Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszane z kotłem kondensacyjnym, czy jest szansa na oszczędność?

gutozaur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ściany zewnętrzne z cegły - płyty rigips na "plackach" zamiast tynku - po to by ograniczyć "zabieranie" ciepła z powietrza pomieszczeń przez grube ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne zwykły tynk by w pełni wykorzystać ich stabilizującą temperaturę wnętrz pojemność cieplną, ogrzewanie - http://www.regulus.com.pl/news/komponent-hybrydowej-dystrybucji-ciepła - hybrydowa dystrybucja ciepła - ogrzewanie mieszane grzejniki + odchudzona podłogówka - zasilane tą samą Tz. = brak całkowicie zbytecznej komplikacji z tworzeniem c.o. z dwoma obiegami zasilanymi różnymi temperaturami zasilania.

Vide- http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3967,hybrydowa-dystrybucja-ciepla

Pozdrawiam

Bogusław

Pomysł z rigipsami w sumie ciekawy, aczkolwiek mam sztukaterię i jak dołożę płyty na plackach to u góry będzie problem, żeby to jakoś wyglądało. Te grzejniki wyglądają przyzwoicie i cenowo nie jest źle. Co do hybrydowej dystrybucji ciepła to myślałem, ale nie wiedziałem że to się tak nazywa. Zasilanie tą samą temperaturą bardzo za mną przemawia, boje się trochę wielkości grzejników a co za tym idzie ceny tych grzejników. Czy lepiej zasilać różnymi temperaturami, skomplikować instalację i mieć mniejsze i tańsze grzejniki czy lepiej jechać na jednej temperaturze z większymi grzejnikami ale prostsza instalacją i lepszą kondensacją?

ja bym szedł w podłogówke co 10 w niektórych miejscach co 15cm i jeśli masz możliwość zastosowania kominka w zimniejsze dni.

Tutaj pomyślę, muszę policzyć czy taniej wyjdzie kominek czy kilka grzejników bo kominek ogrzeje tylko salon i będzie kosztował pewnie z 5-10 tys z wkładem, a grzejniki jako wspomaganie podłogówki po jednym na pomieszczenie i chyba wyjdzie też koło 10 tys. (Myślę nad kanałowymi bo zwykłe oczywiście dużo tańsze)

Sztukaterię można "przekleić" na nową płaszczyznę. Grzejniki REGULUS-system bez problemu współpracują z kotłem kondensacyjnym zasilane tą samą co posadzka temperaturą zasilania. Wystarczy odpowiednia regulacja przepływów poprzez poszczególne składowe systemu by ustalić proporcje emisji ciepła przez każdy z układów. Bardzo ciekawa opcja to zastosowanie w tym samym pomieszczeniu hybrydowej dystrybucji ciepła - część mocy w grzejnikach, część mocy w odpowiednio "odchudzonej" podłogówce umieszczonej jedynie na ścieżkach komunikacyjnych i powierzchniach pozbawionych umeblowania. Takie rozwiązanie umożliwia stosowanie zmiennych strategii grzania - same grzejniki lub grzejniki + podłogówka (przy silnych mrozach) w zależności od potrzeb i preferencji. Takie rozwiązanie pozwala także uniknąć przewymiarowywania grzejników czy wręcz umożliwia pomniejszenie ich gabarytów. Zamiast grzejników ściennych można zastosować również grzejące bardzo dynamicznie grzejniki kanałowe. Wcale nie jest to droga alternatywa. Faktyczna cena zakupu z dostępnymi rabatami odbiega od cen katalogowych (-35%). dotyczy to zarówno grzejników ściennych jak i kanałowych.

Umieszczenie ogrzewania posadzki wyłącznie w strefie komunikacji zabezpiecza "efekt ciepłej podłogi" ze znacznym zmniejszeniem jej funkcji grzewczej . Dostępna przy opcji hybrydowej manewrowość procesu grzania pozwala zmniejszyć jego koszt przy zachowaniu wysokiego komfortu cieplnego. Grzejąc niskotemperaturowo potrzebujemy na manewr temperaturą wnętrza trochę więcej czasu lecz grzejniki REGULUS-system mają kilkuminutowy czas reakcji. Ich posiadacz może więcej, ma więcej opcji, więcej strategii grzania do swojej dyspozycji. Może przerwać grzanie i może je znacznie później rozpocząć, wydłużając maksymalnie przerwy w grzaniu a i tak czuje się bezpieczny pod względem zabezpieczenia stosownej ilości ciepła w razie potrzeby. Dostępne przez Internet opcje sterowania czynią nas panami sytuacji.

Pozdrawiam

Bogusław

Dziękuję za odpowiedź,

to teraz kilka pytań,

- czy może to być grzanie podłogówki jak nie jest zimno na dworze a grzejniki dołączane przy większych mrozach czy z jakiegoś punku widzenia lepiej odwrotnie? Jeżeli chodzi o podłogówkę to bardziej zależy mi na braku grzejników na ścianach niż na efekcie ciepłej podłogi.

Czy można zaprojektować system tak, żeby ewentualnie, gdy będą najpierw grzejniki grzały to szła do nich woda 65C a wychodziła 55C prosto do podłogówki?

Czy taki system hybrydowy jest skomplikowany? Pytam o konstrukcje, mieszaczy, sprzęgieł, idt. Chciałbym jak najprostszy system z ręczną regulacją przepływomierzami. Mam nadzieje że nic nie pomieszałem bo dopiero się uczę tego wszystkiego.

Faktyczna cena zakupu z dostępnymi rabatami odbiega od cen katalogowych (-35%). dotyczy to zarówno grzejników ściennych jak i kanałowych.

Czy ten rabat w salonie dostępny jest od ręki czy trzeba o niego prosić? Czy to dotyczy grzejników regulus czy generalnie wiele firm ma stosuje takie taktyki?

Regulus nie posiada podłogówki prawda? A może da się określić ile bedzie kosztowała taka instalacja (grzejniki kanałowe) bez podłogówki oraz z podłogówką na 115m2? Generalnie najważniejszy koszt grzejników bo reszta jest podobna. Zapotrzebowanie budynku na energię według dokumentu który dostałem ale raczej nieprawdopodobne to Ep=177kWh/m2*rok. W najgorszym scenariuszu pomnożyłbym to razy dwa. Gorzej raczej nie będzie.

Tutaj pomyślę, muszę policzyć czy taniej wyjdzie kominek czy kilka grzejników bo kominek ogrzeje tylko salon i będzie kosztował pewnie z 5-10 tys z wkładem,

No kominek z płaszczem taki przyzwoity to ok 5-6min sam a gdzie osprzęt , a sam kominek kupisz taki za ok3 tys i może do niego z 2-3 rozprowadzenia grawitacyjne pod sufitem, daje to nawet rade jak przewody maja ok 2 do 2,5mb.

No kominek z płaszczem taki przyzwoity to ok 5-6min sam a gdzie osprzęt , a sam kominek kupisz taki za ok3 tys i może do niego z 2-3 rozprowadzenia grawitacyjne pod sufitem, daje to nawet rade jak przewody maja ok 2 do 2,5mb.

Gdyby ten kominek zamknął się w 5 tys. z rozprowadzeniem na 3 pokoje to super, ale raczej wątpię bo trzeba wziąć pod uwagę wkład kominowy który trzeba kupić. Dodatkowo pojawia się efekt suchego powietrza wszedzie, bo tak wyczytałem w innym wątku i bez nawilżacza ani rusz a to też kosztuję. Ciężka sprawa.

Mozna prosic o materiały zródłowe potwierdzające tą tezę, w czym rozklad temparatur przy ogrzewaniu sciennym jest lepszy od rozkladu przy ogrzewaniu podłogowym?

Naście lat temu miałem, dziś na szybko mam tylko http://www.paradigma.pl/upload/image/Ogrzewanie_scienne/Diagram_przytulnosci.jpg

Ogrzewanie ścienne zalecane jest na ścianach zewnętrznych poniżej 0,35.

Naście lat temu miałem, dziś na szybko mam tylko http://www.paradigma.pl/upload/image/Ogrzewanie_scienne/Diagram_przytulnosci.jpg

Ogrzewanie ścienne zalecane jest na ścianach zewnętrznych poniżej 0,35.

Na tym wykresie nie ma nic o wyzszosci rozkladu temperatur przy sciennym nad podłogówką, a byłem uczony ze to jednak podłgówka ma najbardziej zblizony rozkald do naturalnego dla człowieka.

Na tym wykresie nie ma nic o wyzszosci rozkladu temperatur przy sciennym nad podłogówką, a byłem uczony ze to jednak podłgówka ma najbardziej zblizony rozkald do naturalnego dla człowieka.
Hehe mnie uczono, że ogrzewanie ścienne to prawidłowe wykonane podłogowe m.in. ze względu na krzywą temperatur... Aby jeszcze bardziej zamieszać, to Rehau ma zasilanie od dołu by łatwiej pozbyć się powietrza a Abakus Lago ma zasilanie od góry i ewentualnie odpowietrznik.

Wracając do tematu, rozpatruje w tej chwili 2 możliwości:

- sama podłogówka jeżeli fachowiec powie że wystarczy + koza do wspomagania jeżeli podłogówka nie da rady.

- podłogówka + grzejniki

I teraz pytania, czy podłogówka + koza (z lub bez rozprowadzenia ciepła w zależności od ceny) to dobry pomysł?

Jeżeli wyjdzie opcja druga czyli podłogówka + grzejniki to czy kondensat się nada? Wiem, że robi się to na dwóch obiegach i do grzejników idzie wyższa temperatura, a po podłogówki przechodząc przez mieszacz niższa temperatura i czy tutaj kondensat się sprawdzi czy nie?

(...)

Jeżeli wyjdzie opcja druga czyli podłogówka + grzejniki to czy kondensat się nada? Wiem, że robi się to na dwóch obiegach i do grzejników idzie wyższa temperatura, a po podłogówki przechodząc przez mieszacz niższa temperatura i czy tutaj kondensat się sprawdzi czy nie?

W ocieplonym domu można zastosować połączenie podłogówka + grzejniki w tym samym pomieszczeniu, zasilane tą samą temperaturą czynnika grzejnego. Pisałem o tym w tym wątku w poście #24. Taka opcja umożliwia zastosowanie odchudzonej podłogówki i niedużych grzejników.

Pozdrawiam

Bogusław

W ocieplonym domu można zastosować połączenie podłogówka + grzejniki w tym samym pomieszczeniu, zasilane tą samą temperaturą czynnika grzejnego. Pisałem o tym w tym wątku w poście #24. Taka opcja umożliwia zastosowanie odchudzonej podłogówki i niedużych grzejników.

Pozdrawiam

Bogusław

Tak pamiętam, ale dom jest nieocieplony, i pytanie dotyczy dwóch różnych temperatur zasilania, bo inaczej grzejniki musiałyby mieć ze 3 metry.

Wracając do tematu, rozpatruje w tej chwili 2 możliwości:

- sama podłogówka jeżeli fachowiec powie że wystarczy + koza do wspomagania jeżeli podłogówka nie da rady.

- podłogówka + grzejniki

I teraz pytania, czy podłogówka + koza (z lub bez rozprowadzenia ciepła w zależności od ceny) to dobry pomysł?

Jak tylko się da, to rób 100% podłogówki. Jeśli się nie da, to układ mieszany też da radę (u mnie przynajmniej daje), choć nie będzie już tak ekonomiczny.

Tak pamiętam, ale dom jest nieocieplony, i pytanie dotyczy dwóch różnych temperatur zasilania, bo inaczej grzejniki musiałyby mieć ze 3 metry.

Grzejnik na 3 metry? Na jaką powierzchnię grzania? Trzymetrowy Regulus dla temp. 55/45 oC posiada moc grzewczą blisko 3,5 kW a dla temp. 75/65 blisko 5,5 kW.

Nie ma co powielać krążących mitów.

Na dominujący w Polsce okres przejściowy wystarczą nieduże, szybko reagujące grzejniki i zamiast ich przewymiarowywania na okres dużych, kilkudniowych mrozów, potrzebny zapas mocy można ulokować w znacznie odchudzonej, zabudowanej na części pomieszczenia podłogówce. W efekcie mamy grzanie tanie, komfortowe i ekonomicznie, ponadto grzanie umożliwiające stosowanie rozmaitych strategii w tym szybkie, całkowite zaniechanie grzania przy braku potrzeb grzewczych lub przy uzyskach ciepła z np. nasłonecznienia.

Pozdrawiam

Bogusław

Czyli Fachmanie: co za różnica czy do Szczecina dojedziesz rowerem, pociągiem, busem czy samochodem sportowym? Co za różnica o jakiej porze i w jakim czasie?

Zanim nagrzeje się dom o masie 300 ton, wszystkie jego przegrody i występujące w nim wyposażenie, trzeba nagrzać powietrze. Proces ten przy różnych grzejnikach trwa krócej lub dłużej.. To powietrze jest medium dla rozprowadzenia ciepła z grzejników, w tym z podłogowego, na cały dom . Odwrotnie, najpierw schładzają się przegrody zewnętrzne, następnie powietrze a następnie przegrody wewnętrzne oraz wyposażenie.

...

Twój argument Fachmanie jest niemal tak stary jak FM... W międzyczasie pojawiły się bardzo ciepłe domy, w międzyczasie pojawiła się wysoka świadomość ekologiczna użytkowników, w międzyczasie zmienił się sposób myślenia o własnym domu z dużego, wielopokoleniowego na mniejszy jednorodzinny, w międzyczasie pojawiły się domy inteligentne, w międzyczasie pojawiła się tania elektronika w tym aplikacje mobilne umożliwiające sterowanie domem w szerokim zakresie wpływu... A co będzie jutro?

Różnica pomiędzy różnymi typami grzejników jest zasadnicza, gdyż posiadając regulusy możesz przerwać grzanie do ZERA!!! w max pół godziny a mając ogrzewanie posadzkowe na przerwanie grzania musisz czekać od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Tymczasem okres przejściowy czyli okres o bardzo zmiennych potrzebach grzewczych trwa w Polsce bez mała pół roku. To nie wszystko. Mając bardzo reaktywny system dystrybucji ciepła, użytkownik może ZAWSZE, różnicować poziom grzania lub moment i czas całkowitego przerwania grzania. Czy to wpłynie na oszczędność energii? Musi wpłynąć! Brak grzania to brak zużycia energii. Czy to wpłynie na komfort cieplny? Musi wpłynąć! Czasem o komforcie cieplnym lub jego braku decyduje różnica 1-2 oC.

Ponadto. Uruchamianie całego wytworzonego ciepła bezpośrednio na grzejnik podłogowy czyli element permanentnie emitujący ciepło, jest jego marnowaniem w sytuacji gdy ciepła nie trzeba go podać w ogóle. A co robić gdy pojawią się potrzeby grzewcze o innej porze? Ciepło powinno być emitowane przez grzejniki wyłącznie wówczas kiedy trzeba i w takiej ilości ile akurat go trzeba. Tylko wówczas w pełni panujemy nad swoim systemem grzewczym i nad swoim komfortem cieplnym. Nasz dom służy nam, jest nam podległy, jest nam posłuszny. Użytkownik może sobie zaprogramować niską temperaturę bazową rzadziej użytkowanego pomieszczenia tylko wówczas, gdy wie, że dysponuje dużym zapasem dynamicznie podawanego ciepła. Jest to ewidentna oszczędność ciepła niedostępna posiadaczom samej podłogówki. Jak wybrnąć z tego dylematu? Czy nie lepiej, zamiast produkować ciepło wyłącznie w II taryfie, wystarczy produkować je w dowolnym momencie lecz optymalnie je wykorzystać? Mniejsze zużycie ciepła i komfort cieplny na żądanie zrekompensują nam z nawiązką nieco droższą jego produkcję, wszak w ciepłym domu potrzeby grzewcze są relatywnie niewielkie.

Pozdrawiam

Bogusław

Czyli Fachmanie: co za różnica czy do Szczecina dojedziesz rowerem, pociągiem, busem czy samochodem sportowym? Co za różnica o jakiej porze i w jakim czasie?

Zanim nagrzeje się dom o masie 300 ton, wszystkie jego przegrody i występujące w nim wyposażenie, trzeba nagrzać powietrze. Proces ten przy różnych grzejnikach trwa krócej lub dłużej.. To powietrze jest medium dla rozprowadzenia ciepła z grzejników, w tym z podłogowego, na cały dom . Odwrotnie, najpierw schładzają się przegrody zewnętrzne, następnie powietrze a następnie przegrody wewnętrzne oraz wyposażenie.

...

Twój argument Fachmanie jest niemal tak stary jak FM... W międzyczasie pojawiły się bardzo ciepłe domy, w międzyczasie pojawiła się wysoka świadomość ekologiczna użytkowników, w międzyczasie zmienił się sposób myślenia o własnym domu z dużego, wielopokoleniowego na mniejszy jednorodzinny, w międzyczasie pojawiły się domy inteligentne, w międzyczasie pojawiła się tania elektronika w tym aplikacje mobilne umożliwiające sterowanie domem w szerokim zakresie wpływu... A co będzie jutro?

Różnica pomiędzy różnymi typami grzejników jest zasadnicza, gdyż posiadając regulusy możesz przerwać grzanie do ZERA!!! w max pół godziny a mając ogrzewanie posadzkowe na przerwanie grzania musisz czekać od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Tymczasem okres przejściowy czyli okres o bardzo zmiennych potrzebach grzewczych trwa w Polsce bez mała pół roku. To nie wszystko. Mając bardzo reaktywny system dystrybucji ciepła, użytkownik może ZAWSZE, różnicować poziom grzania lub moment i czas całkowitego przerwania grzania. Czy to wpłynie na oszczędność energii? Musi wpłynąć! Brak grzania to brak zużycia energii. Czy to wpłynie na komfort cieplny? Musi wpłynąć! Czasem o komforcie cieplnym lub jego braku decyduje różnica 1-2 oC.

Ponadto. Uruchamianie całego wytworzonego ciepła bezpośrednio na grzejnik podłogowy czyli element permanentnie emitujący ciepło, jest jego marnowaniem w sytuacji gdy ciepła nie trzeba go podać w ogóle. A co robić gdy pojawią się potrzeby grzewcze o innej porze? Ciepło powinno być emitowane przez grzejniki wyłącznie wówczas kiedy trzeba i w takiej ilości ile akurat go trzeba. Tylko wówczas w pełni panujemy nad swoim systemem grzewczym i nad swoim komfortem cieplnym. Nasz dom służy nam, jest nam podległy, jest nam posłuszny. Użytkownik może sobie zaprogramować niską temperaturę bazową rzadziej użytkowanego pomieszczenia tylko wówczas, gdy wie, że dysponuje dużym zapasem dynamicznie podawanego ciepła. Jest to ewidentna oszczędność ciepła niedostępna posiadaczom samej podłogówki. Jak wybrnąć z tego dylematu? Czy nie lepiej, zamiast produkować ciepło wyłącznie w II taryfie, wystarczy produkować je w dowolnym momencie lecz optymalnie je wykorzystać? Mniejsze zużycie ciepła i komfort cieplny na żądanie zrekompensują nam z nawiązką nieco droższą jego produkcję, wszak w ciepłym domu potrzeby grzewcze są relatywnie niewielkie.

Pozdrawiam

Bogusław

same bzdury, jak zwykle. w nowym domu najlepszym rozwiązaniem jest 100% podłogówki. przy podłogówce nowoczesne źródła ciepła w okresach przejściowych mogą pracować bez taktowania z temperaturą zasilania niższą niż 30°C. w zimie około 30°C. kaloryfery boguslawa tego nie oferują, poza tym zajmują cenne miejsce w świadomie budowanych nowoczesnych domach jednorodzinnych. boguslaw coś tam pisze o nowoczesnym budownictwie, ale zapewne świadomie pomija fakt, że w takim domu temperatura grzanej podłogi jest praktycznie taka sama jak powietrza.

o grzaniu w taniej taryfie też bzdury. grzaniem w odpowiednich godzinach nie nadrobimy ceny niższej o 50%. w dodatku ten dyskomfort - wchodzimy do domu, przegrody wychłodzone. tak, wiem, da się to zaprogramować. ale ja wolę ogrzewać taniej i mieć komfort o dowolnej porze dnia i nocy. czasem nie wiem o której dokładnie wrócę z pracy i miałbym jeszcze szybko sobie grzebać w ustawieniach ogrzewania, żeby mieć komfort? żona chodzi na 8, ale czasem wychodzi na godz. 6 i co wtedy? znów grzebać przy termostacie? w weekendy czasem jesteśmy w domu, czasem spontanicznie wychodzimy. mam dom raczej energooszczędny, ogrzewam go prądem za 700 zł rocznie. ile kWh dałoby mi takie gimnastykowanie, poza tym że musiałbym grzać drożej, bo w droższej strefie?

a kaloryfer, jak kaloryfer. do domu o większych potrzebach energetycznych. i nieważne czy to regulus czy jakiś inny. ja bym wybrał renomowanego producenta, żeby się nie rozciekł po kilku latach