Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze do domu

Recommended Posts

Obliczanie wg wzorów spadku napięcia dla 3faz dostępnych w necie. cos 0,8.

Dla jasności, nie mam wykształcenia elekt. dzielę się tym co znalazłem do tej pory przydatnego. Jakoś nikt wcześniej autorowi wątku nie podał konkretnej odpowiedzi. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to proszę o naprostowanie coby na przyszłość głupot nie siać. U siebie kabel przylaczeniowy dobieralem wg w/w wzoru i straty mam wyliczone na mniej niż 0,4 proc.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale tu nie ma fusów gdyż przecież raczej dokładnie sformułowałem pytanie w pierwszym poście:

Prosze o informację jakiej użyć srednicy ziemnego kabla miedzianego YKY (35metrów) do podlączenia domu o zapotrzebowaniu 17kW a z czasem może do 21kW

co do ładowarki sam. to był juz kolejny mój post, w którym o niej wspomniałem gdyż nie wiem jakie one maja zapotrzebowanie itp

Edytowane przez tinjap

ale tu nie ma fusów gdyż przecież raczej dokładnie sformułowałem pytanie w pierwszym poście:

co do ładowarki sam. to był juz kolejny mój post, w którym o niej wspomniałem gdyż nie wiem jakie one maja zapotrzebowanie itp

Ale napisałeś też "hej spece to jaki ten kabel 16mm czy 10mm biorąc pod uwagę nawet tą ładowarke do samochodów elektrycznych w domu,

Ps. Jak będziesz edytował po każdej odpowiedzi to sobie pogadaliśmy;-) 10 cu Ci wystarczy a 16 dla ładowarki zabraknie. Jak kupisz elektryczny to będzie Cię stać na nowe połączenie do ładowarki.

Edytowane przez Remiks

:rolleyes:tak napisałem

hej spece...
i o tej ladowarce to dodałem po przeczytaniu wątku wskazanego od agb http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342124-doprowadzenie-pr%C4%85du-do-domu-od-skrzynki

co do samochodów elektrycznych to wydaje mi sie że będa one powszechne szybciej niz sie obecnie wydaje a nawiązując do tego czy stać na niego czy nie to będzie pewnie tak jak i obecnie czyli zawsze kasę można stracić na "wyższy" cel.

No i ciekawe jakie te przyszłe wszech-popularne ładowarki będą miały apetyt na prąd zaznaczam powszechne gdyż pierwotypy to pewnie spory