Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rękojmia dewelopera a płatne przeglądy

PrideMK

Recommended Posts

Niecały rok temu kupiłem mieszkanie od dewelopera. Na część elementów mieszkania otrzymałem dokumenty gwarancji bezpośrednio od producenta/instalatora np. na piec, na okna, drzwi itd.

Deweloper twierdzi, że teraz moim obowiązkiem jest wykonywanie corocznych przeglądów zgodnie z zapisami gwarancji (przeglądów odpłatnych oczywiście), a ich niewyonywanie będzie równoznaczne z utratą praw rękojmi na te elementy. Moje pytanie jest takie - czy takie zdanie dewelopera ma jakiekolwiek umocowanie prawne?

Nie znam się na prawie budowlanym, ale wydaje mi się że deweloper chce mnie zrobić w trąbę :???:

A warunki gwarancji nie wymagają, żebyś miał też dokument zakupu? Ty kupiłeś mieszkanie od dewelopera. I masz na nie rękojmię a może również gwarancję do dewelopera. A on ma swoje umowy z dostawcami i wykonawcami. To on jest dla Ciebie stroną. Jak mi w samochodzie na gwarancji strzeli pompa paliwa Boscha, to przecież nie jadę do Boscha.

• 5 months później...
Rekojmia i gwarancja to sa 2 rozne rzeczy - rekojmia (za wady nieruchomosci) nalezy sie Tobie wg prawa (kodeksu cywilnego) od Sprzedawcy (dewelopera) i jesli jestes konsumentem to nie mzoe jej warunkowac od innych rzeczy. Okres dla nieruchomosci wynosi 5 lat. Natomiast mzoe dodatkowo (jesli chce) udzielic gwarancji np na 10 lat i wtedy moze ja uzaleznic np od corocznych przegladow - wybor z ktorej pdostawy prawnej skladasz reklamacje nalezy juz do Ciebie.