Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze do domu

Recommended Posts

Hej

Prosze o informację jakiej użyć srednicy ziemnego kabla miedzianego YKY (35metrów) do podlączenia domu o zapotrzebowaniu 17kW a z czasem może do 21kW. Co elektryk to inaczej mówi a w warunkach PGE właśnie mam polegać na ich opinii.

Dziekuję

Edytowane przez tinjap

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znów zdania podzielone. ... 400zł różnicy wynika z zastosowania 10mm2 lub 16mm2 raczej mały wydatek no ale w sumie poszło by na coś innego. Ja w projekcie domu mam kabel 5x nie wiem czemu ale taki jest zaplanowany zastosowany. Pytanie czy mozna uziemieniem wpiąć sie w skrzynkę PGE. Edytowane przez tinjap

Znów zdania podzielone. ... 400zł różnicy wynika z zastosowania 10mm2 lub 16mm2 raczej mały wydatek no ale w sumie poszło by na coś innego. Ja w projekcie domu mam kabel 5x nie wiem czemu ale taki jest zaplanowany zastosowany. Pytanie czy mozna uziemieniem wpiąć sie w skrzynkę PGE.

Masz w projekcie domu projekt WLZ? Dostosowany do warunków z ZE?

Ja się cały czas zastanawiam, po co niektórym ta piąta żyła na zasilaniu ?

To, że u niektórych projektantów pokutuje nieszczęsne Rozporządzenie z 2002 roku, to nie powód, by klepać w kółko jedno i to samo.

Nawet ZE odchodzi od tych bzdur, a inni dalej swoje.

Ciekawe, co niedouczony projektant zaproponuje przy układzie zasilania TT (?)

Edytowane przez elpapiotr

Byc może licza, że będzie można sie wpiać w uziemienie ZE niektóre firmy nie maja nic przeciw temu, albo jako zapas w przypadku uszkodzenia jednej żyły. Ok 3 zł więcej na metrze to dal wiekszości nie jest wielką strata gorzej jak ktos ma ponad 100m przyłącza.

Ja mym tylko dylemat czy brać miedzi 5x10 czy 5x16. Oczywiście teraz starczy 10mm2 (17kW) ale kiedyś?

ja tez w projekcie miałem YKY 5x10mm2 i taki dałem. W złączu kablowym rozdzieliłem PE i N a w rozdzielni w domu szynę PE podłączyłem do uziomu fundamentowego.

Czy jest dobrze?

WLZ robili elektrycy z ZE, to tak gwoli ścisłości :)

edit:

układ sieci TN-C do złącza kablowego

Podziękowania jakieś na ręce łaskawego Odbiorcy chociaż złożyli ?

a jakie masz zapotrzebowanie na prąd?
do 17kW

Podziękowania jakieś na ręce łaskawego Odbiorcy chociaż złożyli ?
a nawet nie pamiętam :) pamiętam tylko, ze płaciłem i póxniej sam musiałem wprowadzić ponownie w arota do rozdzielni kable, bo nie umieli wprowadzić dwóch kabli. Wspomnianego YKY5x10 i YKY3x2,5.

Pytałem, czy takie podłączenie jest dobre?

Nie jest dobre.

Nawet z punktu widzenia ZE, gdyż uziemienie robocze w złączu kablowym nie może być traktowane jako uziemienie głównej szyny uziemiającej instalacji odbiorczej. A kolega po prostu poprawił uziemienie sieci nN. W przepisach i normach na temat rozmieszczenia tych uziemień nie ma ani słowa o budynkach mieszkalnych.

I co ? Ktoś tu kogoś w bambuko zrobił :p

No dobrze.

Popatrzmy z innej strony.

Przeważnie (przy złączach kablowych) granicą własności Dostawca-Odbiorca to zaciski prądowe, za licznikiem w kierunku Odbiorcy.

Czyli, de`facto kabel WLZ Odbiorcy to już nie własność ZE. Czyli nic do niego nie mają.

Może być 4- ; 5- a nawet 6-żyłowy.

Kwestia podłączenia do tych zacisków przez jakiegoś tam elektryka, aby podpisać umowę o dostarczane energii.

Elektryków mamy ... różnych. Tych mniej i bardziej świadomych. Ale tych z ZE to już ... całkiem. Po prostu może i znają się na sieciach, ale na instalacjach nie za bardzo.

Kolejna sprawa - projekt.

Do tej pory pokutuje http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20150001422

Przeczytaj

OBWIESZCZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 17 lipca 2015 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Polecam art. § 183. 1. podpunkt 2)

To jest pokłosie Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 i Rozporządzenia, o którym wcześniej pisałem.

Kolejna rzecz - skoro "elektrycy" położyli kabel o przekroju 10 mm2, to ja się pytam, na grzyba 5-żyłowy, skoro przepisy i normy wyraźnie wskazują, jaki ma być minimalny przekrój przewodu/żyły PEN Cu (bo masz TN-C przecież)

Możesz mi to wyjaśnić ?

Edytowane przez elpapiotr