Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ma ktoś doświadczenie lub sposób na zamocowanie np. drążka prysznicowego na ścianie GK (podwójna płyta zielona + płytki, czyli 35-40mm)? Akurat w tym miejscu idzie profil (0,5), ale to chyba nie ma większego znaczenia - zdaje się na kołeczkach się taki drążek montuje.

Tymczasem (jeszcze przed płytkami) myślę aby w miejscach mocowania "wybrać" trochę płyty GK (powiedzmy koronką np fi 100) i dać tam klej gipsopwy. W czymś takim kołeczek trzymałby na moje oko znacznie lepiej niż w GK).

Co Wy na to, jakieś pomysły czy uwagi?

PS. Pod GK jest wełna, więc muszę to zrobić jakoś szczelnie. Oczywiście Mapegum + narożniki pod płytkami będą.

Edytowane przez grzeniu666
https://forum.murator.pl/topic/235530-dr%C4%85%C5%BCek-prysznicowy-na-%C5%9Bciance-gk-jak-zamocowa%C4%87/

Odpuść sobie te kombinacje i po ułożeniu płytek podczas białego montażu zastosuj drążek rozporowy. Ja mam taki na działce już 3 lata i trzyma jak diabli. Na początku nie byłem przekonany do tego co mi wciskał sprzedawca ale teraz już mam pewność, nawet cięższa zasłona nie opuszcza tego drążka a zdarza się, że i ręczniki kąpielowe ( a trochę ważą ) nieraz wiszą na nim.

Polecam:

"Mocowanie w karton-gipsie to temat rzeka, a rozwiązań jest sporo. W tej budoradce przetestuję i pokażę jak mocować najpopularniejsze kołki i śruby w regipsie. Od najmniejszego ślimaka do prostych montaży do parasolek czy duopowera, tak aby zawiesić telewizor czy żyrandol."

Najchętniej bym się nie przebijał na wylot przez płyty (do folii i wełny), mega-mocy chyba nie potrzeba, więc myślę raczej o kołkach, bo kotwa chemiczna to raczej przeginka. Chyba zrobię jakąś próbę "na biurku" z tym klejem gipsowym, muszę sprawdzić jakie mocowanie (fi) jest do tego drążka.

@Pawel, z molly miewałem problemy (chyba się skręcały, za płytą nie widzę, nie mam przyrządu do nich), wolę nie ryzykować (jak już przewiercę płytkę, chciałbym aby zażarło).

@NAMOW, za późno już na to

@Wiesek, chodzi o takie cuś: http://assets.hansgrohe.com/mam/celum/celum_assets/37__hmb00741_eps.jpg?4

@jak_to_mozliwe, dzięki, fajny link (choć tutaj chyba mało przydatny)

EDIT, tak sobie myślę, że w sumie jak zadbam aby w tym miejscu płytka (chyba 9mm) miała klej bez pustek (z grzebienia), to już mam te kilkanaście solidnych mm, dla krótkiego kołka (firmowego, może ten fiszer dułopałer z filmiku) robi się chyba całkiem OK...

Edytowane przez grzeniu666