Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze do domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zakładając 21kW i 35m wlz musisz brać przewod 16mm2 cu żeby nie mieć za dużego spadku napięcia (przy 16mm wyniesie w Twoim przypadku 0,51 % więc jesteś na styku, żeby nie powiedzieć że minimalnie przekraczasz maks dopuszczalny spadek napięcia przewodu zasilajacego ). Przemyśl zastosowanie przewodu 25mm2 al, wyjdzie sporo taniej, a i tak ZE w ziemi wszystko prowadzi przewodami al. Poza komfortem pracy elektryką nie ma argumentów do stosowania kabli cu w przewodach prowadzonych w ziemi.

Phi - to żaden ani przepis, ani norma.

To wewnętrzne uregulowania na podstawie rzeczywistych norm.

Została podchwytliwie nazwana "Norma SEP" , dla zmyłki :)

Zasadniczo zgadza się, to tak naprawdę wytyczne a nie norma. Mimo wszystko to coś czym można się kierować przy doborze przekroju przyłącza. Zawsze to lepsze niż odbieranie "na oko".

Podałem wyżej. Dla przyłącza poniżej 100kW dopuszczalny spadek napięcia wynosi 0,5%. Ale oczywiście można też dać 10mm2 i będzie z zapasem co nie ? ;)

Nie, kolego. Tu masz odpowiedź :

https://pomiarywelektryce.pl/instalacje-elektryczne/dopuszczalne-spadki-napiecia-wedlug-norm-262.html

Normę SEP możesz sobie ....

Wiem o co Ci chodzi, niemniej jednak myślę że możemy się zgodzić że dla autora wątku najlepszym przekroje będzie 16mm cu / 25mm al. Nie ma co więcej zaśmiecać wątku.

Nie mając wiedzy jaki będzie spadek na odbiornikach w domu lepiej ograniczyć jak się da straty na przyłączu.

Edytowane przez dez