dez 30.01.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Obliczanie wg wzorów spadku napięcia dla 3faz dostępnych w necie. cos 0,8. Dla jasności, nie mam wykształcenia elekt. dzielę się tym co znalazłem do tej pory przydatnego. Jakoś nikt wcześniej autorowi wątku nie podał konkretnej odpowiedzi. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to proszę o naprostowanie coby na przyszłość głupot nie siać. U siebie kabel przylaczeniowy dobieralem wg w/w wzoru i straty mam wyliczone na mniej niż 0,4 proc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.01.2018 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jakoś nikt wcześniej autorowi wątku nie podał konkretnej odpowiedzi dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 dokładnie Nie podali bo z fusów wróżyć się nie da, a jaką to ładowarkę zastosujemy tak na zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.01.2018 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) ale tu nie ma fusów gdyż przecież raczej dokładnie sformułowałem pytanie w pierwszym poście: Prosze o informację jakiej użyć srednicy ziemnego kabla miedzianego YKY (35metrów) do podlączenia domu o zapotrzebowaniu 17kW a z czasem może do 21kW co do ładowarki sam. to był juz kolejny mój post, w którym o niej wspomniałem gdyż nie wiem jakie one maja zapotrzebowanie itp Edytowane 30 Stycznia 2018 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.01.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) ale tu nie ma fusów gdyż przecież raczej dokładnie sformułowałem pytanie w pierwszym poście: co do ładowarki sam. to był juz kolejny mój post, w którym o niej wspomniałem gdyż nie wiem jakie one maja zapotrzebowanie itp Ale napisałeś też "hej spece to jaki ten kabel 16mm czy 10mm biorąc pod uwagę nawet tą ładowarke do samochodów elektrycznych w domu, Ps. Jak będziesz edytował po każdej odpowiedzi to sobie pogadaliśmy;-) 10 cu Ci wystarczy a 16 dla ładowarki zabraknie. Jak kupisz elektryczny to będzie Cię stać na nowe połączenie do ładowarki. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.01.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 ale tu nie ma fusów gdyż przecież raczej dokładnie sformułowałem pytanie w pierwszym poście: Dostałeś odpowiedź w drugim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 30.01.2018 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 :rolleyes:tak napisałem hej spece... i o tej ladowarce to dodałem po przeczytaniu wątku wskazanego od agb http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342124-doprowadzenie-pr%C4%85du-do-domu-od-skrzynki co do samochodów elektrycznych to wydaje mi sie że będa one powszechne szybciej niz sie obecnie wydaje a nawiązując do tego czy stać na niego czy nie to będzie pewnie tak jak i obecnie czyli zawsze kasę można stracić na "wyższy" cel. No i ciekawe jakie te przyszłe wszech-popularne ładowarki będą miały apetyt na prąd zaznaczam powszechne gdyż pierwotypy to pewnie spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 31.01.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Zrób przyłączę z 25mm aluminium. Wyjdzie o połowę taniej niż 10mm miedź, a będziesz miał zapas na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 31.01.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 faktycznie tańszy ale a czy taki przewód z Aluminium nie utleni się z czasem przy miedzianych złączach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.01.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Nie utleni się, gdy go podłączy elektryk, nie "elektrykarz". Swoją drogą, przy takim podejściu, wszystkie linie przesyłowe ZE powinny już dawno fruwać w powietrzu jako jego składnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 01.02.2018 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 więc idzie aluminium teraz czy YAKXS czy YAKY (25mm2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 02.02.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 czyli co, nie ma znaczenia który z nich wybiorę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 czyli co, nie ma znaczenia który z nich wybiorę ? Przecież masz odpowiedź na elektrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 02.02.2018 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 no własnie nie ma jest tego typu Dlaczego nie YAKY lub YAKXS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jest, jest, tylko gotowca się zachciewa, panie "elektryk". I na tacy może jeszcze podać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 02.02.2018 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Jest, jest, tylko gotowca się zachciewa, panie "elektryk". żenada I na tacy może jeszcze podać ? "tacy" z tego co wiem to nie noszą elektrycy..., no ale spodziewałem się tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Ano żenada.Każdy teraz "elektryką" się para. Takich mamy zdolnych gimbusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Y - polwinit, XS - polietylen sieciowany. Resztę znajdziesz w sieci;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 02.02.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Tak sobie czytam i się zastanawiam, po co niektórzy w ogóle na tym forum się udzielają. Jak nie chcecie pomóc to po co czas tu tracicie. Loża szyderców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Tak sobie czytam i się zastanawiam, po co niektórzy w ogóle na tym forum się udzielają. Jak nie chcecie pomóc to po co czas tu tracicie. Loża szyderców? A jakiej pomocy oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts