Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

13 cm miejsca na ocieplenie nad wykuszem - balkon

Recommended Posts

Chciałbym poprosić o radę/opinię

Otóż.

Niestety wylano mi płytę balkonową nad wykuszem na równo z płytą domu, ja tego nie dopilnowałem(przyznaje mega zawaliłem) i teraz mam tam tylko 5 cm styropianu eps 100 i 6 cm wylewki a na to płytki ze spadkiem. Niestety okna balkonowe (3) są już osadzone (elewacja, bez koloru i tynki) i nie idzie nic z tym zrobić, a ja teraz siedzę i kombinuję co tu zrobić, bo przemarzanie mam jak w banku.

Niestety mądry polak po szkodzie...

Ale tak sobie wykombinowałem, skuje wylewkę, a następnie

8 cm płyt PIR, + 3 cm płyty wedi (wychodzi mi ocieplenie na poziomie 15 cm XPS'u), wszystko dobrze zaizolowane folią, oraz masą izolującą mapei, a na to płytki ze spadkiem. Balkon nie jest duży ~5,5 m2 (7m x 0,8m), ale jest zamknięty (porobiłem ujścia na wodę).

Ocieplenie od dołu w moim przyadpku odpada, szukam alternatywnego rozwiązania, i tańszego niż wymiana okien?

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i odpowiedź.

Edytowane przez motylfx

Jak chcesz robić demolkę, to dałbym natryskowo piankę zamkniętokomórkową. I poszukał możliwości dania na nią jak najcieńszych kolejnych warstw. Tu dobre pytanie do magików od tego towaru, jakie są opcje. Taka pianka jest również hydroizolacją, co w tej sytuacji też jest dużą zaletą jak zostanie natryśnięta. A że powierzchnia mała, to może nie powali ceną.