ankiety123 22.01.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Waszym zdaniem jest szansa żeby na gruncie jak w załączeniu wybudować dom w technologi tradycyjnej na płycie fundamentowej w takich warunkach gruntowych? Znacie przypadki budowy na torfach dość głębokich? Są jakieś technologie posadowień na torfach, które można zaliczyć do rozsądnych z punktu widzenia ekonomicznego inwestora domu jednorodzinnego? Może ma ktoś doświadczenia w budowie na torfach? Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 23.01.2018 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Nikt nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Nikt nic?Syf, kiła i mogiła jak to kiedyś mówili. A co z wodą gruntową? Robiłeś badania geotechniczne. Co we wnioskach napisał geotechnik? Być może parterowy lekki dom szkieletowy na płycie da się na tym postawić ale ciekaw jestem kto się pod tym podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych80 23.01.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 przemysl to dobrze, bo potem będzie płacz; znajomy miał teren błotnisty ale nie torfy... cała akcja z zasypywaniem piaskiem, potem fundamenty i wszystko super solidnie a garaż co wiosne lub jesień podtapiany i zachodzi wilgocią ;/ dom jakis cudem nie - moze lepiej ogarnięte? jak masz inwestowac na przyszlosc - to lepiej miec pewnosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.01.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Jakiś czas temu w tv szedł program o tym jak istniała ferma norek od 20 lat , obok niej deweloper zbudował szeregòwki, ludzie je kupili i zaczeli protestować że im śmierdzi i w sumie doprowadzili do zamknięcia fermy. Czy na torfach można budować?...to tak jak w kawale ..no jak pan mógł spudłować na bramkę z 1m?...no skoro spudłowałem to można...a potem w telewizji się będzie jaka ta natura wredna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.01.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zobacz jaka jest głębokość torfu i wtedy można ocenić ile będzie kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 23.01.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 pale albo studnie, na to oczepy lub belki podwalinowe i można. Pytanie czy warto bo mieszkanie wsrod torfow nie należy do zdrowych ,dawniej tylko czarownice mieszkały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zanim dotrzesz do tych torfów masz 1,5 metra nasypu niekontrolowanego - czyli do wybrania potem jest tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 23.01.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Torf co prawda dość głęboko, ale ja bym cały czas się denerwował czy pożar go nie zacznie trawić. Może autor wątku wyjaśni dlaczego go tak ciągnie na te torfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 23.01.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Pewnie kupił działkę, nie sprawdzając wcześniej, albo jakas ze spadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 23.01.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 najpierw zbierasz te ziemie nasypową, potem bierze sie szpadel i wydobywa torf do suszenia, takimi plastrami. Kopie się jamki pionowe coś na kształt grobu, woda zaczyna nachodzić wtedy przenosisz sie dalej i kopiesz kolejną jamke itak dalej, aż do końca pola. pomiedzy jamkami zostawiasz takie groble aby woda szybko nie nachodziła do nowej jamki. Torf sprzedajesz, a wodę torfową jako lecznicza do uzdrowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 24.01.2018 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Mam opinie od kilku konstruktorów i każdy (po za jednym) twierdzi że można bez problemu posadowić na tym dom jednorodzinny przy zastosowaniu płyty fundamentowej i ustabilizowaniu nasypu niekontrolowanego około 1,8 m.Jeden z konstruktorów namawia mnie na ustabilizowanie tego nasypu geosyntetykim (geokratą) w tym wypadku wystarczający jest wykop na głębokość 1m ppt.Stosował ktoś z Państwa geosyntetyki? Może kto ma jakieś doświadczenia? Co do poziomu wody. woda znajduje się na głębokości 2,7 m ppt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 24.01.2018 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 działka jest sucha, podniesiona o 1,5 m ze względu na to że została zbudowana droga utwardzona z jednoczesnym jej podwyższeniem . Wcześniej było to pole rolnika które było normalnie uprawiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Mam opinie od kilku konstruktorów i każdy (po za jednym) twierdzi że można bez problemu posadowić na tym dom jednorodzinny przy zastosowaniu płyty fundamentowej i ustabilizowaniu nasypu niekontrolowanego około 1,8 m. . Skoro tak sprawa wygląda nie wiem po co pytasz na FM czy można tam postawić dom? Jestem konstruktorem i ja bym się pod takim posadowieniem nie podpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 24.01.2018 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Skoro tak sprawa wygląda nie wiem po co pytasz na FM czy można tam postawić dom? Jestem konstruktorem i ja bym się pod takim posadowieniem nie podpisał. Pytam z przyczyn czysto praktycznych. A pod jakim rozwiązaniem podpisałbyś się jako konstruktor w takich a nie innych warunkach gruntowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.01.2018 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pytam z przyczyn czysto praktycznych. A pod jakim rozwiązaniem podpisałbyś się jako konstruktor w takich a nie innych warunkach gruntowych?Nie wiem czy do końca zdajesz sobie sprawę co tam jest. W jednym z otworów masz 4 metrową!!! warstwę torfu do głębokości 9m. Nie widzę tu rozwiązania, które miałoby sens finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 24.01.2018 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Nie wiem czy do końca zdajesz sobie sprawę co tam jest. W jednym z otworów masz 4 metrową!!! warstwę torfu do głębokości 9m. Nie widzę tu rozwiązania, które miałoby sens finansowy. Zdaje sobie sprawę z warunków wodno gruntowych ale torfy są dość głęboko i myślę że taka "budowla" jak domek jednorodzinny na płycie fundamentowej będzie spokojnie stał. Zastanawiam sie nad zastosowaniem geokraty do wzmocnienia gruntu słabonosnego tego nasypu 1,5 m i dopiero na to płyta. Miałeś styczność z geosyntetykami do wzmacniania gruntów słabonosnych? Teoretycznie doskonale się sprawdzają na słabych gruntach przenosząc obciążenia pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.01.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pale do gruntu nośnego (wbijane lub wylewane) rozwiążą problem statyki. Ale na pożar torfowiska nic nie pomogą. Widziałem torfowiska płonące przez 3 lata, ulewy ani śnieg zimą nie przeszkadzały ogniowi pod powierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.01.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 to jest tak jak budowanie domów na terenach zalewowych a potem lament że wredna rzeka zalała dom.Nigdy nie pchałbym się w teren z torfem i gryntem zrytym. Dom na płycie zawsze będzie stał bo to nacisk mniejszy niż od taczki a pierdzielę bać się że jak wody opadną i torf się zafajczy to cały dom pójdzie się walić . Nie rozumiem takiego podejścia do tematu w którym papierek zwalnia od myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 24.01.2018 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Pale do gruntu nośnego (wbijane lub wylewane) rozwiążą problem statyki. Ale na pożar torfowiska nic nie pomogą. Widziałem torfowiska płonące przez 3 lata, ulewy ani śnieg zimą nie przeszkadzały ogniowi pod powierzchnią. Pożar torfowiska jest nie możliwy ze względu na warunki wodne i ukształtowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts