atapa 27.01.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Witam! Czy ktoś z forumowiczów robił drenaż pod płytą fundamentową? Badania gruntu: Wody gruntowe na głębokości 4m nie występują, 4m pył jasnobrązowy twardoplastyczny ale chodzi o wody opadowe. Czy wystarczy drenaż obwodowy płyty? Jest obawa, że w warstwie piasku pod płytą powstanie wanna zbierająca wodę...Powierzchnia płyty 82,5m2, dom na lekkim wzniesieniu. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 27.01.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ja u siebie nie dawałem, odrzuciłem tylko opaską do okoła budynku wody opadowe, i jak na razie nic się niepokojącego nie dzieje. Nie sądzę aby wód opadowych było tyle żeby powstał soczewka wodna pod budynkiem. Chyba że macie teren podmokły lub okresowo zalewany przez wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.01.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Drenaż pod płytą? Rozumiem jeszcze drenaż wokół płyty, ale pod? Postaw na porządną hydroizolację, tym bardziej, że płyta raczej nie za wielka. Beton podkładowy - hydroizolacja - beton dociskowy - płyta fundamnetowa. Oczywiście musi być bardzo dobrze wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 28.01.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam! Czy ktoś z forumowiczów robił drenaż pod płytą fundamentową? Badania gruntu: Wody gruntowe na głębokości 4m nie występują, 4m pył jasnobrązowy twardoplastyczny ale chodzi o wody opadowe. Czy wystarczy drenaż obwodowy płyty? Jest obawa, że w warstwie piasku pod płytą powstanie wanna zbierająca wodę...Powierzchnia płyty 82,5m2, dom na lekkim wzniesieniu. Proszę o poradę Wymyślony problem, deszczówka ma przenikać przez dom? Starczy ten drenaż opaskowy,. Jak koniecznie chcesz grzebać pod płytą to wbuduj tam meandry Gruntowego Wymiennika ciepła do wentylacji mechanicznej. Albo zabuduj tam bufor ciepła (kryje sie wątek na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.01.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Jak masz możliwość to jak będzie korytkowane pod płytę to wybierz ziemię gdzieś w bok tam gdzie teren będzie niższy i i wtedy woda samoczynnie odsączy się w kierunku spadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atapa 28.01.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedzi Ja wcale nie chcę grzebać pod płytą, wykonawca widzi tu problem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts