Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż pod Płytą Fundamentową

atapa

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z forumowiczów robił drenaż pod płytą fundamentową?

Badania gruntu: Wody gruntowe na głębokości 4m nie występują, 4m pył jasnobrązowy twardoplastyczny ale chodzi o wody opadowe. Czy wystarczy drenaż obwodowy płyty? Jest obawa, że w warstwie piasku pod płytą powstanie wanna zbierająca wodę...Powierzchnia płyty 82,5m2, dom na lekkim wzniesieniu.

Proszę o poradę :)

Ja u siebie nie dawałem, odrzuciłem tylko opaską do okoła budynku wody opadowe, i jak na razie nic się niepokojącego nie dzieje. Nie sądzę aby wód opadowych było tyle żeby powstał soczewka wodna pod budynkiem. Chyba że macie teren podmokły lub okresowo zalewany przez wody opadowe.

Witam!

Czy ktoś z forumowiczów robił drenaż pod płytą fundamentową?

Badania gruntu: Wody gruntowe na głębokości 4m nie występują, 4m pył jasnobrązowy twardoplastyczny ale chodzi o wody opadowe. Czy wystarczy drenaż obwodowy płyty? Jest obawa, że w warstwie piasku pod płytą powstanie wanna zbierająca wodę...Powierzchnia płyty 82,5m2, dom na lekkim wzniesieniu.

Proszę o poradę :)

Wymyślony problem, deszczówka ma przenikać przez dom? Starczy ten drenaż opaskowy,. Jak koniecznie chcesz grzebać pod płytą to wbuduj tam meandry Gruntowego Wymiennika ciepła do wentylacji mechanicznej. Albo zabuduj tam bufor ciepła (kryje sie wątek na forum)