Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszane z kotłem kondensacyjnym, czy jest szansa na oszczędność?

gutozaur

Recommended Posts

Widać bogusław rozpoczął kolejną kampanię reklamową, tym razem niegrzeczne żerując na cudzym wątku. Jego poprzedni wątek ucichł z uwagi na brak "zadowolonych inwestorów" którzy mieli potwierdzić super - teorię. Nie potwierdzili ani super komfortu ani super oszczędności. Albo brak zadowolonych klientów albo... nie mają czego potwierdzić.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cyt: "Bardzo szybki rozwój systemów sterowania i nadzoru instalacjami grzewczymi sprawił, że na dobre zagościły one w naszych domach. Pozwalają użytkownikowi na łatwe nadzorowanie i sterowanie ogrzewaniem domu z dowolnego miejsca. (..)

Większość systemów zdalnego sterowania bazuje na platformach internetowych w połączeniu z urządzeniami cyfrowymi tj. smartfony, tablety i inne mini, mikro i zwykłe komputery. " koniec cyt.

Świat idzie do przodu. Izotermia z okresami nadmiaru użytego do ogrzewania ciepła to nieekonomiczny i nieekologiczny przeżytek.

Pozdrawiam

Bogusław

bogusław - promować swoje autorskie rozwiązanie za pomocą artykułu sponsorowanego/promocyjnego znanego koncernu ?

http://www.instalacjebudowlane.pl/7594-23-40-zdalne-sterowanie-ogrzewaniem-i-aplikacje-mobilne.html

Czysty obiektywizm i zupełny brak komercyjnego nalotu... zupełnie przypadkowo też po sąsiedzku banerek Twojej firmy :). Z Twojej strony zupełny brak szacunku dla adwersarzy i widać bezradność - brak własnych klientów na poparcie swojej tezy.

Edytowane przez przemo1

Zaznaczyłem, że to cytat... Mam przytoczyć ich więcej? Firm oferujących aplikacje mobilne zawiadujące inteligentnym domem jest sporo a będzie ich coraz więcej. Dobre ciągnie do dobrego... Postępu się nie zatrzyma. Taki jest świat.

Pozdrawiam

Bogusław

Czyli Fachmanie: co za różnica czy do Szczecina dojedziesz rowerem, pociągiem, busem czy samochodem sportowym? Co za różnica o jakiej porze i w jakim czasie?

Zanim nagrzeje się dom o masie 300 ton, wszystkie jego przegrody i występujące w nim wyposażenie, trzeba nagrzać powietrze. Proces ten przy różnych grzejnikach trwa krócej lub dłużej.. To powietrze jest medium dla rozprowadzenia ciepła z grzejników, w tym z podłogowego, na cały dom . Odwrotnie, najpierw schładzają się przegrody zewnętrzne, następnie powietrze a następnie przegrody wewnętrzne oraz wyposażenie.

.

Pozdrawiam

Bogusław

Ja do tych 300 ton doliczyłem powietrze i grzejniki

Szanowny czarodzieju jest taki wzór który zawiera moc, wartość pojemności cieplnej , temperaturę , masę (powietrza) i czas

Nigdzie w tym wzorze nie dopatrzyłem się współczynnika" regulusa".

Moja opinia jest stara - ale wynika z wzoru uznanego przez obecnie obowiązująca fizykę .

Ty masz sprzedać .Uprawiasz marketing i zarządzanie .

Masz przeszkolenie z technik sprzedaży .

Brawo

Ale fizyka jest Ci obca.

Zaznaczyłem, że to cytat... Mam przytoczyć ich więcej? Firm oferujących aplikacje mobilne zawiadujące inteligentnym domem jest sporo a będzie ich coraz więcej. Dobre ciągnie do dobrego... Postępu się nie zatrzyma. Taki jest świat.

Pozdrawiam

Bogusław

Oczywiście zaznaczyłeś.

I widzisz komercja z Ciebie wychodzi w każdym poście. Co ma aplikacja mobilna do pytania autora wątku ? I to, że jakaś firma /firmy coś oferuje i mocno promuje nie oznacza jeszcze, że oferta jest dobra. Oznacza tylko, że ta firma bardzo chce to sprzedać. I nawet jak jest dobra, to nie jest uniwersalna dla każdego rozwiązania, a Ty "w koło Macieju" każdemu swoją hybrydę z Regulusami - bez żadnej próby analizy zasadności. O opiniach zadowolonych użytkowników nie wspomnę.

Tym sposobem bardziej zniechęcasz niż zachęcasz większość potencjalnych inwestorów. Bierz przykład z firm bardziej "dojrzałych" - ich konsultanci owszem, polecają swoje produkty, ale potrafią merytorycznie udzielać się w wątkach.

Ale dość już z mojej strony OT w tym wątku - autor mam nadzieję wybaczy.

Co ma aplikacja mobilna do tematu wątku? Dziwna wątpliwość... Bardzo wiele. Przeczytaj przemo1 jeszcze raz tytuł wątku: "Ogrzewanie mieszane z kotłem kondensacyjnym, czy jest szansa na oszczędność?" Moje uwagi są jak najbardziej w temacie...

Przepraszam Cię przemo1 za swoją "niedojrzałość". Jestem jaki jestem a proponowane przez mnie rozwiązania są, moim zdaniem, bardziej uniwersalne i jak najbardziej na czasie... I będą na czasie coraz bardziej. Ponadto nikogo nie lżę i nie obrażam jak czynią to pod moim adresem co poniektórzy. Wykładam swoje przemyślenia. Mam do nich pełne prawo. To użytkownicy i życie rozsądzą po czasie kto miał rację...

Pozdrawiam

Bogusław

W miarę szybkiego rozwoju możliwości łatwego sterowania wszystkim co korzysta z energii elektrycznej, współczesne domy stają się coraz bardziej inteligentne. Wyrafinowane pod względem swoich możliwości aplikacje sterowania objęły przede wszystkim najbardziej energochłonne elementy składowe domu jakim jest ogrzewanie i śledzenie parametrów powietrza (temperatura, wilgotność, poziom tlenu). Inteligentne systemy grzewcze muszą sprostać rosnącym wymaganiom inwestorów w zakresie komfortu cieplnego a ponadto muszą być oszczędne i proekologiczne.

Mamy dwie możliwości: albo w pełni panujemy nad swoim ogrzewaniem albo dostosowujemy się do tego co mamy... Ogromna bezwładność ogrzewania podłogowego wyklucza zdolność jego szybkiej reakcji na obecną wysoką dynamikę pogody w Polsce i zmienne potrzeby grzewcze domowników. Bezwładność podłogówki wyklucza także stosowanie zmiennych strategii grzania w tym np. okresowego, całkowitego wyłączenia ogrzewania. Obecnie budowane obiekty są coraz cieplejsze i do ogrzania wymagają coraz mniejszej ilości energii cieplnej a kolejne budowane będą jeszcze cieplejsze… Przez większą część doby i przez większą część sezonu grzewczego, w ciepłym, dobrze akumulującym domu, instalacja nie musi grzać w ogóle.

Pozdrawiam

Bogusław

Wystarczy obserwacja trendów, logiczne myślenie + wyobraźnia. Prawa fizyki są zachowane jak najbardziej. Akcja równa się reakcji...

Pozdrawiam

Bogusław

Zatrudnij jakiegoś fachowca ,żeby tu pisał . Bo nie ukrywam ,że regulusy maja pewne fajne cechy.Nawet to ,że polskie to już zaleta.

Logiczne myślenie nie zawsze jest logiczne ,a wyobraźnia bywa bujna.

Gdzie w moim przytoczonym przez Ciebie tekście jest o akumulacji, która raz jest a raz jej nie ma? Mamy ciepły, na dodatek dobrze akumulujący ciepło dom... Akumulacja jest zawsze. W akumulacji bierze udział cały dom wraz z jego wyposażeniem. To oczywistość.

1/. Kiedy żaden grzejnik nie grzeje w ogóle?

2/. Grzejnik szczególny: kiedy ogrzewanie podłogowe nie grzeje w ogóle?

3/. Co zrobić by całkowicie wyłączyć grzanie domu lub wybranego pomieszczenia na noc?

4/. Co zrobić by całkowicie wyłączyć grzanie domu na trzy dni?

5/. Co zrobić by szybko podnieść temperaturę powietrza o np.1 oC? Np. 21 oC to ciut za mało a 23 oC to już za dużo...

Pozdrawiam

Bogusław

Obecnie budowane obiekty są coraz cieplejsze i do ogrzania wymagają coraz mniejszej ilości energii cieplnej a kolejne budowane będą jeszcze cieplejsze… Przez większą część doby i przez większą część sezonu grzewczego, w ciepłym, dobrze akumulującym domu, instalacja nie musi grzać w ogóle.

Pozdrawiam

Bogusław

Przez większą część doby i sezonu grzewczego, instalacja nie musi grzać-sam to napisałeś.

Co autor wątku może zaoszczędzić, budując ogrzewanie mieszane? Dom zużyje tyle energii, ile potrzebuje. Nie oszczędzi nic, jedynie zapłaci więcej za droższą instalację podłogowo-grzejnikową. Obecnie budowane domy, bardzo powoli tracą ciepło i nie potrzebują szybkiego podnoszenia temperatury. Miałby ktoś otwierać okna w celu obniżania temperatury, by wytłumaczyć zasadność istnienia grzejników w domu? W jakim celu sterowanie ogrzewaniem, skoro izolacja domu zapewnia stabilną, równą temp., niezależną od warunków zewnętrznych. Pochwalić się jak dziecko sterowaniem ze srajfona? W jakim celu?

Szybkie podnoszenie temp w domu miało sens, kiedy domu nie były izolowane.

Zdecydowana większość użytkowników ustawia raz ogrzewanie i zapomina o nim na całe lata. Ciepło ustawia się samo.

Noc, z szacunkiem. Twoje wyobrażenie o komforcie cieplnym nie są jak widać powszechne, skoro na rynku jest tyle systemów sterowania inteligentnym domem. Świadomość ekologiczna wśród młodych, których stać, rośnie i jeśli jest możliwość poprawy komfortu cieplnego i oszczędzenia choćby 10% energii cieplnej, to dla wielu ma to ogromne znaczenie. Jeśli jest możliwość łatwego (i taniego) sterowania temperaturą, łatwego kontrolowania poziomu wilgotności powietrza i tlenu, lub stosowania okresowych wyłączeń grzania w swoim domu, z dowolnego miejsca w Polsce i o dowolnym czasie, to dlaczego z tego nie skorzystać? W ciepłym domu mocno odchudzona podłogówka (30% powierzchni) + niewielkie grzejniki to koszt niewielki (mniejszy niż sama podłogówka w całym domu), jednakże zadowalający różne oczekiwania co do komfortu cieplnego i co do możliwości świadomego wyboru okresu i poziomu grzania.

Nawet najcieplejszy dom, to jednak nie jest termos... Wystarczy silniejszy wiatr zimą i szybkość wychładzania się pomieszczeń rośnie. Analogicznie w drugą stronę, przy zmiennej intensywności nasłonecznienia, szczególnie u posiadaczy większych przeszkleń.

Drzemiąca i łatwo dostępna, do dyspozycji użytkownika, znaczna rezerwa mocy grzewczej, a także możliwość całkowitego przerwania grzania, są zaletami nie do przecenienia!!

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Noc, z szacunkiem. Twoje wyobrażenie o komforcie cieplnym nie są jak widać powszechne, skoro na rynku jest tyle systemów sterowania inteligentnym domem. Świadomość ekologiczna wśród młodych, których stać, rośnie i jeśli jest możliwość poprawy komfortu cieplnego i oszczędzenia choćby 10% energii cieplnej, to dla wielu ma to ogromne znaczenie. Jeśli jest możliwość łatwego (i taniego) sterowania temperaturą, łatwego kontrolowania poziomu wilgotności powietrza i tlenu, lub stosowania okresowych wyłączeń grzania w swoim domu, z dowolnego miejsca w Polsce i o dowolnym czasie, to dlaczego z tego nie skorzystać? W ciepłym domu mocno odchudzona podłogówka (30% powierzchni) + niewielkie grzejniki to koszt niewielki (mniejszy niż sama podłogówka w całym domu), jednakże zadowalający różne oczekiwania co do komfortu cieplnego i co do możliwości świadomego wyboru okresu i poziomu grzania.

Nawet najcieplejszy dom, to jednak nie jest termos... Wystarczy silniejszy wiatr zimą i szybkość wychładzania się pomieszczeń rośnie. Analogicznie w drugą stronę, przy zmiennej intensywności nasłonecznienia, szczególnie u posiadaczy większych przeszkleń.

Drzemiąca i łatwo dostępna, do dyspozycji użytkownika, znaczna rezerwa mocy grzewczej, a także możliwość całkowitego przerwania grzania, są zaletami nie do przecenienia!!

Pozdrawiam

Bogusław

Po raz kolejny - policz i pokaż, że takie połączenie faktycznie jest tańsze. Albo zamilcz już w tym temacie, bo prezentujesz marketing na poziomie przedszkola - "ja mówię, że jest najlepsze - i już!".

Gdzie są ci, którzy przyznają Ci rację? Cały świat przeciwko jedynemu?! Bogusław - ile można Cię prosić o jakiekolwiek cyfry - nie Twoje (i WYŁĄCZNIE Twoje) przemyślenia?

Widzę, że rozmowa się rozkręca, ale to dobrze, każdy argument może być cenny. Temat założony po to by zdecydować się na konkretny sposób ogrzewania domu. Dom nieocieplony więc tu jest problem (jedyny plus to pomieszczenia grzane nade mną i pode mną więc ubytek ciepła przez ściany zewnętrzne). Można powiedzieć że są dwa pewne i proste sposoby ogrzewania mojego mieszkania, które dadzą mi spokojnie spać jak przyjdą mrozy.

1. Same kaloryfery

2. Podłogówka + kominek/koza (być może z rozprowadzeniem ciepła - nie chodzi o płaszcz wodny)

Same kaloryfery załatwiają sprawę, są najtańszym wyjściem, ale ja nie chciałbym mieć grzejników (ale jak nie będzie wyjścia to co ja zrobię).

Jeżeli chodzi o podłogówkę + koza to w okresie przejściowym myślę, że podłogówka da radę, a jak przyjdą mrozy to rozpalam w kozie i jeżeli zrobię nawet kozę bez dystrybucji ciepła to w najgorszym przypadku śpię z rodziną w salonie. (salon 32m2 z dwoma ścianami zewnętrznymi).

Są jeszcze inne wyjścia

3. Podłogówka + grzejniki na tej samej temperaturze zasilania (prosta instalacja ale duże grzejniki)

4. Podłogówka + grzejniki na różnych temperaturach zasilania (skomplikowana instalacja, ale małe grzejniki)

Co do pieca to kondensat nadaje się do rozwiązań 2 i 3, a do rozwiązań 1 i 4 zwykły piec? Czy da się w ogóle jeszcze takie kupić? I stąd moje pytanie z tematu, głównie o opcję numer 4. Czy takie rozwiązanie na kondensacie sprawdzi się? Które rozwiązanie będzie najtańsze w zakupie/eksploatacji licząc że koza kosztuje 3 tys. + 5m wkładu kominowego trzeba kupić?

Bogusławie, na temat Twoich grzejników nie będę się wypowiadał, bo nie mam wiedzy na temat żadnych grzejników jeszcze, jednak sposób w jaki próbujesz do nich przekonać jest nieodpowiedni. Szczerze mówiąc, jako człowiek który nie zna się na grzejnikach, ale myśli i potrafi wyciągać wnioski, bałbym się zakupić takie grzejniki bo wygląda jakbyś był naganiaczem. Nie mówię, że Twój produkt jest zły, bo nie mam wiedzy na jego temat, ale marketing jest zniechęcający.

Edytowane przez gutozaur

• 3 weeks później...
Czy ktoś mając doświadczenie potrafi odpowiedzieć jakie najlepiej zastosować ogrzewanie w nieocieplonym mieszkaniu? 115m2, pomieszczenia wysokie, od dołu piwnica grzana i od góry sąsiad grzeje, ściany zewnętrzne nieocieplone. W innym wątku stanęło na tym, że podłogówka to może być mało w mroźne dni i pytanie jakie rozwiązanie zastosować?

- Dać sobie spokój z podłogówką i zastosować grzejniki?

- Zrobić podłogówkę + grzejniki?

Czy piec kondensacyjny sprawdzi się przy grzejnikach i podłogówce lub samych grzejnikach? Jakie grzejniki zastosować?

Najbardziej interesuje mnie to, aby nie było grzejników, ale jak się nie da to wtedy drugi jest aspekt ekonomiczny. Jeżeli podłogówka nie da rady to jest sens się bawić w układ mieszany?

Witam,

Gazowy kocioł kondensacyjny osiągnie wyższą sprawność przy współpracy z ogrzewaniem podłogowym w porównaniu do ogrzewania grzejnikowego. Lecz przy pracy kotła w wyższych parametrach zasilania dalej będzie zachodziło zjawisko kondensacji. ZZ tego powodu nie ma problemu z zastosowaniem instalacji mieszanej z zastosowaniem rozdzielaczy.

Czy zastanawiał się już Pan nad wyborem kotła kondensacyjnego?

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch