kkamil 25.01.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, Czy może ktoś będzie wiedział albo jest w stanie policzyć jaka była by zalecana długość przewodu (typ YDY 750 lu 1kV): 3x1,5 mm lub 3x2,5 mm lub 3x4 mm przy zabezpieczeniu typ B 16A.Nie znam dokładnego obciążenia dlatego pytam o zalecaną odbiegając od skrajnych przypadków że na końcu ktoś podłączy silnik czy inne podobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.01.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Tu masz odpowiedź : https://www.prs.pl/dzialalnosc-badawczo-rozwojowa/programy-obliczeniowe/spadek-napiecia-prad-przemienny-jednofazowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 13.05.2018 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 (edytowane) Odnośnie zabezpieczenia B16A może mi ktoś podpowie.Czy jest jakaś pisemna norma z której wynika,że na przewód 3x2,5mm2 nie można zakładać zabezpieczenia większego niż 16A?Głupia sytuacja wyszła w pracy,bo szef który będzie pod tym stawiał pieczątkę sugeruje B20A na przewód 3x2,5mm2 i B16A na przewód 3x1,5mm2. Hehe ponoć w pracy jest taka zasada: 1.Szef ma zawsze rację. 2.Jak szef nie ma racji patrz punkt 1 Edytowane 13 Maja 2018 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 14.05.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 .Czy jest jakaś pisemna norma z której wynika,że na przewód 3x2,5mm2 nie można zakładać zabezpieczenia większego niż 16A? Nie ma takiej normy. Ale za to jest norma(PN-IEC 60364-5-523), z której wynika że można na taki przewód założyć zarówno większe jak i mniejsze zabezpieczenie niż 16A. Z tym, że dobór przekroju i zabezpieczenia zależy nie tylko od tej normy. A tak z ciekawości, co będzie zasilane z tych obwodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 15.05.2018 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Z tym, że dobór przekroju i zabezpieczenia zależy nie tylko od tej normy. Dziękuję za podpowiedź.Ja posiłkowałem się poniższą tabelą: Przewody schowane pod warstwą tynku i gładzi. Drugim argumentem dla mnie,żeby nie zakładać większego bezpiecznika są gniazda które chyba wytrzymują 16A. A obciążenie jak to w remoncie.Inwestor mówi,że chce gniazdo pod ladę chłodniczą,bojler i gniazda w pomieszczeniu socjalnym. A czy to prawda,że te tabele o obciążeniu przewodów pochodzą z niemieckich norm i na terenie Polski nie obowiązują?Tak przynajmniej sugerował mój szef. Ostatecznie założyłem B16A na 3x2,5mm2. Ale chyba przegrałem wódkę bo się upierałem,że jest wyraźny zapis w normach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 15.05.2018 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 A czy to prawda,że te tabele o obciążeniu przewodów pochodzą z niemieckich norm i na terenie Polski nie obowiązują? Przestrzeganie norm jest dobrowolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.05.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Jak dasz zabezpieczenie 32 amper na kablu 1,5mm2 to w każdym przypadku spala się gniazdo a kabel zostaje nieuszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.05.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 (edytowane) Jak dasz zabezpieczenie 32 amper na kablu 1,5mm2 to w każdym przypadku spala się gniazdo a kabel zostaje nieuszkodzony Głupoty, nie w każdym;-) Edytowane 15 Maja 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 04.06.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Przestrzeganie norm jest dobrowolne. Ogólnie to prawda. A w przypadku norm dotyczących instalacji elektrycznych nawet trzeci rodzaj prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 04.06.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ogólnie to prawda. A w przypadku norm dotyczących instalacji elektrycznych nawet trzeci rodzaj prawdy. To ciekawe bo w Prawie Budowlanym jest wiele zapisów powołujących się na Normy. Więc tak czy siak trzeba je przestrzegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 05.06.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 To ciekawe bo w Prawie Budowlanym jest wiele zapisów powołujących się na Normy. Więc tak czy siak trzeba je przestrzegać. To też jest trzeci rodzaj prawdy, ponieważ w Prawie Budowlanym nie ma ani jednego zapisu powołującego się na Normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 05.06.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Uwielbiam to stwierdzenie , że "przestrzeganie norm jest dobrowolne" Ciekawe czy wiecie na co się powołują biegli w sądzie w sprawach związanych z instalacjami elektrycznymi Oby żaden domorosły elektryk nie musiał się tłumaczyć ze swojego rękodzieła w sądzie sypiąc tekstami w stylu " przestrzeganie norm jest dobrowolne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 11.06.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) 1. Sformułowanie o dobrowolności, wzięte z ustawy o normalizacji, to prawdziwa prawda (art.5. ust.3)2. do brencika - przywołanie w ustawie czy rozporządzeniu jakiejś normy (na podst. art.5. ust.4) nie oznacza jak napisałeś "tak czy siak trzeba je przestrzegać"3 Takie przywołanie oznacza, że przywołana norma jest jednym ze sposobów wypełnienia przepisu jakiejś ustawy - ale nie obligatoryjnym.4 I tu dochodzimy do wniosku (słusznego), że przywołana w jakiejś ustawie norma nas nie obowiązuje.5 Ale jakoś musimy wypełnić przepis. Jeżeli nie przywołaną normą, to innym sposobem.6 Jakim sposobem? Mam kilka propozycji:- wujek mi tak powiedział- przeczytałem na forum, że tak można- znalazłem rozwiązanie w googlach,- to mój budynek, świnte prawo własności, bede robił jak kce.7 Ja wybieram zastosowanie PN, ponieważ nie za bardzo znajduję w praktyce inne sposoby (sensowne) wypełnia przepisu jakiejś ustawy.8 I tak o to, dobrowolna w stosowaniu PN staje się jedynym dostępnym wyjściem do zastosowania, pomimo ze jest dobrowolna.9 I BARDZO DOBRZE. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts