AleksanderEm 22.01.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam Szanownych forumowiczów, Dopiero przymierzam się do budowy własnego domu, zapewne niebawem założę osobny wątek, póki co utknąłem na etapie dojazdu do działki. Projekt na budowę nie został jeszcze złożony Mam pewne wątpliwości, co do możliwości prawnych przekroczenia rowu melioracyjnego. Dzieli on działki których jestem właścicielem lub współwłaścicielem. Działka obecnie posiada dostęp do drogi, jednakże wygodniej dla mnie byłoby umiejscowić wjazd gdzie indziej niż jest obecnie. Poniżej szkic poglądowy: Otrzymałem pisemne "Potwierdzenie od Urzędu Miasta iż moja działka posiada dostęp do drogi poprzez wspomniane działki (jak na obrazku powyżej)" z dopiskiem na końcu iż "nie zwalnia mnie to z obowiązku uzyskania innych zgód i pozwoleń wymaganych odrębnymi przepisami". Pojawia się tutaj moje pytanie o jakich zgodach i pozwoleniach może być mowa. Czy 1. Chcąc wykonać przekroczenie rowu zgodnie ze sztuką i z prawem powinienem złożyć odrębne pozwolenie na budowę podjazdu wraz z projektem przekroczenia (równolegle do pozwolenia na budowę?) 2. Czy przygotować i dołączyć projekt przekroczenia do projektu budowlanego którego będę chciał składać? 3. Czy nie przygotowywać projektu, tylko złożyć zapytanie o warunki techniczne jakie taki przejazd powinien spełniać i wykonać wedle tych wytycznych? Same koszty administracyjne i projektowe nie są zabójczo wysokie, ale z drugiej strony nie chciałbym utrudniać sobie życia. W urzędzie nie uzyskałem takiej informacji, poza wspomnianym potwierdzeniem możliwości dojazdu przez ich działkę... Z góry dziękuję za sugestię i informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.01.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 (edytowane) Szukaj ogarniętego drogowca, dasz mu pełnomocnictwa, to załatwi wszystko szybko i sprawnie. Wujek G - wpisz projekty komunikacyjne. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts