Kaizen 25.01.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Jeżeli tak - zwracam honor ! Ale i tak rury osłonowe zbędne. Które? Jedna idzie prosto w dół - i ta jest pusta do bramy. Pozostałe, idące w prawo idą do klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.01.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Ale że rury klimy chowa się w ziemię, tego nie wiedziałem.Chyba za młody jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Ale że rury klimy chowa się w ziemię, tego nie wiedziałem. Chyba za młody jestem. Puszczenie rur, które wewnątrz idą w warstwie styropianu pod posadzką inaczej byłoby mało estetyczne. A tak po zrobieniu opaski wejdą od dołu do klimy. Pod ziemią łatwo zaizolować i zabezpieczyć (gdzie indziej mi okrutnie ptaki otulinę wydziobały, a tu są ogromne straty energii). Tak, wymysł mój, nigdzie wcześniej tego nie widziałem. Podobnie jak miedzianej rury w charakterze uziomu a w przeciwieństwie do hydrauliki górą, która w domach jednorodzinnych jest mało spotykana, ale nie jest żadnym novum dla hydraulików. Kopia z innego wątku: Bo mało kto sobie zdaje sprawę, jak duże straty są na przewodach. Izolacja ich jest wręcz śmieszna, a różnica temperatur między czynnikiem a mroźny powietrzem potrafi sporo przekraczać 50*. Więc sporo ciepła ulatnia się zanim dotrze do jednostki wewnętrznej. Pół biedy, jak to już wewnątrz domu jest. Gorzej, jak na zewnątrz albo ogrzewa sąsiednią rurkę i ciepło wraca do jednostki zewnętrznej, zamiast ogrzać dom. Tu na zewnątrz http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405101 A tu rury odsunięte od siebie (z lewej zasilająca) w warstwie styropianu przed wylewkami jeszcze. Od spodu 8 cm styropianu, na tym rury z otuliną w arocie 4cm i na to jeszcze 6cm styropianu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405102 Ja to się dziwię, że ludzie do grzania zostawiają tę nędzną otulinę jako jedyną izolację (co najwyżej jakieś korta dają do zabezpieczenia mechanicznego). To ładny grzejnik grzejący atmosferę i drenujący portfel właściciela. Przy chłodzeniu są mniejsze różnice temperatur więc i straty mniejsze. Ale też szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts