Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z rozdzielni do skrzynki

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem. W trakcie wykonywania stanu zero nie dopilnowałem przepustów w fundamencie i murarz zrobił tylko przepust do wody. Jak podłączyć rozdzielnię do skrzynki w granicy działki? Czy mogę przekuć się przez ścianę na wysokości chudziaka gdzie później przewód ten byłby zalany posadzką i na zewnątrz zejść po fundamencie w ziemię, czy muszę kuć w chudziaku i w emkach?

Dla lepszego poglądu załączam foto.

b.jpg

Rozdzielnie byłaby od środka jako zaznaczony prostokąt, przewód schodziłby od niej w dół i w pierwszym pustaku na chudziaku wychodziłby na zewnątrz. Można tak?

Dla ewentualnego lepszego poglądu i szczegółów budowy link do dziennika do którego gorąco zapraszam z komentarzami i radami Dziennik

Edytowane przez Ziemowitus

Jak pytałem na etapie fundamentów, to kilk elektryków twierdziło, że to nie problem i nie trzeba zostawiać przepustu.

Jak przyszło co do czego, to jeden elektryk chciał przebijać się nad chudziakiem na zewnątrz i w warstwie styropianu zejść pod ziemię. Ale jak spóźniony o dzień czy dwa się pojawił robić WLZ, to się obraził, że już leżą dookoła rusztowania i nie ma warunków do pracy, zrobił w tył zwrot i zmył się z budowy to szukałem na szybko kogoś, kto mi zrobi ten przepust, żeby potem styropianu nie rozwalać.

Znalazłem, przyjechał z odpowiednim sprzętem, wywiercił dziurę przez chudziak wychodząc poniżej poziomu cokołu (czyli ze 40cm od góry ściany fundamentowej) na zewnątrz i skasował za to 120zł.

Cieszę się, że ten, co chciał przez beton komórkowy wychodzić się zawinął.

Na etapie fundamentów to się uziom fundamentowy i odpowiednie przepusty kładzie, proszę kolegi.

Za darmo kierbud pieniądze kasuje ?

O jakości projektów elektryki na etapie projektowania już gdzie indziej dyskutowaliśmy.

Więc projekt sobą, a praktyka sobą. I to był jeden z argumentów elektryków (ja tam wolę oprócz kierbuda pytać kilku potencjalnych wykonawców dalszych prac, jak im przygotować dom do wejścia, niż wierzyć kierbudowi), że projekt projektem, a jak przyjdzie co do czego, to dopiero będę ustalał, gdzie będzie rozdzielnia. Bo się okaże, że np. zainstaluję nieprzwidzianą w projekcie centralę alarmową czy zmienię rodzaj kotła i będzie go lepiej postawić przy ścianie zewnętrznej, gdzie była planowana rozdzielnia niż przy kominie w głębi domu, jak było przewidziane w projekcie. I wyjdzie, że najlepiej rozdzielnię umieścić w wiatrołapie, a nie w pomieszczeniu technicznym jak było zaprojektowane.

Ale na etapie fundamentów bednarkę do szyny GSW nikt ci nie zbronił położyć, prawda ?

Po drugie, skoro są wątpliwości usytuowania rozdzielnicy, wprowadzasz dwa aroty do dwóch miejsc, i po problemie.

Ale kierbud ma to gdzieś, budowlańcy robią metry nie zajmują się takimi pierdołami.

Zawsze powtarzam - najważniejszy na budowie jest elektryk. Potem ... długo. długo nic. :yes:

Elektryk jest na każdej budowie marginalizowany. Oczywiście nie piszę tu o domkach jednorodzinnych bo żadne to budowy tylko o poważniejszych inwestycjach (choćby budynki wielorodzinne).

Co do autora tematu to niech zrobi jak Kaizen poradził w ostatnim akapicie postu nr #3. Tyle że niech sobie doprowadzi rurę fi50 karbowaną (typ dvk lub równoważna) a najlepiej to 2 rury przyszłościowo.

Ale na etapie fundamentów bednarkę do szyny GSW nikt ci nie zbronił położyć, prawda ?

Jakbym na etapie fundamentów, zamiast myśleć o bieżących sprawach, zastanawiał się co może być na etapie instalacji i robił alternatywne rozwiązania, to bym osiwiał i zbankrutował. A i tak pytałem o przepusty i uziom elektryków. Różnych. I projekt czytałem. I co z tego?

Kaizen masz może jakieś zdjęcie tego "dorobionego" przepustu? To tak po skosie przewiercone od chudziaka przez zagęszczony piasek do ściany fundamentowej z emek i przez styro czy w dół od chudziaka i poziomo przez ścianę fundamentową? Jak to uszczelnić? Pianką? Czy ta piana wejdzie w piasek i się będzie tam jakoś trzymać?

Nie wiem, czy to w ogóle o piasek zahaczyło. Możliwe, żę cały czas szło przez beton a potem przez XPSa na ścianie fundamentowej.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405706

Od wewnątrz oklejony papą jak każdy przepust. Co poniżej IMO mało ważne pod względem hydroizolacji.

PrzepustZew.jpg

Panie Piotrze. Kolega Kaizen próbuje pomóc i daje propozycje rozwiązań bo właśnie od tego jest to forum i ten wątek. Pana posty w których napisane jest jak to wszystko jest źle i niedobrze nic nie wnoszą. Niech Pan napisze co jest nie tak w takim wypuszczeniu przewodów. Co się z nimi stanie za 8-10 lat i jak to można zrobić lepiej.

Białe przewody na zewnątrz i to jeszcze w ziemi? Peszel nic nie daje bo i tak z racji różnicy temperatur będzie wykraplać się woda. Kolego @Kaizen jakbyś wziął izolację z takiego przewodu pod mikroskop to byś zobaczył, że ten materiał jest porowaty. A przez to chłonie wodę/wilgoć. W takim środowisku powinien leżeć kabel, czyli o odpowiedniej izolacji np. polietylenowej. Partactwo najwyższych lotów. Taki przewód po kilku, kilkunastu latach spartnieje. Edytowane przez emigrus

Panie Piotrze. Kolega Kaizen próbuje pomóc i daje propozycje rozwiązań bo właśnie od tego jest to forum i ten wątek. Pana posty w których napisane jest jak to wszystko jest źle i niedobrze nic nie wnoszą. Niech Pan napisze co jest nie tak w takim wypuszczeniu przewodów. Co się z nimi stanie za 8-10 lat i jak to można zrobić lepiej.

Nic nie wnoszą ?

No to może poniższa wypowiedź wniesie.

Niech kolega Kaizen dziś wykona pomiary rezystancji izolacji tych przewodów wypuszczonych na zewnątrz. Wyniki zapisze.

To samo niech zrobi za 5 lat.

Baaardzo się zdziwi, co się stało.

Za około 10 lat przewody należy wyłączyć spod napięcia i ... zapomnieć o nich.

Zresztą same spowodują wyłączenie zasilania :p, bez cudzej pomocy. :wiggle:

Czyli problemem jest przewód biały zamiast czarnego a nie sposób przejścia przez fundament? Czy jak mam czarny przewód to dawać go jeszcze w peszel na całym odcinku pod ziemią do skrzynki czy peszel wystarczy w przejściu przez mur a dalej to już sam przewód obsypany i pod niebieską folią?

Jaki przewód ! Jaki przewód ?

Kabel przystosowany do układania w ziemi.

I po co jakiś peszel ? Żeby w mule leżał ? Na przejściu przez przepusty - tak.

Ale później : w pod- i nasypce z piasku, przykryty folią niebieską.

Sposób ułożenia - falisty. Głębokość ułożenia - nie mniej niź 70 cm.

Ale wychodzi na to, że koledze Kaizen elektrykę robił ... murarz !

Edytowane przez elpapiotr

Ale wychodzi na to, że koledze Kaizen elektrykę robił ... murarz !

Łatwo rzucać radykalne sądy. A zalecam najpierw wizytę u okulisty albo dopytanie, przed wydaniem wyroku.

Tym przepustem idzie:

1. kabel ziemny 5x4 do zasilania bramy i małej rozdzielni w tamtym miejscu (praktycznie go nie widać na fotce, bo jest ukryty pod arotami).

2. kabel ziemny 4x16 WLZ Też nie widać

3. Skrętka żelowa ziemna

4. Skrętka 5x0,5 do domofonu

5. rura miedziana jako uziom (wpuszczona w odwiert próbny studni głębinowej na jakieś 7-8m).

6. AROT pusty (znaczy z pilotem) do bramy na okoliczność awarii i/lub cudu techniki typu światłowód internetowy czy inny wynalazek

7. Kabel ziemny 3x2,5 do zasilania klimy

8. Kabel ziemny 4x1,5 komunikacyjny do klimy

9. Rury na czynnik klimy (pewnie to jest biel której się czepiasz prześwitująca gdzieniegdzie, bo innej bieli tu nie ma)

Klima zamontowana tymczasowo - rury będą dobrze doizolowane przed zrobienie opaski, bo są bardzo ciepłe a ich izolacja śmieszna a klima zostanie przesunięta.