Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z rozdzielni do skrzynki

Recommended Posts

Ale że rury klimy chowa się w ziemię, tego nie wiedziałem.

Chyba za młody jestem.

Puszczenie rur, które wewnątrz idą w warstwie styropianu pod posadzką inaczej byłoby mało estetyczne. A tak po zrobieniu opaski wejdą od dołu do klimy. Pod ziemią łatwo zaizolować i zabezpieczyć (gdzie indziej mi okrutnie ptaki otulinę wydziobały, a tu są ogromne straty energii).

Tak, wymysł mój, nigdzie wcześniej tego nie widziałem. Podobnie jak miedzianej rury w charakterze uziomu a w przeciwieństwie do hydrauliki górą, która w domach jednorodzinnych jest mało spotykana, ale nie jest żadnym novum dla hydraulików.

Kopia z innego wątku:

Bo mało kto sobie zdaje sprawę, jak duże straty są na przewodach. Izolacja ich jest wręcz śmieszna, a różnica temperatur między czynnikiem a mroźny powietrzem potrafi sporo przekraczać 50*. Więc sporo ciepła ulatnia się zanim dotrze do jednostki wewnętrznej. Pół biedy, jak to już wewnątrz domu jest. Gorzej, jak na zewnątrz albo ogrzewa sąsiednią rurkę i ciepło wraca do jednostki zewnętrznej, zamiast ogrzać dom.

Tu na zewnątrz

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405101

A tu rury odsunięte od siebie (z lewej zasilająca) w warstwie styropianu przed wylewkami jeszcze. Od spodu 8 cm styropianu, na tym rury z otuliną w arocie 4cm i na to jeszcze 6cm styropianu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405102

Ja to się dziwię, że ludzie do grzania zostawiają tę nędzną otulinę jako jedyną izolację (co najwyżej jakieś korta dają do zabezpieczenia mechanicznego). To ładny grzejnik grzejący atmosferę i drenujący portfel właściciela. Przy chłodzeniu są mniejsze różnice temperatur więc i straty mniejsze. Ale też szkoda pieniędzy.