PrideMK 22.01.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Niecały rok temu kupiłem mieszkanie od dewelopera. Na część elementów mieszkania otrzymałem dokumenty gwarancji bezpośrednio od producenta/instalatora np. na piec, na okna, drzwi itd. Deweloper twierdzi, że teraz moim obowiązkiem jest wykonywanie corocznych przeglądów zgodnie z zapisami gwarancji (przeglądów odpłatnych oczywiście), a ich niewyonywanie będzie równoznaczne z utratą praw rękojmi na te elementy. Moje pytanie jest takie - czy takie zdanie dewelopera ma jakiekolwiek umocowanie prawne? Nie znam się na prawie budowlanym, ale wydaje mi się że deweloper chce mnie zrobić w trąbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 A warunki gwarancji nie wymagają, żebyś miał też dokument zakupu? Ty kupiłeś mieszkanie od dewelopera. I masz na nie rękojmię a może również gwarancję do dewelopera. A on ma swoje umowy z dostawcami i wykonawcami. To on jest dla Ciebie stroną. Jak mi w samochodzie na gwarancji strzeli pompa paliwa Boscha, to przecież nie jadę do Boscha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 03.07.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Rekojmia i gwarancja to sa 2 rozne rzeczy - rekojmia (za wady nieruchomosci) nalezy sie Tobie wg prawa (kodeksu cywilnego) od Sprzedawcy (dewelopera) i jesli jestes konsumentem to nie mzoe jej warunkowac od innych rzeczy. Okres dla nieruchomosci wynosi 5 lat. Natomiast mzoe dodatkowo (jesli chce) udzielic gwarancji np na 10 lat i wtedy moze ja uzaleznic np od corocznych przegladow - wybor z ktorej pdostawy prawnej skladasz reklamacje nalezy juz do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts