addam30 23.01.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Witam Chciałbym prosić o pomoc. Planuję wykonać wentylację mechaniczną. Rozprowadzenie przewodów mam już wstępnie rozplanowane. Chodzi mi tutaj o izolację. Dom jest parterowy z nieużytkowym poddaszem. Centrala będzie w kotłowni. Rozprowadzenie powietrza przewodami HD-PE fi 75mm, w warstwie styropianu. Dach nie będzie izolowany. Izolowany będzie strop 20 cm styropianu + 5 cm wylewki. W tej warstwie chciałbym waśnie umieścić przewody. Czy ta grubość będzie wystarczająca? Z góry dziękuję za pomoc. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Za mało. I na izolację przwodów, i za mało do izolacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 23.01.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Jak rozumiem rozłożenie od razu na stropie, czyli nad kanałami będzie ok. 11 cm izolacji. Ja dałbym na dach/strop więcej niż 20 cm izolacji, bo to trochę bieda ... tak min. 30 cm i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.01.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Zalecenia dotyczące umiejscowienia rekuperatora i izolacji.Pomieszczenia od +20 do + 15stC - przewody wywiewne i nawiewne 20mm, czerpni 50mm , wyrzutni 20-30mmPomieszczenia od +14 do 1stC - odpowiednio : 50mm , 50mm, 20mmPomieszczenia od 0 do - 20stC - odpowiednio : 20+200mm* , 20mm , 20+200mm** - minimum 200mm wełny mineralnej, jako obłożenie lub obudowanie przewodów układanych na poddaszu nieizolowanym termicznie.Żródło : SPW - W/I.2011Plus to - zaleca się lokalizację central w pomieszczeniu ogrzewanym lub dobrze zaizolowanym, w którym jest dodatnia temp. w ciągu całego roku. Ma to ZNACZĄCY wpływ na efektywność oraz uniknięcie nadmiernego wychłodzenia zimą jak i przegrzania latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 23.01.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 To ja mam trochę podobne pytanie , mam poddasze z wydzieloną przestrzenią , jedno pomieszczenie okolo 80 m raczej wykorzystywane jako strych. Rekuperator będzie w ogrzewanej kotłowni a przewody będą rozprowadzone po strychu , nie planuje izolacji pomiędzy strychem a parterem dach jest izolowany nakrokwiowo płytami pur o grubości 16 cm . Czy ma sens izolować przewody na poddaszu ? czy ma sens podłączać pod rekuperator także strych żeby była tam cyrkulacja powietrza.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2018 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Czy ma sens izolować przewody na poddaszu ? czy ma sens podłączać pod rekuperator także strych żeby była tam cyrkulacja powietrza.? Jak będzie na tym poddaszu temperatura zbliżona, jak w domu - to nie musisz izolować. Jak będzie chłodniej, to będą straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
addam30 24.01.2018 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Jak rozumiem rozłożenie od razu na stropie, czyli nad kanałami będzie ok. 11 cm izolacji. Ja dałbym na dach/strop więcej niż 20 cm izolacji, bo to trochę bieda ... tak min. 30 cm i będzie ok. Tak, przewody bezpośrednio na stropie. Czyli jak dam 30 cm styropianu (na przewodach będzie 22 cm) to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 To już będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts