fonia2012 26.01.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Witam zamierzam zakupić działkę 14 ar wraz z córką i przyszłym zięciem w przyszłym tygodniu . Nastęnie planujemy zbudować tam dom i nie wiem czy blizniaka czy dom jednorodzinny dwulokalowy w zależności jakie są założenia co do zabudowy gminy. Na pewno dzialki podzielic nie możemy bo min o 10 ar i nie dostaniemy pozwolenia na budowę . Na działce jest tylko prąd , gmina nie przewiduje żadnych inwestycji kanalizacynych i gazowych, więć będzie jedno szambo i jedna studnia glębinowa. Jak to wszystko załawić aby potem zrobić tak aby mój dom i mój udział był tylko moją własnością w razie jakbym to chciała sprzedać lub moja córka. Proszę o jakieś rady wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Połówka bliźniaka musi mieć odrębną działkę. Musi mieć też osobne przyłącza. To odrębna nieruchomość. Na jednej działce można wybudować tylko dom dwulokalowy (powstaje mała wspólnota ze wszystkimi wadami tego rozwiązania - radze poczytać Kodeks Cywilny). Wspólne szambo to proszenie się o kłopoty. Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Przed budową (lub zakupem działki) spisujecie umowę o udziałach i związanych z tym środkami finansowymi na pokrycie budowy (i zakupu działki) (np. udział 60% - 60% finansowania budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 29.01.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Dokładnie. Po zakupie należałoby dokonać podziału działki i dopiero budować np. bliźniak. Oczywiście to czy działkę można dzielić, jakie muszą być minimalne szerokość/ wielkości - danych należy szukać w planie miejscowym. Pytanie, też kto w jakim stopniu finansuje zakup i jak będzie finansował budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts