Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie 16A typ B zalecana długość przewodów

Recommended Posts

Witam,

Czy może ktoś będzie wiedział albo jest w stanie policzyć jaka była by zalecana długość przewodu (typ YDY 750 lu 1kV): 3x1,5 mm lub 3x2,5 mm lub 3x4 mm przy zabezpieczeniu typ B 16A.

Nie znam dokładnego obciążenia dlatego pytam o zalecaną odbiegając od skrajnych przypadków że na końcu ktoś podłączy silnik czy inne podobne elementy.

• 3 months później...

Odnośnie zabezpieczenia B16A może mi ktoś podpowie.Czy jest jakaś pisemna norma z której wynika,że na przewód 3x2,5mm2 nie można zakładać zabezpieczenia większego niż 16A?

Głupia sytuacja wyszła w pracy,bo szef który będzie pod tym stawiał pieczątkę sugeruje B20A na przewód 3x2,5mm2 i B16A na przewód 3x1,5mm2.

Hehe ponoć w pracy jest taka zasada:

1.Szef ma zawsze rację.

2.Jak szef nie ma racji patrz punkt 1

Edytowane przez G69

.Czy jest jakaś pisemna norma z której wynika,że na przewód 3x2,5mm2 nie można zakładać zabezpieczenia większego niż 16A?

Nie ma takiej normy. Ale za to jest norma(PN-IEC 60364-5-523), z której wynika że można na taki przewód założyć zarówno większe jak i mniejsze zabezpieczenie niż 16A. Z tym, że dobór przekroju i zabezpieczenia zależy nie tylko od tej normy.

A tak z ciekawości, co będzie zasilane z tych obwodów?

Z tym, że dobór przekroju i zabezpieczenia zależy nie tylko od tej normy.

Dziękuję za podpowiedź.Ja posiłkowałem się poniższą tabelą:

image254.jpg

Przewody schowane pod warstwą tynku i gładzi.

Drugim argumentem dla mnie,żeby nie zakładać większego bezpiecznika są gniazda które chyba wytrzymują 16A.

A obciążenie jak to w remoncie.Inwestor mówi,że chce gniazdo pod ladę chłodniczą,bojler i gniazda w pomieszczeniu socjalnym.

A czy to prawda,że te tabele o obciążeniu przewodów pochodzą z niemieckich norm i na terenie Polski nie obowiązują?Tak przynajmniej sugerował mój szef.

Ostatecznie założyłem B16A na 3x2,5mm2. Ale chyba przegrałem wódkę bo się upierałem,że jest wyraźny zapis w normach.

• 3 weeks później...
Uwielbiam to stwierdzenie , że "przestrzeganie norm jest dobrowolne" :D Ciekawe czy wiecie na co się powołują biegli w sądzie w sprawach związanych z instalacjami elektrycznymi :) Oby żaden domorosły elektryk nie musiał się tłumaczyć ze swojego rękodzieła w sądzie sypiąc tekstami w stylu " przestrzeganie norm jest dobrowolne".

1. Sformułowanie o dobrowolności, wzięte z ustawy o normalizacji, to prawdziwa prawda (art.5. ust.3)

2. do brencika - przywołanie w ustawie czy rozporządzeniu jakiejś normy (na podst. art.5. ust.4) nie oznacza jak napisałeś "tak czy siak trzeba je przestrzegać"

3 Takie przywołanie oznacza, że przywołana norma jest jednym ze sposobów wypełnienia przepisu jakiejś ustawy - ale nie obligatoryjnym.

4 I tu dochodzimy do wniosku (słusznego), że przywołana w jakiejś ustawie norma nas nie obowiązuje.

5 Ale jakoś musimy wypełnić przepis. Jeżeli nie przywołaną normą, to innym sposobem.

6 Jakim sposobem? Mam kilka propozycji:

- wujek mi tak powiedział

- przeczytałem na forum, że tak można

- znalazłem rozwiązanie w googlach,

- to mój budynek, świnte prawo własności, bede robił jak kce.

7 Ja wybieram zastosowanie PN, ponieważ nie za bardzo znajduję w praktyce inne sposoby (sensowne) wypełnia przepisu jakiejś ustawy.

8 I tak o to, dobrowolna w stosowaniu PN staje się jedynym dostępnym wyjściem do zastosowania, pomimo ze jest dobrowolna.

9 I BARDZO DOBRZE.

Edytowane przez krzcel