majster303 25.01.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Kwestia taka mnie trapi...Dom na płycie fundamentowej, garaż w bryle z ogrzewaniem podłogowym- i właśnie- jak tą ogrzewaną wylewkę odizolować w progu, żeby nie roztapiać śniegu przed garażem? Majster od wylewki chce przy bramie (na gr. ściany 24) nie dawać styro, żeby wylewka "oparła" się o płytę fundamentową- ale w tym miejscu będę ogrzewał tym połączeniem fundament... macie jakieś patenty albo sprawdzone rozwiązania na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.01.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Zacznijmy od początku po co Ci grzanie garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster303 26.01.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Może bardziej dogrzewanie, ale zapędy są takie, że będzie tam raczej mały warsztat stolarski niż garaż dla samochodu- więc dogrzac się przyda. Będzie ogrzewany i już. Jest szeroki wątek "garaż w bryle budynku" czy jakoś tak, i tam jest na wszystkie sposoby opisane "grzanie" przez grunt, ocieplenie i nie ocieplanie, grzyb pod styropianem, wentylacja, miejsce na licznik wody i t.p. Nie chcę poruszać tego samego tematu. Pytam konkretnie o IZOLACJĘ PROGU W GARAŻU Z OGRZEWANIEM PODŁOGOWYM (grzejnikowym też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 26.01.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Ja się zastanawiam nad:a) poszerzenie systemowe między styropianem a kostką brukową.b) 3cm pasek styroduru Na to oczywiście kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster303 27.01.2018 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ja się zastanawiam nad: a) poszerzenie systemowe między styropianem a kostką brukową. b) 3cm pasek styroduru Na to oczywiście kafelki. Tak, tylko, czy jak zaczniesz wjeżdżać autem, to styropian nie zacznie pracować na "krawędzi" np bloczka ISOMUR albo innego KLINARTYU i płytki na połączeniu obu nie pękną? Ewentualnej przy zastosowaniu dylatacji/fugi na połączeniu nie będzie też pęknięcia po czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.01.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Mam u siebie 10 cm twardego styropianu Organiki tego różowego do fundamentów a na tym folia kubełkowa..Dosyć stromy podjazd z kostki granitowej na chudym betonie i warstwie zagęszczonego klińca opiera się na gruncie i ociepleniu fundamentów.Podczas wykańczania wjeżdżały tam samochody ciężarowe dowożące meble, AGD i inne.Wierzchnia warstwa jest na poziomie posadzki zazbrojona klejem i siatką.Na całości posadzki oraz styropianu jest gres.W garażu jeden kaloryfer. Jak dotychczas nic nie uległo żadnym pęknięciom lub innej destrukcji. Jeśli ogrzewanie podłogowe to owszem można się spodziewać że jakakolwiek okładzina wierzchnia będzie przewodziła ciepło i stanowiła pewien mostek ale jego skala będzie nie porównywalna z przypadkiem gdybyś tego styropianu tam w ogóle nie dawał.Nie wiem jaki masz układ końca posadzki i bramy garażowej ale jeśli obawiasz się spękań to w progu możesz dać XPS.Moim zdaniem jeśli okładzina z gresu będzie wychodziła poza bramę garażową to efekt będzie oszczędniejszy lub porównywalny aniżeli prawie bezpośredni kontakt pol-bruku z płytą i wylewką poprzez 2 - 3 cm dylatacje. Jeśli ogrzewany garaż ze spadkiem na zewnątrz to należy się liczyć ze spływaniem wody ze śniegu , deszczu oraz innych pozostałości na samochodzie.Te ciepło uciekające przez okładzinę wierzchnią może uchronić Cię przed przymarzaniem uszczelki bramy. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts