Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na chudziak dawać izolację przed instalacją wodną

marcinx00

Recommended Posts

Mam pytanie jak w tytule czy na chudziak dawać izolację?

Chcę zrobić instalację wody ciepła zimna rury chce dać na chudziaku czy powinna pod rurami być jakaś izolacja?

Na te rury styropian 5 cm następnie druga warstwa 5cm i na tym pex do ogrzewania podłogowego i następnie wylewka jak to powinno być zrobione?

Dodam że na kawałkach bloczków między suporexem mam kawałki papy schodząc w dół chudziaka.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakiej gróbości zazwyczaj daje się wylewkę?

Przy mixokrecie i podłogówce - 4,5 cm nad górną granicę rurek. Czyli 6cm. Anhydryt może być cieńszy.

Grubsza wylewka, to większa akumulacja, co jest zaletą przy grzaniu prądem w taniej strefie.

I co z tą izolacją o którą pytałem

Przeczytałeś wątek, do którego linka wrzuciłem?

oraz czy na piętrze też powinno być aż tak gróbo styropianu pod podłogówkę

Jeżeli strop oddziela pomieszczenia tak samo ogrzewane, to może być cienko. Bo ważniejszym jego zadaniem jest ukrycie instalacji, niż izolacja która też nie jest bez znaczenia, ale pomaga lepiej panować nad "adresowaniem" ciepła (żeby wylewka na piętrze ogrzewała piętro - a nie sufit parteru).

Ale jak masz garaż czy inną przestrzeń nieogrzewaną albo do niższych temperatur, to trzeba sprawę przemyśleć - pewnie najlepiej będzie ocieplić strop od dołu w takich pomieszczeniach.

ok przeczytałem temat z linku nie rozumie tylko o co chodzi z tą wanną

cytuję

"I nie rób wanny. Bo zrobisz spory mostek termiczny do gruntu. Papa na chudziaku i ścianie fundamentowej ma być w jednej płaszczyźnie."

Ja mam chudziak poniżej bloczków na których stoi ściana więc po zgrzaniu tej papy była by własnie ta wanna ???

Jeszcze coś takiego było napisane

"Przypilnuj, żeby rurki z cwu były puszczone nie na papie ale w środku warstwy styropianu"

czyli nie mogą one być układane w otulinie bezpośrednio na papie ???

Trochę mam mętlik w głowie chciał bym dobrze aby nie było problemów ale jak ze wszystkim jedni mówią tak inni zaprzeczają

Myślę że papa jest ok ale czy nie utleni styropianu?

Ja mam chudziak poniżej bloczków na których stoi ściana więc po zgrzaniu tej papy była by własnie ta wanna ???

No to masz wannę i trudniejsze połączenie izolacji chudziaka z tą pod ścianą.

"Przypilnuj, żeby rurki z cwu były puszczone nie na papie ale w środku warstwy styropianu"

W rurki CWU wpuszczasz >50*. Otulina jest śmiesznie cienka a chudziak ma tylko kilka stopni (po ogrzaniu chodzącą stale cyrkulacją może ze 20* w tym miejscu - to dalej >30* różnicy temperatury).

Wielu kładzie bezpośrednio na chudziaku a potem kombinuj z cyrkulacją, bo ma ogromne straty. A rozwiązanie proste i praktycznie bezkosztowe to wrzucenie rurek ciepłej wody w środek styropianu, który i tak dajesz.

Poglądy są sprzeczne. Ja wierzę głoszącym, że współczesne papa nie ma rozpuszczalników groźnych dla styropianu. Ale to miejsce, gdzie nie chciałbym się za x lat przekonać, że byłem niewłaściwej wiary - więc na papę dałem jeszcze cienką folię (żółtą) dla spokojnego snu.

a jeśli budynek jest sporo ponad grunt też trzeba dawać tą izolację ???

Co znaczy sporo? Ja mam poziom zero 50cm nad poziomem terenu. Góra chudziaka 22cm nad poziom. To jest "sporo ponad grunt"? Ja dawałem papę termozgrzewalną zgrzaną z taką samą papą oddzialającą ściany nośne od ścian fundamentowych i ściany działowe od chudziaka (SBS 4mm).

Co do rurek w styropianie to ile od chudziaka cm styropianu powinno je dzielić i czy dodatkowo dać jeszcze otulinę ?

Idealnie, to trochę powyżej połowy izolacji. Jakbym dawał 2x10cm to dałby całą warstwę 10cm, na to ułożył rury. Drugą warstwy tam, gdzie są rury układałbym nie z dychy, tylko ciął na wylot cienka warstwę (grubości rury) a na to całą płytę o grubości uzupłniającej do 10cm.

Otulinę cienką chyba bym dał żeby nie obawiać się, czy czasem nie pójdzie tam tak gorąca woda, że zaszkodzi styropianowi. Teoretycznie nie powinno się to zdarzyć, ale tu jak z tym rozpuszczaniem styropianu przez papę.

Zmierzyłem i chyba dam radę 15 cm styropianu.

Jakiej gróbości zazwyczaj daje się wylewkę?

I co z tą izolacją o którą pytałem oraz czy na piętrze też powinno być aż tak gróbo styropianu pod podłogówkę

wylewke daje sie zazwyczaj 6-7cm, 15cm ci wystarczy, na pietrze wystarczy 3-5cm styro, i bez folii itp.

Mam pytanie jak w tytule czy na chudziak dawać izolację?

Chcę zrobić instalację wody ciepła zimna rury chce dać na chudziaku czy powinna pod rurami być jakaś izolacja?

Na te rury styropian 5 cm następnie druga warstwa 5cm i na tym pex do ogrzewania podłogowego i następnie wylewka jak to powinno być zrobione?

Dodam że na kawałkach bloczków między suporexem mam kawałki papy schodząc w dół chudziaka.

Na chudziaka dawać zdecydowanie izolację z papy kładzionej na gorąco/zgrzewanej, na to dopiero rury ale tylko zimnej wody

Jeszcze coś takiego było napisane

Trochę mam mętlik w głowie chciał bym dobrze aby nie było problemów ale jak ze wszystkim jedni mówią tak inni zaprzeczają

papa asfaltowa nie utleni styropianu, tylko papa smołowa, a takiej już prawie nie ma w sprzedaży.

Zrób tak:

papa na gorąco na chudziaku zgrzana z ta papą co jest w ścianie, na to rury z zimna wodą i styro 5cm pomiedzy nimi, teraz rury z ciepła wodą w srodkowej warstwie 5cm styro. całośc przykryta 5cm styro, folia, rury podłogówki i wylewka na to

mniej wiecej tak https://photos.app.goo.gl/OUT6IK9OlpnoaY4c2

Edytowane przez Slawko123

jakiej grubości ta papa powinna być i czy zwykła dachowa czy specjalna ?

Tu jest ładnie streszczone.

Ja dałem SBS 4mm icopala na poliestrze. W składzie budowlanym zapłaciłem 11,5zł/m2. W marketach była znacząco taniej - ale zgodnie kierbud, wykonawca i (no, tu akurat nie ma się co dziwić) sprzedawcy w składach twierdzili, że w marketach to całkiem inny towar (gorszej jakości).

Tu jest ładnie streszczone.

Ja dałem SBS 4mm icopala na poliestrze. W składzie budowlanym zapłaciłem 11,5zł/m2. W marketach była znacząco taniej - ale zgodnie kierbud, wykonawca i (no, tu akurat nie ma się co dziwić) sprzedawcy w składach twierdzili, że w marketach to całkiem inny towar (gorszej jakości).

Kaizen, czy ty dawałeś takie cudo?

https://tinyurl.com/y84ryqg5

Kaizen, czy ty dawałeś takie cudo?

https://tinyurl.com/y84ryqg5

Raczej nie. Icopal trochę słabo nazywa IMO swoje papy.

Znalazłem taką tabelę:

http://www.flagowepapy.icopal.pl/static/PL/flagowepapy.icopal.pl/Dokumenty/tabela_2015-04-14.jpg

Pasuje mi pozycja 14.

Edytowane przez Kaizen

Dopatrzyłem się że u mnie mam dwie warstwy papy jedna jest na równo z wylanym chudziakiem na tym w górę jeden bloczek i znów papa na tym bloczku wywinięta w dół.

1 Z którą warstwy papy powinienem połączyć tą izolację chudziaka (czy wywinąć na wierzch tej która schodzi z bloczka czy pod spód)

2 Czy w garażu jak zaizoluję nie wejdzie ( np w zimę śnieg z aut woda) miedzy papę a styropian woda przez posadzkę co prawda odpływ zrobię

Odpowiedz brzmi - dawać izolację i to jak najlepszą - z papy icopala -bardzo dobra.

Ale patrząc na zdjęcia to zastanawiam się jaką masz wysokość pomieszczeń ? coś wydaje mi się za nisko parapet gdy odejdzie 10cm na ocieplenie - rurki i wylewka właściwa a potem warstwa wykończenia.....jaki zapas masz na dojście do poziomu "wykończenia"?