grzeniu666 25.01.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Ma ktoś doświadczenie lub sposób na zamocowanie np. drążka prysznicowego na ścianie GK (podwójna płyta zielona + płytki, czyli 35-40mm)? Akurat w tym miejscu idzie profil (0,5), ale to chyba nie ma większego znaczenia - zdaje się na kołeczkach się taki drążek montuje. Tymczasem (jeszcze przed płytkami) myślę aby w miejscach mocowania "wybrać" trochę płyty GK (powiedzmy koronką np fi 100) i dać tam klej gipsopwy. W czymś takim kołeczek trzymałby na moje oko znacznie lepiej niż w GK). Co Wy na to, jakieś pomysły czy uwagi? PS. Pod GK jest wełna, więc muszę to zrobić jakoś szczelnie. Oczywiście Mapegum + narożniki pod płytkami będą. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 25.01.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Polecam kołki Molly.Ja na ścianie GK + płytki mam zamontowane drzwi od kabiny na 3 zawiasach. I się trzymają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NAMOW 25.01.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Najlepiej przed montażem płyt wykonać w tych miejscach wzmocnienia np z płyty osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 25.01.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Odpuść sobie te kombinacje i po ułożeniu płytek podczas białego montażu zastosuj drążek rozporowy. Ja mam taki na działce już 3 lata i trzyma jak diabli. Na początku nie byłem przekonany do tego co mi wciskał sprzedawca ale teraz już mam pewność, nawet cięższa zasłona nie opuszcza tego drążka a zdarza się, że i ręczniki kąpielowe ( a trochę ważą ) nieraz wiszą na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Polecam: "Mocowanie w karton-gipsie to temat rzeka, a rozwiązań jest sporo. W tej budoradce przetestuję i pokażę jak mocować najpopularniejsze kołki i śruby w regipsie. Od najmniejszego ślimaka do prostych montaży do parasolek czy duopowera, tak aby zawiesić telewizor czy żyrandol." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.01.2018 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Najchętniej bym się nie przebijał na wylot przez płyty (do folii i wełny), mega-mocy chyba nie potrzeba, więc myślę raczej o kołkach, bo kotwa chemiczna to raczej przeginka. Chyba zrobię jakąś próbę "na biurku" z tym klejem gipsowym, muszę sprawdzić jakie mocowanie (fi) jest do tego drążka. @Pawel, z molly miewałem problemy (chyba się skręcały, za płytą nie widzę, nie mam przyrządu do nich), wolę nie ryzykować (jak już przewiercę płytkę, chciałbym aby zażarło). @NAMOW, za późno już na to @Wiesek, chodzi o takie cuś: http://assets.hansgrohe.com/mam/celum/celum_assets/37__hmb00741_eps.jpg?4 @jak_to_mozliwe, dzięki, fajny link (choć tutaj chyba mało przydatny) EDIT, tak sobie myślę, że w sumie jak zadbam aby w tym miejscu płytka (chyba 9mm) miała klej bez pustek (z grzebienia), to już mam te kilkanaście solidnych mm, dla krótkiego kołka (firmowego, może ten fiszer dułopałer z filmiku) robi się chyba całkiem OK... Edytowane 26 Stycznia 2018 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts