szuszkin 25.01.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Czy istnieje jakiś paragraf, najlepiej orzeczenie sądu najwyższego mówiące o podziale majątku.Problem jest w tym że dom wybudowałem własnoręcznie, posiadamy wszystkie faktury na materiały. niestety żona jak i biegły nie chce uznać że dom ten wybudowałem własnoręcznie. przychodzi mi teraz zapłacić żonie za 10 lat swojej ciężkiej harówy.Proszę o szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.01.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 O ile wiem i o ile nie macie rozdzielności majątkowej, to dorobek podczas trwania małżeństwa jest wspólnym majątkiem i to podlega podziałowi. Nie jestem przekonany czy faktury na jedno z małżonków są dowodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.01.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Dokładnie tak, jak nie ma rozdzielności majątkowej, to dom wybudowany w trakcie trwania małżeństwa (nie ważne są faktury i wkład pracy własnej) wchodzi do majątku wspólnego. Przed sądem można oczywiście powołać dowód wkładu własnej pracy włożonej w budowę, ale żona równie dobrze może powołać dowód wkładu własnej pracy włożonej w wychowanie dzieci i utrzymanie mieszkania w czasie kiedy mąż budował dom. Bilans wyjdzie na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.01.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Zalezy czyja działka jest.Jej, Twoja, Wasza.Jej-miała ta działkę przed zawarciem małżeństwa - dom jest Jej, ale możesz powalczyć o część domuTwoja- miałeś tą działkę przed zawarciem małżeństwa - dom jest Twój, ale Ona może powalczyć o część domuWasza- nabyliście działkę podczas trwania małżeństwa, wszystko jest wspólne i dzieli sie po połowie. Nie ważne faktury itp. Budowałeś za pieniądze wspólne, nie Twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts