzie dramatyczny, np na ścianach działowych nie jest chyba potrzebna mocna izolacja - grzejesz pomieszczenia po obu stronach.

Może ktoś doświadczony w temacie się odezwie.

Nie ma ścian działowych jako takich. Wszędzie grube na 55cm ściany nośne z cegły i wielkie pomieszczenia. Mieszkanie z 1900 roku. ściana działowa jest tylko jedna i będzie burzona.

Ogrzewanie ścienne ma najbliższy idealnemu rozkład temperatur, może być zasilane tą samą temperaturą co ogrzewanie podłogowe, na tejsamiej pompie. Jeśli chodzi o ceną to raczej należy rozpatrywać w kategorii pln/moc.

Sprawdzi się w nieocieplonym budynku? Martwię się że większość ciepła pójdzie w mur.

Sprawdzi się w nieocieplonym budynku? Martwię się że większość ciepła pójdzie w mur.

Masz uzasadnione wątpliwosci, ale bez dokladnych i rzetelnych obliczen OZC i projektu ogrzewania to tylko gdybanie. Przy nieocieplonych scianach zewnetrznych doradzanie ogrzewania sciennego to jakby sabotaz.

Masz uzasadnione wątpliwosci, ale bez dokladnych i rzetelnych obliczen OZC i projektu ogrzewania to tylko gdybanie. Przy nieocieplonych scianach zewnetrznych doradzanie ogrzewania sciennego to jakby sabotaz.

Mam OZC, ale w innym wątku zostało podważone, bo wskazuje że dom ma zapotrzebowanie energetyczne na poziomie dzisiejszych średnio ocieplonych domów, a moje mieszkanie raz że ma 118 lat a dwa ściana zewnętrzna wykonana jest według OZC z 20cm cegły-pustej przestrzeni-20cm cegły.

Mam OZC, ale w innym wątku zostało podważone, bo wskazuje że dom ma zapotrzebowanie energetyczne na poziomie dzisiejszych średnio ocieplonych domów, a moje mieszkanie raz że ma 118 lat a dwa ściana zewnętrzna wykonana jest według OZC z 20cm cegły-pustej przestrzeni-20cm cegły.

Masz ozc czy charakterystykę lub swiadectwo energetyczne? Wbrew pozorom to nie to samo, zarówno charakterystyka jak i swiadectwo to dokumenty wykonane na potrzeby uzyskania PNB lub odbioru/sprzedazy budynku czyli calkowicie niewiarygodne. Ja pisze o dokladnych i rzetelnych obliczeniach OZC

Masz ozc czy charakterystykę lub swiadectwo energetyczne? Wbrew pozorom to nie to samo, zarówno charakterystyka jak i swiadectwo to dokumenty wykonane na potrzeby uzyskania PNB lub odbioru/sprzedazy budynku czyli calkowicie niewiarygodne. Ja pisze o dokladnych i rzetelnych obliczeniach OZC

Masz rację. Mam świadectwo energetyczne, które jest niewiarygodne. Swoją drogą powinni coś z tym zrobić bo to bzdura jakaś że to nie ma żadnej wartości

Czy ktoś mając doświadczenie potrafi odpowiedzieć jakie najlepiej zastosować ogrzewanie w nieocieplonym mieszkaniu? 115m2, pomieszczenia wysokie, od dołu piwnica grzana i od góry sąsiad grzeje, ściany zewnętrzne nieocieplone. W innym wątku stanęło na tym, że podłogówka to może być mało w mroźne dni i pytanie jakie rozwiązanie zastosować?

- Dać sobie spokój z podłogówką i zastosować grzejniki?

- Zrobić podłogówkę + grzejniki?

Czy piec kondensacyjny sprawdzi się przy grzejnikach i podłogówce lub samych grzejnikach? Jakie grzejniki zastosować?

Najbardziej interesuje mnie to, aby nie było grzejników, ale jak się nie da to wtedy drugi jest aspekt ekonomiczny. Jeżeli podłogówka nie da rady to jest sens się bawić w układ mieszany?

to zrób samą podłogówkę a jak przyjdą duże mrozy to zawsze możesz awaryjnie włączyć jakis grzejnik elektryczny. I tak wyjdzie cie to taniej niż robić instalacje mieszaną. Ja u siebie będe miał samą podłogówkę, rurki co 10 cm i nie ma bata- musi być ciepło ;) Dużych mrozów u nas jest podczas zimy maksymalnie kilka dni, więc bez obaw.

to zrób samą podłogówkę a jak przyjdą duże mrozy to zawsze możesz awaryjnie włączyć jakis grzejnik elektryczny. I tak wyjdzie cie to taniej niż robić instalacje mieszaną. Ja u siebie będe miał samą podłogówkę, rurki co 10 cm i nie ma bata- musi być ciepło ;) Dużych mrozów u nas jest podczas zimy maksymalnie kilka dni, więc bez obaw.

No niby można z tym grzejnikiem, ale kurde jaki on by musiał być duży. To bym chyba musiał mieć na każde pomieszczenie. Mam duże pokoje (32m2, 25m2, 26m2) więc ciężko będzie to ogrzać grzejniczkiem. A może kominek z płaszczem wodnym na trudne sytuacje? To jest to samo co podłogówka czy co innego? Da się to połączyć ze sobą i palić w kominku przy większych mrozach? Jest w tym mieszkaniu kominek i zastanawiam się czy go zostawiać czy likwidować, bo raz że muszę zainwestować we wkład kominowy a dwa że przez ten komin ucieka dużo ciepła.

można połączyć ale to zwowu koszty. Zwykły kominek zostaw, w duże mrozy jak napalisz bo będziesz miał Ugandę w pokoju ;)

Koszty o ile są w miarę przystępne można ponieść. Nie ma nic za darmo. Taki remont robi się raz w życiu. Pytanie jakie to koszty dla 115m2 podlogowka + kominek z płaszczem wodnym + piec + robocizna. Co do zostawienia kominka to problem polega na tym że jest w sypialni czyli wysokie temperatury nie wskazane. Musiałbym go przenieść do salonu żeby to miało sens.

Ściany zewnętrzne z cegły - płyty rigips na "plackach" zamiast tynku - po to by ograniczyć "zabieranie" ciepła z powietrza pomieszczeń przez grube ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne zwykły tynk by w pełni wykorzystać ich stabilizującą temperaturę wnętrz pojemność cieplną, ogrzewanie - http://www.regulus.com.pl/news/komponent-hybrydowej-dystrybucji-ciepła - hybrydowa dystrybucja ciepła - ogrzewanie mieszane grzejniki + odchudzona podłogówka - zasilane tą samą Tz. = brak całkowicie zbytecznej komplikacji z tworzeniem c.o. z dwoma obiegami zasilanymi różnymi temperaturami zasilania.

Vide- http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3967,hybrydowa-dystrybucja-ciepla

Pozdrawiam

Bogusław